Μέχρι το τέλος του δρόμου

Στα γραφεία της Γερουσίας, αθλήτριες κακοποιημένες από το γιατρό Λάρι Νάσαρ κατηγόρησαν τα κεντρικά γραφεία ερευνών για αδιαφορία στις καταγγελίες τους.

Ο ανένδοτος των κοριτσιών της ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι συνδέεται με την ταινία «Sleepers». Όχι υπό την έννοια της κομπίνας, του τρόπου, δηλαδή, που τα τέσσερα κακοποιημένα αγόρια ξεμπρόστιασαν, όταν έγιναν άντρες, τους φύλακες, αλλά με την αγωνία, τη λαχτάρα και τον τρόμο που αυτά τα κορίτσια αντιμετωπίζουν καθημερινώς, περιμένοντας το «ξήλωμα» και την παλινόρθωση των ΗΠΑ στη γυμναστική.

Ο γιατρός του τρόμου, Λάρι Νάσαρ, είναι στη φυλακή και θα μείνει για πάντα εκεί. Γεννημένος το 1963, ήταν 18 χρόνια στην εθνική των ΗΠΑ. Οι πρώτες καταγγελίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’90, όμως η ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ έκοψε δεσμούς με το γιατρό το καλοκαίρι του 2015, όταν τον κάλυψε, αφού δεν αποκάλυψε το λόγο της απόλυσής του, παρά μίλησε για «ανησυχίες των αθλητών». Σε εκείνο το σημείο ενημερώθηκε το FBI. Ο Νάσαρ παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Στέιτ για ένα χρόνο δύο μήνες, ως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν εκδιώχθηκε. Είχε ήδη γίνει η αρχή από τη γυμνάστρια Ρέιτσελ Ντενχόλαντερ, η οποία συμπλήρωσε ένα φάκελο στο αστυνομικό παράρτημα του MSU, μαζί με το Πανεπιστήμιο, κατά του Νάσαρ, και μοιράστηκε την ιστορία της ασέλγειάς  της με την «Indianapolis Star». Η Ντενχόλαντερ ήταν 31 και καταδιωκόταν από τους εφιάλτες της. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η ίδια και άλλη μία πρώην γυμνάστρια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Νάσαρ.

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου 2021, η αρχηγός των ΗΠΑ το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο, Άλι Ράισμαν, η Σιμόν Μπάιλς, μέλος της ομάδας του 2016, η ΜακΚάιλα Μαρόνι, μέλος των «Fierce Five» του 2012 και η Μάγκι Νίκολς, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό στο ομαδικό στο Παγκόσμιο της Γλασκώβης, το 2015, βρέθηκαν στο κτίριο της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, για να καταθέσουν για την αδιαφορία του FBI και την αποτυχία του να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Μια μαχαιριά στην καρδιά

Το ράντσο «Καρόλιν», οι επισκέψεις στο ιατρείο και το #Metoo

Χρειάστηκε ο Τύπος, ούτως ειπείν, για να γίνει η αρχή. Τρεις πρώην γυμνάστριες, η Τζανέτ Αντολίν, η Τζέσικα Χάουαρντ και η Τζέιμι Ντάντσερ, ομολόγησαν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης στην εκπομπή «60 Minutes». Οι ίδιες μίλησαν για τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασαν στα χέρια των Ρουμάνων Μπέλα και Μάρτα Καρόλι, οι οποίοι είχαν αφήσει την κομουνιστική χώρα το 1981, για να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πίσω από το χρυσό μετάλλιο της Μέρι Λου Ρέτον στο σύνθετο ατομικό, στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, ήδη εξυφαίνονταν ιστορίες φρίκης. Στο ράντσο «Καρόλιν», στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Λάρι Νάσαρ έβρισκε την ευκαιρία να κακοποιεί τις μικρές γυμνάστριες. Η Ντενχόλαντερ είπε στο δικαστήριο, τον Μάιο του 2017, ότι ο Νάσαρ την κακοποίησε πέντε φορές σε ισάριθμες επισκέψεις στο ιατρείο του, ενώ ήταν 15 ετών.

Το hashtag #Metoo εμφανίστηκε στο twitter για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2017, με αιτία τις καταγγελίες κατά του μαικήνα παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Η Μαρόνι το χρησιμοποίησε στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, για να μιλήσει για την ασέλγεια εις βάρος της για τον Νάσαρ. Η ίδια είχε προβεί σε γιγάντια αγωγή απέναντι στο γιατρό, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, την ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ και την ομοσπονδία Γυμναστικής. Κατηγόρησε την τελευταία πως συγκάλυπτε τις φρικτές πράξεις του γιατρού. Η απάντηση ήταν ότι δεν είχαν ιδέα μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όταν και διέκοψαν τη συνεργασία τους. Η Μαρόνεϊ την Πέμπτη στάθηκε με θάρρος απέναντι στους γερουσιαστές, τονίζοντας ότι εκείνο το έτος μίλησε στο FBI για την κακοποίησή της και η ανακοίνωση της υπηρεσίας είχε αλλοιώσει την τοποθέτησή της, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ο Νάσαρ να εργάζεται. «Ποιο είναι το νόημα να αναφέρουμε τις κατηγορίες στο FBI, αν πρόκειται να τις θάβουν σε ένα συρτάρι;» αναρωτήθηκε σκωπτικά. Οι πλευρές έφτασαν σε εξωδικαστική συμφωνία, της τάξης του 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Τζον Μάνλι, συνήγορος της Μαρόνι, χαρακτήρισε τον Νάσαρ «παιδόφιλο γιατρό».

Η σωστή σειρά

Το σχόλιο της Ντάγκλας, η απάντηση της Μπάιλς και η ενοχή

Ενδιαμέσως, η Ράισμαν μίλησε επίσης στο «60 Minutes», τονίζοντας ότι ο Νάσαρ την είχε κακοποιήσει στην ηλικία των 15. Μετά την εκπομπή, η Γκάμπι Ντάγκλας, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, έκανε ένα tweet, στο οποίο έγραψε ότι «όταν ντύνεσαι με προβοκατόρικο/σεξουαλικό τρόπο ελκύεις το λάθος κοινό». Μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο γρήγορα ήρθε ο αντίλογος, με τη Σιμόν Μπάιλς να την επικρίνει. Το νόημα που εξαγόταν ήταν ότι κατηγορούσε τη Ράισμαν και την έβαζε σε ό,τι αναφέρεται ως «ντροπή του θύματος». Η Ντάγκλας ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έγραψε, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένα από τα θύματα του Νάσαρ.

Εν τω μεταξύ, η προπονήτρια της Νίκολς, Σάρα Γιάντζι, είχαν πάει αρκετά νωρίς στην ομοσπονδία. Ήταν 17 Ιουνίου του 2015 όταν κατηγόρησαν τον Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση της πρώτης, με τη δεύτερη να ακούει τυχαία ένα διάλογο της αθλήτριάς της με μία φίλη της, στον οποίο σχολίαζαν τη συμπεριφορά του γιατρού. Η Μπάιλς και η Τζόρντιν Γουίμπερ, μία από τις γυμνάστριες που πήραν το χρυσό στο Λονδίνο, ακολούθησαν.

Ο Λάρι Νάσαρ συνελήφθη για πρώτη φορά στις 22 Νοεμβρίου του 2016, με τις κατηγορίες της «σεξουαλικής κακοποίησης» σε ένα παιδί από το 1998 έως το 2005, η οποία άρχισε ενώ ήταν στην ηλικία των 6. Οι κατηγορίες έφτασαν τις 22 και τα παιδιά, τα εφτά. Ο Νάσαρ υπέβαλε εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων και αφέθηκε ελεύθερος. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2016, συνελήφθη για ομοσπονδιακές κατηγορίες και στον υπολογιστή του βρέθηκαν 37.000 φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Στις 22 Απριλίου του 2017, ο Νάσαρ ομολόγησε την κακοποίηση εφτά κοριτσιών κάτω των 16, τρία εκ των οποίων κάτω των 13. Οι καταγγελίες, όμως, είχαν φτάσει τις 150 στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, ενώ ένας δικαστής στο Μίσιγκαν είπε ότι υπάρχουν «265 αναγνωρισμένα θύματα και ένας απεριόριστος αριθμός μη αναγνωρισμένων. Η Μαρόνι είπε ότι ο Νάσαρ κακοποιούσε κορίτσια για 15 χρόνια στο ράντσο «Καρόλιν», στο Χάντσβιλ του Τέξας, πολιτεία στην οποία δεν μετρούσε η άδεια γιατρού που είχε. Σύμφωνα με τις ποινές, η πιο κοντινή ημερομηνία που μπορεί να βγει ο γιατρός του τρόμου από τη φυλακή είναι στις 30 Ιανουαρίου του 2108, όταν θα είναι… 144 χρόνων.

 

Το γυμναστήριο της ελευθερίας

Απέναντι στον κόσμο όλον

Ο πόλεμος είναι ανηλεής, όμως. Στα χέρια του Νάσαρ, ουδεμία δεξιότητα αποτέλεσε εξαίρεση, καμία ψυχή δημιούργησε ηθικό φραγμό. Στη Γερουσία, με τη Μαρόνι να κλαίει, ένα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία της εξέτασης είναι όταν και οι τέσσερις απάντησαν «ναι», στην ερώτηση αν ήξεραν κάποιο θύμα του γιατρού μετά τον Ιούλιο του 2015, όταν, δηλαδή, το FBI επιλήφθηκε την έρευνα. Η Ράισμαν, ειδικά, έχει ξεκινήσει σταυροφορία. Στις εμφανίσεις της, εκφράζει την αμφιβολία της για το αν το τωρινό καθεστώς της ομοσπονδίας της Γυμναστικής μπορεί να κάνει εκκαθάριση, από τη στιγμή, κιόλας, που πολλοί από τους παράγοντες είναι οι ίδιοι που συγκάλυπταν τα ειδεχθή εγκλήματα του Νάσαρ.

Η ΜακΚάιλα Μαρόνι, με το χαρακτηριστικό στραβωμένο στόμα που το 2012 οδήγησε σε μία φωτογραφία-θρύλος, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είναι η γυμνάστρια που έχει κάνει το τελειότερο άλμα που έχει γίνει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις κερκίδες του Λονδίνου, οι Αμερικανοί ούρλιαζαν μετά την προσγείωσή της έπειτα από 3,5 στροφές στον αέρα και ένα βίντεο του NBC έδειξε ότι, σε σύγκριση με την ίδια άσκηση που έκανε ο «χρυσός» ολυμπιονίκης του σύνθετου ατομικού στους Άντρες, Κοχέι Ουτσιμούρα, η Μαρόνι έφτασε ψηλότερα και προσγειώθηκε μακρύτερα. Ήταν ένα όνειρο. Η Ράισμαν φώναξε, «16,5», δηλαδή 16.500, που είναι η ψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει κάποιος για μία άσκηση. Οι κριτές έδωσαν 16.233 στη Μαρόνι, με το πρόσωπό της να μένει παγωμένο. Στις 5 Αυγούστου, πέντε μέρες ύστερα από εκείνο το έπος, η Μαρόνι έπεσε στην προσγείωση του δεύτερου άλματός της στον τελικό του αγωνίσματος, για να δώσει στη Σάντρα Ιζμπάσα από τη Ρουμανία την ευκαιρία να πάρει το χρυσό.

Τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, η Μαρόνι πήγε στο γυμναστήριο. Ανέβασε στόρι στο instagram, στο οποίο έγραψε, «είναι μία καλή μέρα για να έχεις μία καλή μέρα». Ήταν η πρώτη φορά, ως παλαίμαχος αθλήτρια, που έδειξε τον εαυτό της στο χώρο δράσης της, ύστερα από πολλά χρόνια. Ήταν η πρώτη μέρα, όμως, σχεδόν από τότε που θυμάται τον εαυτό της, που νιώθει ότι αυτός ο εφιάλτης ίσως βρίσκεται στην αρχή του τέλους του. Η αναδιάρθρωση της ομοσπονδίας και οι ποινές στους πράκτορες που δεν έκαναν τον κόπο να εξετάσουν τις καταγγελίες, μαζί με τη βεβαιότητα ότι το τέρας θα σαπίσει στη φυλακή ως το τέλος της ζωής του, είναι δυνατόν να κάνουν μια μέρα καλή.

Κι αν δεν είναι όλες καλές, κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News