ΕΟΕ: Οι βασικές έγνοιες της νέας διοίκησης Καπράλου

Στις προτεραιότητες της Ε.Ο.Ε. να στελεχώσει με επαγγελματίες τις υπηρεσίες της μετά τη μετατροπή του νομικού της καθεστώτος από πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού.

Η διοίκηση του Σπύρου Καπράλου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει από το σημείο που …σταμάτησε, καθώς οι αρχαιρεσίες της περασμένης Τρίτης δεν επιφύλαξαν ουσιαστικές αλλαγές. Ο ίδιος ο Καπράλος αρχίζει την τέταρτη θητεία του στον προεδρικό θώκο με την απόλυτη αποδοχή, στο πόστο του παραμένει και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, που επίσης δεν είχε αντίπαλο στις εκλογές, μοναδικοί υποψήφιοι υπήρχαν και σε άλλες θέσεις κι αυτό δείχνει από μόνο του τάση για κοινή πλεύση… Οι ιστορίες με τις εκλογές του 2017 δεν έχουν ξεχαστεί, το κλίμα δεν γίνεται να είναι αρμονικό και γι’ αυτό ο Καπράλος θέλησε να περάσει μήνυμα ενότητας στις πρώτες του δηλώσεις. Το θέμα μας εδώ πάντως, είναι τα βασικά ζητήματα, με τα οποία θ’ ασχοληθεί η νέα διοίκηση. Να δούμε τις προτεραιότητες σε έναν ολυμπιακό κύκλο, που θα έχει μικρότερη διάρκεια, επειδή το Παρίσι έρχεται σε τρία χρόνια (η θητεία της διοίκησης βέβαια, είναι μέχρι το 2025). Κάποια στιγμή ο Καπράλος θ’ αρχίσει να κοιτάζει και τη διάδοχη κατάσταση, αφού όπως αποκάλυψε δεν θα βάλει άλλη φορά υποψηφιότητα, αλλά γι’ αυτό το κομμάτι υπάρχει χρόνος…

Θα στελεχώσει τις υπηρεσίες της με επαγγελματίες

Μία βασική έγνοια της ΕΟΕ είναι να στελεχώσει τις υπηρεσίες της με επαγγελματίες. Εδώ και καιρό έχει μετατραπεί το νομικό της καθεστώς, από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου έγινε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και οι αλλαγές, που απαιτούνται δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το 2019 έγινε η αλλαγή, το 2020 εκπονήθηκε νέο καταστατικό στην ΕΟΕ για να ορίσει το νομικό πλαίσιο με προμήθειες, κανονισμούς κτλ, αλλά χρειάζεται κι άλλη δουλειά. Προέχει να τελειώσουν πράγματα, που έχουν ήδη αρχίσει, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών της ΕΟΕ με πρόσωπα από την αγορά. Πρόσωπα που με τις γνώσεις, τα προσόντα και τις εμπειρίες του θα πάνε την Ολυμπιακή Επιτροπή κάποια βήματα μπροστά.

Στοχεύει στη διοργάνωση περισσότερων events

Δεύτερη προτεραιότητα είναι ν’ αποκτήσει η ΕΟΕ εξωστρέφεια. Τα στελέχη της το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία. Η Επιτροπή βάζει στόχο να διοργανώσει όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή events σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Να γίνουν συνέδρια, σεμινάρια, διασκέψεις ώστε σε συνδυασμό με την πρόσφατη εκλογή του Σπύρου Καπράλου στην προεδρία των  Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών να έρθουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη για το Ολυμπιακό κίνημα.

Οφέλη τόσο για την Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και για τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο της δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος της Ε.Ο.Ε..

Το εκπαιδευτικό έργο με την ΕΘΝΟΑ

Τρίτο βασικό θέμα για τη νέα διοίκηση είναι το εκπαιδευτικό έργο, που επιτελεί η ΕΟΕ μέσω της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ). Σύμφωνα με αυτό οι δύο φορείς διαδίδουν, προβάλλουν και αναπτύσσουν ολυμπιακές αξίες και ολυμπιακά ιδεώδη σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Θεωρούν ότι ήδη έχει γίνει σημαντική προσπάθεια και θέλουν να τη συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Εννοείται τέλος, ότι η ΕΟΕ έχει ως κύριο στόχο να στηρίξει στην προετοιμασία τους αθλητές και αθλήτριες, που έχουν προοπτική πρόκρισης και διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το έκανε και για το Τόκιο χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους, το ίδιο θα κάνει και τώρα στη νέα τριετή προετοιμασία.

Τα τρία τελευταία χρόνια η ΕΟΕ παίρνει ετησίως από το κράτος μόνο 500.000 ευρώ (δηλαδή όσο κυμαίνεται η επιχορήγηση μιας μικρομεσαίας εθνικής ομοσπονδίας) κι αυτό είναι μόλις το ¼ των λειτουργικών εξόδων της. Παρόλα αυτά χρηματοδότησε σε υπερθετικό βαθμό και με ίδιους πόρους την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών την προηγούμενη 5ετία και είναι βασική προτεραιότητα να βρει τους τρόπους ώστε να πράξει το ίδιο και για το 2024.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News