ΑΦΓΑΝΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: «Έχουμε ηττηθεί ως αθλητές από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν»

Οι Ταλιμπάν φαίνονται αποφασισμένοι να απαγορεύσουν στις γυναίκες τον αθλητισμό και η Αφγανή πρωταθλήτρια εξηγεί ότι το αντίκτυπο της νέας πραγματικότητας στις ζωές τους.

Η Ζαργκούνα Νούρι είναι μία 22χρονη Αφγανή πρωταθλήτρια του ταεκβοντό και είχε την φιλοδοξία να εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενηθούν το 2024 στο Παρίσι. Αλλά από τότε που ήρθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να απαγορεύσουν στις γυναίκες τον αθλητισμό, αισθάνεται ηττημένη.

«Όλες οι ζωές μας έχουν ανατραπεί», εξηγεί μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) από το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, πρωτεύουσα του δυτικού Αφγανιστάν και συνεχίζει: «Στον αθλητισμό, όταν χάνουμε, αισθανόμαστε τρομερά άσχημα. Εδώ, ηττηθήκαμε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Κάθε μέλος της ομάδας του ταεκβοντό, ονειρευόταν ότι μια ημέρα θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή ότι θα υψώσουμε την αφγανική σημαία σε διεθνείς αγώνες. Αλλά τώρα πρέπει να μείνουμε όλες στο σπίτι. Κάθε ημέρα η κατάθλιψη γίνεται μεγαλύτερη».

Περίπου 130 κορίτσια, ηλικίας 12 έως 25 ετών, είναι μέλη της αφγανικής ακαδημίας που βρίσκεται στην Χεράτ. Αλλά, πλέον, δεν τους επιτρέπεται να προπονούνται. Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος αφγανικός διευθυντής αθλητισμού και φυσικής αγωγής, Μπασίρ Αχμάντ Ρουσταμζάι, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την εκγύμναση σε 400 αθλήματα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι γυναίκες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις προπονήσεις.

Οι Ισλαμιστές, οι οποίοι άσκησαν αυστηρό διαχωρισμό -μεταξύ 1996 και 2001- αποκλείοντας ουσιαστικά τις γυναίκες από κάθε αθλητική δραστηριότητα, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο στην διεθνή κοινότητα από τότε που ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

Η κυβέρνησή τους φαίνεται να έχει καταγράψει την επιστροφή στο σχολείο των κοριτσιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, που στερήθηκαν το σχολείο κατά την πρώτη περίοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. Αλλά η προοπτική φαίνεται ζοφερή για τον γυναικείο αθλητισμό.

Ο Αχμαντουλάχ Βασίκ, μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν, θεώρησε πρόσφατα ότι «δεν είναι απαραίτητο» οι γυναίκες να αθλούνται. Η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, σύμφωνα με τους φονταμενταλιστές, αποκλείει την συνεκπαίδευση και υποχρεώνει τις γυναίκες να αποκρύψουν την μορφή τους.

«Όλοι εκπαιδευτήκαμε και κάναμε ό, τι μπορούσαμε. Αλλά όλα ήταν για το τίποτα», επισημαίνει η Νούρι, η οποία σπουδάζει στο τέταρτο έτος φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ και προσθέτει πως πολλές αθλήτριες, είναι κλεισμένες στα σπίτια τους φοβούμενες τυχόν αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Και όταν βγουν έξω, ντύνονται με μπούρκα και δεν μπορούν να φορέσουν ούτε πάνινα παπούτσια.

Η πρώην πρωταθλήτρια του Αφγανιστάν, ωστόσο, θέλει να ξαναρχίσει τις προπονήσεις, ώστε «να μην χαθούν δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς». Αν και πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν: «Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν βλέπουμε πώς να προχωρήσουμε στη χώρα».

Παράλληλα, η Νούρι καλεί σε βοήθεια «όλους τους διεθνείς και Ολυμπιακούς αθλητές και μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να βοηθήσουν τις αδελφές της και την ίδια, προκειμένου να πάνε σε ένα καλύτερο μέρος, ακόμη και εκτός της χώρας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News