ΠΥΓΜΑΧΙΑ: «Σεισμός» στην πυγμαχία με 11 στημένους αγώνες στο Ρίο το 2016

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν «καίει» με έκθεση την Ομοσπονδία πυγμαχίας για 11 στημένους αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Ο Καναδός καθηγητής ο οποίος είχε αναλάβει και την υπόθεση ντόπινγκ στη Ρωσία διερεύνησε τους αγώνες πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και αναφέρει με έκθεση που δημοσιεύει ο «Guardian»  11 στημένα παιχνίδια μαζί με τον τελικό του Βρετανού Τζο Τζόις με τον Γάλλο Τόνι Γιοκά. Επίσης και ο προημιτελικός του  Ιρλανδού Μάικλ Κόνλαν κατά του Ρώσου Βλαντιμίρ Νικίτιν συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση με τα “στημένα”.

Σύμφωνα με τον ΜακΛάρεν οι Γου Τσινγκ-κουό και Καρίμ Μπουζίντι, ο τότε πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της AIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας), ήταν βασικοί παράγοντες στο να υπάρξει η χειραγώγηση με τον καθηγητή να υποστηρίζει πως μεταξύ των κριτών υπήρχε κλίμα εκφοβισμού και υπακοής. 

Στην έκθεσή του ο ΜακΛάρεν αποκαλύπτει επίσης ότι επιχειρήθηκε δωροδοκία έως και 250.000 δολαρίων για το αποτέλεσμα του ημιτελικού ελαφρού βάρους μεταξύ του Μογγόλου Οτγκονταλάι Ντορτζνιαμπούου και του Γάλλου Σοφιάν Ουμιά.

Ενδείξεις για στημένα υπάρχουν και για τους αγώνες του Λονδίνου το 2012 με αφορμή  το επενδυτικό δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων του Αζερμπαϊτσάν στην AIBA με αποτέλεσμα να επέλθει η διαφθορά, ενώ αναμειγνύεται και αξιωματούχος της Αγγλίας με τον αδερφό του να τον υπερασπίζεται αρνούμενος της κατηγορίες.

Ο νέος πρόεδρος της AIBA, Ουμάρ Κρέμλεβ ανέφερε πως «Η AIBA προσέλαβε τον καθηγητή ΜακΛάρεν επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν υπάρχει χώρος στην οικογένεια της AIBA για όποιον δημιουργεί προβλήματα».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News