Ο Ούσικ διέσυρε τον Τζόσουα στο σπίτι του

Ο Ολεξάντρ Ούσικ έκανε τη βρετανική ελπίδα μία από χόρτα και η megafight δεν πρόκειται να γίνει.

Σε ένα ωραίο, λαϊκό, ευφυολόγημα αναφέρονται τα εξής: «Όλο μέλι και τηγανίτα τίποτα». Το βρετανικό έθνος αποδείχθηκε αφελές, για άλλη μία φορά. Ο Γκάρι Νέβιλ έκανε συνεντεύξεις στον Άντονι Τζόσουα και τον Τάισον Φιούρι τις προάλλες, για λογαριασμό του Sky Sports, προϊδεάζοντας για την αναμέτρησή τους στα βαρέα βάρη, που, καθώς ήταν πρώτοι στις ομοσπονδίες τους, θα ενοποιούσε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Ούσικ, «χρυσός» ολυμπιονίκης του 2012 στο Λονδίνο, έγινε μόλις ο τρίτος πυγμάχος στην ιστορία, μετά τον θρυλικό Εβάντερ Χόλιφιλντ και τον Βρετανό Ντέιβιντ Χέι, που κατακτά, μετά τη ζώνη της cruiserweight, τον παγκόσμιο τίτλο της βαρέων βαρών, αφού νίκησε τον Τζόσουα με ομόφωνη απόφαση, τη νύχτα του Σαββάτου, 25 Σεπτεμβρίου, στο «Tottenham Hotspur Stadium». Μπροστά σε 66.000 Άγγλους, διότι, όπως θα έλεγε και ο Ομπντούλιο Βαρέλα, «οι καλές κηδείες έχουν πολύ κόσμο».

Έστησαν τον αγώνα υπεράσπισης του παγκόσμιου τίτλου για τις ομοσπονδίες ΙΒF, IBO, WBA, WBO, προκειμένου να πειστεί η WBC να αφήσει τον Τάισον Φιούρι να αγωνιστεί για την ενοποίηση παρακάμπτοντας το νούμερο 2 της στην παγκόσμια κατάταξη, δηλαδή τον Ντίλιαν Γουάιτ. Ο «Gipsy King», όμως, έχει πρώτα, στις 10 Οκτωβρίου, την αναμέτρηση με τον Ντιόντε Γουάιλντερ, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον Άγγλο με έναν τροπο που στο… Μεξικό θεωρείται ντροπή: στα μέσα του έβδομου γύρου, στην αναμέτρηση της 22ης Φεβρουαρίου του 2020 στο «MGM Grand» του Λας Βέγκας, το επιτελείο του Αμερικανού πέταξε λευκή πετσέτα, προκειμένου να μην επιμηκυνθεί η τιμωρία.

 

Δεν τον… είδε

Πώς ο… Λοματσένκο των γιγάντων διέλυσε τη φρούδα βρετανική ελπίδα

Ενώ ο μάνατζερ του Τζόσουα και ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στο παγκόσμιο επαγγελματικό μποξ, Έντι Χερν, χρησιμοποιούσε κάθε δυνατό δέλεαρ ώστε να πείσει την WBC να κάνει τα… στραβά μάτια για τον αγώνα με τον Φιούρι, που εκτιμάται ότι θα κόστιζε 377.000.000 δολάρια και είναι βέβαιο ότι θα προλογιζόταν, ανοήτως, ως η μεγαλύτερη μάχη των σύγχρονων καιρών, ο Ολεξάντρ Ούσικ μπορούσε να προετοιμάζεται για την αναμέτρηση απερίσπαστος. Αν ο Τζόσουα ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει, δεν μπορούσε να φανταστεί τη δύναμη που θα αντιμετώπιζε. Για να χτυπήσεις έναν αντίπαλο πρέπει να τον βρεις -και ο Βρετανός μόνο σποραδικά μπόρεσε να βαρέσει τον αντίπαλό του.

Ο Ούσικ, ένας αέρινος για τα κιλά του πυγμάχος, μόνο στο βάρος διαφοροποιείται από τον Βασίλ Λοματσένκο. Μπήκε στο ρινγκ με ξυρισμένο το κεφάλι και ο αγώνας θα μπορούσε να περιγραφεί ως εκείνος της κεκαρμένης κεφαλής και της… πονεμένης κεφαλής. Το μπροστινό προτεταμένο χέρι του, δηλαδή το «αδύναμο» έκανε την περισσότερη δουλειά στον αγώνα. Το χρησιμοποίησε για να μπερδεύει τον Τζόσουα, το έβαζε πάνω από τα χέρια του ώστε να εξαπολύει τα βροντώδη αριστερά χουκ του, τα οποία έστειλαν τον Βρετανό στο νοσοκομείο. Ο Ουκρανός χρησιμοποίησε ένα κόλπο του Μέιγουεδερ, βάζοντας το μπροστινό χέρι στο πίσω του Τζόσουα, δηλαδή το δεξί, με το οποίο προστάτευε εκείνη την πλευρά. Έπειτα το έστριβε και το πήγαινε στο αριστερό, το οποίο απωθούσε, οπότε το πρόσωπο του Τζόσουα έμενε απροστάτευτο. Αρκετή ώρα πριν τελειώσει η αναμέτρηση, ο 31χρονος από το Γουότφορντ δεν έβλεπε καθόλου από το αριστερό μάτι.

Όταν, πια, χτύπησε και το τελευταίο καμπανάκι, δεν υπήρχε καν αμφιβολία για το ποιος ήταν ο νικητής. Με βαθμολόγηση, από τους τρεις κριτές, 117-112, 116-112, 115-113, ο Ούσικ πήρε τις ζώνες και την καρδιά του Τζόσουα. Ο Χερν, μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζημιά που θα μπορούσε να έχει πάθει στην κόγχη του ματιού του.

 

Ο όρος για τη ρεβάνς

Η ενεργοποίηση είναι… ασύμφορη

Ο Τζόσουα είχε ξαναβρεθεί σε αυτήν τη θέση. Με την ήττα του την 1η Ιουνίου του 2019 από τον, γεννημένο από Μεξικανούς γονείς Καλιφορνέζο, Άντι Ρουίζ, στο έβδομο γύρο με τεχνικό νοκ άουτ, η ρεβάνς τότε ήταν βέβαιη. Στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στη Σαουδική Αραβία, πήρε τη νίκη με ομόφωνη απόφαση και τις ζώνες του πίσω. Ακολούθησε μια υπεράσπιση τίτλου στις 12 Δεκεμβρίου, απέναντι στον Βούλγαρο διεκδικητή της IBF, Κούμπρατ Πούλεφ. Το όνομα του Ούσικ, όμως, ακουγόταν πριν από αυτόν.

Η αναμέτρηση προγραμματίστηκε και, βέβαια, ο Τζόσουα έφαγε ξύλο και των γονέων, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στο συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πυγμάχοι υπάρχει ρήτρα ενεργοποίησης ρεβάνς σε 30 μέρες, εφόσον το επιθυμεί ο ηττημένος. Ο αγώνας δικαιολογεί τη ρεβάνς, αφού δεν επρόκειτο για νοκ άουτ στον πρώτο γύρο ή παραίτηση, καθώς ο Βρετανός κατάφερε να κρατήσει και για τους 12 γύρους. Αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο τον συμφέρει να πάρει αυτήν τη ρήτρα.

Ο Ούσικ δεν είναι Ρουίζ. Αυτήν τη στιγμή, ο Ουκρανός, που είναι επαγγελματίας εδώ και μία οκταετία, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία των αδελφών Κλίτσκο, Βλαντίμιρ και Βιτάλι, τους οποίους άλλωστε ακολούθησε ως ο τρίτος από τη χώρα που κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη, έχει 19-0, αλλά η νοστιμάδα είναι στην εικόνα: οι 13 από αυτές τις αναμετρήσεις κατέληξαν με νοκ άουτ και στις 6 δεν δυσκολεύτηκε πολύ. Γενικώς, ο 34χρονος από τη Συμφερούπολη δεν χάνει εύκολα γύρο. Βοηθάει σε αυτό και η ευελιξία, την οποία απέκτησε ξεκινώντας από τη μεσαίων βαρών. Έχει μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ως ερασιτέχνης, άλλωστε σε αυτήν την κατηγορία, στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. Δύο χρόνια αργότερα, είχε μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι στην ελαφρών βαρέων βαρών πρωταθλητής Ευρώπης στο Λίβερπουλ και τέσσερα χρόνια μετά έγινε «χρυσός» ολυμπιονίκης στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, χώρα η οποία ξεκάθαρα του ταιριάζει.

 

Το δίκιο του… γύφτου

Τον αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι

Λίγο να παρακολουθεί κάποιος τι γίνεται στα βαρέα βάρη, σε επαγγελματικό επίπεδο, αντιλαμβάνεται ότι ο Τζόσουα αποφεύγει τον Φιούρι. Ο τελευταίος, ακόμα και στη συνέντευξη με τον Νέβιλ, έδειξε την έλλειψη σεβασμού που έχει προς το πρόσωπο εκείνου που προσπαθούν per mare per terram να του κοτσάρουν ως αντίπαλο. Το ξέρει ότι τον φοβάται και φροντίζει να το διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση. Ο χαρισματικός Βρετανός, τον οποίο πολύ θα ήθελαν στη «Γηραιά Αλβιόνα» να λανσάρουν ως το αισθητικό ισοδύναμο του Μοχάμεντ Αλί -από δίπλα, πάντως, δεν πέρασε- δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει toe to toe με τον Ούσικ, οπότε είναι μάλλον πασιφανές τι θα γινόταν αν προσπαθούσε να το κάνει με το μάστορα, στη μέση του ρινγκ, Φιούρι, ο οποίος, κιόλας, είναι πολύ πιο ευέλικτος από όσο δείχνει η εικόνα του και παροιμιωδώς οξύνους.

Ο «βασιλιάς των Γύφτων», στην τελική, δεν έχει κρυφτεί από οποιονδήποτε. Στην ισοπαλία με τον Γουάιλντερ, την 1η Δεκεμβρίου του 2018, προερχόταν από τιμωρία δύο ετών για χρήση ναρκωτικών, ζωή έκφυλη με βαριές καταχρήσεις και δύο αγώνες με άσημους αντιπάλους, μετά το θρίαμβό του επί του Βλάντιμιρ Κλίτσκο στις 28 Νοεμβρίου του 2015, που τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή. Και πάλι, σηκώθηκε με μοναδικό τρόπο μετά τη γροθιά που δέχθηκε από τον Αμερικανό, έστω κι αν ομολόγησε ότι τη στιγμή που συνήλθε ο διαιτητής είχε φτάσει το μέτρημά του στο τέσσερα. Ο 33χρονος από το Μάντσεστερ έχει περάσει από φωτιά και αμόνι για να βρίσκεται εδώ: ο Τζόσουα, αγαπημένος των πολλών, μπροστά του είναι αγοράκι.

Ως εκ τούτου, δικαίως τον αποφεύγει. Αν τον αντιμετώπιζε, θα ήταν για την εννιαψήφια φιγούρα που θα έπαιρνε ως αμοιβή. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Για τον Άντονι Τζόσουα, η ήττα από τον Ούσικ λειτουργεί ως αντίστροφη μέτρηση. Πρέπει να το σκεφτεί διπλά και τρίδιπλα για να βρεθεί απέναντι στον Ουκρανό στο ρινγκ, για τον Φιούρι, δε, πια δεν το συζητάει καν…  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News