Παρίσι 2024:Ποια είναι λοιπόν η Ιμανέ Κελίφ που προκάλεσε σάλο στο Παρίσι;
Η Ιμανέ Κελίφ, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, όχι τόσο για τις επιδόσεις της, αλλά για το αν είναι εν τέλει γυναίκα ή όχι.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι συνεχίζονται και η πυγμαχία ήρθε στο προσκήνιο λόγω της Αλγερινής Ιμανέ Κελίφ, που κάποιοι αναφέρουν ως γυναίκα, άλλοι ως τρανς, μερικοί ως ίντερσεξ ή ακόμα και ως άντρα.
Γενικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όχι μόνο αυτοί στο Παρίσι αποτελούσαν πεδίο μάχης για τέτοια ζητήματα. Το θέμα έχει γίνει μάλιστα πιο έντονο από τη στιγμή που οι Ομοσπονδίες τροποποιούν συνεχώς του κανονισμούς.
Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι χρήστες των social media, έτσι και στην περίπτωση της πυγμάχου από την Αλγερία, Ιμανέ Κελίφ, υπάρχει η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση. Κυρίως η δεύτερη.
Ας βάλουμε μια τάξη και ας δούμε τι γνωρίζουμε και όχι τι υποθέτουμε, γι’ αυτή την υπόθεση. Η ιστορία ξέσπασε όταν την Πέμπτη η Ιταλίδα πυγμάχος Άντζελα Καρίνι, αποσύρθηκε από τον Ολυμπιακό αγώνα της εναντίον της Αλγερινής Ιμανέ Κελίφ, η οποία είχε αποκλειστεί από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας ότι απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και η γρoθιά της Ιμανέ Κελίφ
Η Καρίνι αποσύρθηκε από τον αγώνα αφού δέχθηκε γροθιά στη μύτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε νιώσει ποτέ ανάλογη γροθιά σαν αυτή που δέχθηκε από την Κελίφ.
Στην Κελίφ επετράπη να πάρει μέρος στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αφού προηγουμένως της είχε απαγορευτεί η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας του 2023 της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας.
Η Κελίφ αποκλείστηκε από το Πρωτάθλημα, αφού απέτυχε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για το αγώνισμα γυναικών, ανέφερε η IBA (International Boxing Association) σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι η πυγμάχος από την Αλγερία δεν υποβλήθηκε σε εξέταση τεστοστερόνης και αντ’ αυτής υποβλήθηκε σε ξεχωριστό τεστ που έδειξε ότι είχε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων γυναικών, αθλητριών
Η IBA, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες του τεστ είναι εμπιστευτικές. Παρά το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος της IBA, ο Ρώσος Ουμάρ Κρεμλέφ, ισχυρίστηκε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πέρυσι ότι η Κελίφ είχε χρωμοσώματα XY, ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων που κατέχουν άνδρες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, η Καρίνι και η Μελόνι
Η Καρίνι, η οποία έκλαψε μετά τον αγώνα, είπε ότι κρίνει το θέμα της επιλεξιμότητας της αντιπάλου της, σύμφωνα με το Associated Press, προσθέτοντας ότι δεν είναι δικό της θέμα να αποφασίσει αν η Κελίφ έπρεπε να αγωνιστεί ή όχι.
Το αποτέλεσμα του αγώνα και κυρίως το ιστορικό της Κελίφ, προκάλεσαν την γενική κριτική κατά της Αλγερινής πυγμάχου, ακόμα και από την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είπε ότι «οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε γυναικείες διοργανώσεις», σύμφωνα με το Sky News, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση πρέπει να γίνει όχι για να μην γίνονται διακρίσεις σε βάρος κανενός, «αλλά για να προστατεύσουμε το δικαίωμα των αθλητριών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Ο επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ και η Αγγλίδα συγγραφέας του «Harry Potter» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αμφισβήτησαν έντονα την επιλεξιμότητα της Κελίφ, με την τελευταία να κατακρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα σε ένα tweet και να χαρακτηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ”μισογυνικό αθλητικό κατεστημένο”.
Η Κελίφ θα αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο με την Ουγγαρέζα, Άνα Λούκα Χαμόρι η οποία είπε στο Associated Press ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παρουσία της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσθέτοντας: “Αν είναι άντρας, θα είναι μεγαλύτερη νίκη για μένα αν τα καταφέρω”.
Η στήριξη στην Ιμανέ Κελίφ από παίκτη της Μίλαν
Ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αλγερίας και της Μίλαν, Ισμαέλ Μπενασέρ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κελίφ σε ένα tweet, λέγοντας ότι “υφίσταται ένα κύμα αδικαιολόγητου μίσους” και ότι “η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απλώς αποτέλεσμα του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς της”.
Οι New York Times ανέφεραν ότι οι intersex αθλητές, ή εκείνοι με κάποια βιολογικά αρσενικά χαρακτηριστικά και μερικά γυναικεία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Τα ίντερσεξ άτομα αναφέρονταν παλαιότερα ως «ερμαφρόδιτα». Στη συνέχεια, το 1917, ο Γερμανός γενετιστής Ρίτσαρντ Γκόλντσμιτ, δημιούργησε τον όρο intersexuality (διαφυλικότητα) για να αναφερθεί σε μια ποικιλία φυσικών διαφοροποιήσεων του φύλου. Στα κλινικά περιβάλλοντα, ο όρος «Διαταραχές της Ανάπτυξης Φύλου» (DSD) άρχισε να χρησιμοποιείται από το 2006.
Η γυναίκα κατά τον νόμο Ιμανέ Κελίφ
Η Κελίφ είναι κατά το νόμο γυναίκα και αναγνωρίζεται ως τέτοια στο διαβατήριό της. Ο Μάρκ Άνταμς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε στους Times ότι η Κελίφ δεν είναι τρανς αθλητής. Ο Άνταμς σημείωσε ότι όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες επιλεξιμότητας των αγώνων.
Η Κελίφ είχε ασκήσει έφεση και είχε χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας του IBA πέρυσι «μεγάλη συνωμοσία», σύμφωνα με το NBC News. Η IBA απάντησε ότι η απόφασή της να αποκλείσει την Κελίφ ήταν «εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη για τη διατήρηση του επιπέδου δικαιοσύνης και της μέγιστης ακεραιότητας των αγώνων». Η Κελίφ απέσυρε αργότερα την έφεσή της.
Η Αλγερινή πυγμάχος έχει αγωνιστεί ως γυναίκα σε όλη της την καριέρα και συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2021, χάνοντας πανεύκολα στους προημιτελικούς από την Ιρλανδή πυγμάχο Κέλι Χάρινγκτον.
Πηγή: parapolitika.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Η αλλαγή του επιδραστικού Κάρμο κόντρα στον Παναιτωλικό
- Σταύρος Γεωργακόπουλος: Μια ισοπαλία-καμπανάκι και οι κουβέντες του καφενέ
- Γιώργος Χελάκης: Εκτός από σέντρες, θες και προσωπική ενέργεια
- Αντονι Μαρσιάλ: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον νέο επιθετικό της ΑΕΚ
- Στρούμιτσα - Ολυμπιακός ΟΝΕΧ 0-3: Θρύλος σαν σε προπόνηση με σούπερ Ατανασίεβιτς!