ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΜΕΑ: Όταν το μπάσκετ αποκτά σημασία για την ζωή (pics)

Το sportday.gr τιμά την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και το sportday.gr μαζί με τα μέλη της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού!

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και το sportday.gr βρέθηκε στην προπόνηση της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, με τον αρχηγό Χρήστο Μαρτσάκη, την Ιωάννα Χρονοπούλου και τον προπονητή Κώστα Χρόνη, να μιλούν στον Ηλία Κυριαζή για τους στόχους της νέας σεζόν, το θέμα του γηπέδου, τους οπαδούς των «πρασίνων» που αγκάλιασαν το εγχείρημα και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την σημερινή μέρα.

Στο κλειστό γήπεδο του Μετς, η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού ΑμεΑ έχει βρει τη νέα της στέγη. Εκεί οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου πραγματοποιούν τις προπονήσεις τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τη συνέχεια της σεζόν.

Το μπάσκετ με αμαξίδιο είναι το πιο εντυπωσιακό παραολυμπιακό άθλημα. Παρακολουθώντας την προπόνηση της ομάδας, αυτή ήταν και η πρώτη εντύπωση που θα μπορούσε να έχει κανείς, αλλά παράλληλα γεννάται και το ερώτημα, πως μπορούν να χειρίζονται με τόση ευκολία οι αθλητές το αμαξίδιό τους. Για 30 λεπτά, ο Κώστας Χρόνης, είχε τους παίκτες του να παίζουν 5 εναντίον 5 κι να πηγαίνουν πάνω κάτω στο παρκέ συνεχόμενα.

Όπως είπε όμως και ο προπονητής της ομάδας, τα παιδιά όλοι στον σύλλογο τα βλέπουν ως αθλητές και αυτό πρέπει να γίνεται. Στα μάτια όλων φαίνεται η πείνα να γίνουν καλύτεροι, να διακριθούν. Στα μάτια τους βλέπει κανείς μαχητές της ζωής που σήκωσαν το ανάστημά τους, δεν το έβαλαν ποτέ κάτω, βρίσκοντας στον Παναθηναϊκό ΑμεΑ μία οικογένεια και έναν χώρο για να αθλούνται και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: «Δυστυχώς στην Ελλάδα κάθε μέρα είναι Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ» – ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Τα ΑμεΑ να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι»

Ο Χρήστος Μαρτσάκης αγωνίζεται ως ψηλός ή ως «4,5άρι» και όπως είπε «το πιο δύσκολο και συνάμα το πιο σημαντικό κομμάτι στο άθλημά μας είναι να μάθει κανείς να χειρίζεται το αμαξίδιο. Το μπάσκετ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κάθε αμαξίδιο διαφέρει με ένα άλλο, αφού έχουμε classifications, όπου ο αθλητής με τον μικρότερο κινητικό περιορισμό έχει τον μεγαλύτερο βαθμό. Στο άθλημά μας, για να παίξει μία ομάδα, πρέπει να συμπληρώνει και να μην ξεπερνά τους 14,5 βαθμούς».  

Για την Ιωάννα Χρονοπούλου ισχύει το ίδιο, καθώς δήλωσε ότι «το πιο δύσκολο κομμάτι στο άθλημά μας είναι το αμαξίδιο, να μάθει κανείς να κινείται με αυτό μέσα στο παρκέ. Προσωπικά προσπαθώ να γίνομαι πιο γρήγορη, γιατί ναι μεν με βοήθησε το γεγονός ότι έπαιζα μπάσκετ, αλλά στο αμαξίδιο πρώτη φορά κάθομαι». 

Ωστόσο, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί άπαντες στον σύλλογο είναι το «γηπεδικό», αφού αυτό δεν αφορά μόνο την ποδοσφαιρική και την μπασκετική ομάδα, αλλά είναι ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά σωματεία του Παναθηναϊκού και ένα από αυτά είναι η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Τι είχε να πει ο αρχηγός της ομάδας για την κατάσταση; «Η ομάδα μπάσκετ έχει έδρα το Μετς και αυτό δεν μου αρέσει, καθώς όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Παναθηναϊκού ΑμεΑ έχουμε έδρα την Λεωφόρο. Εκεί είναι τα προπονητήριά μας που έρχονται τα παιδιά για τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου. Σίγουρα αν φτιαχτεί ένα γήπεδο -όπου και αν είναι αυτό- θα μας βοηθήσει και εμάς, να έχουμε χώρο να βάλουμε τα αμαξίδια, τις μπάλες, να έχουμε αποδυτήρια. Απλά αυτή η… ιστορία έχει τραβήξει πολλά χρόνια και η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Μακάρι να βγω ψεύτης και να δημιουργηθεί κάτι που να κάνει καλό σε όλο τον σύλλογο». 

Η Ιωάννα Χρονοπούλου από την πλευρά της επισήμανε ότι «αυτήν την στιγμή είμαστε στο Μετς και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι σε αυτό το κομμάτι. Εδώ θα πορευτούμε καλώς ή κακώς. Μακάρι να ήμασταν στο ΟΑΚΑ, γιατί τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, θα ήταν όπως τα έχουμε συνηθίσει. ‘Η ακόμα και σε ένα άλλο γήπεδο, λίγο πιο μεγάλο, σαν αυτό που προπονούμαστε και αγωνζόμαστε τώρα, αλλά σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό θα μας βοηθήσουμε πάρα πολύ, αλλά θα δουλέψουμε με αυτά που έχουμε τώρα». 

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο -όπως και στηρίζει και τα υπόλοιπα τμήματα ΑμεΑ. Ο Χρήστος Μαρτσάκη τόνισε ότι «μας έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή. Έχουν δείξει ότι μας αγαπάνε και ότι τους ενδιαφέρει πραγματικά αυτό το άθλημα. Αυτά τα παιδιά ζουν και αναπνέουν για τον Παναθηναϊκό». 

Το μήνυμα του αρχηγού των «πρασίνων» για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ ήταν κάπως διαφορετικό, αφού υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η καθημερινότητα είναι Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δυστυχώς. Όχι τόσο σε παιδιά με τα προβλήματα όπως τα δικά μας (σ.σ. ακρωτηριασμός), όσο για τα υπόλοιπα παιδιά. Για αυτό και καλό θα ήταν αυτά τα παιδιά να μην τα θυμόμαστε μόνο τον Δεκέμβριο, αλλά κάθε μέρα. Όχι ο κόσμος, αλλά η πολιτεία και το κράτος». 

Μπορεί το τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού ΑμεΑ να μην έχει πολλά χρόνια ζωής αλλά ήδη οι αθλητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιες στιγμές που θα τις θυμούνται για πάντα. Η Ιωάννα μας είπε για την δικιά της στιγμή: «Ο αγώνας με τον ΠΑΣΚΑ. Τότε πήραμε τη νίκη και ανεβήκαμε στην Α1 κατηγορία. Αλλά δεν μένω σε αυτό, γιατί τώρα ελπίζω να έρθουν άλλες δύο στιγμές. Το Κύπελλο και το πρωτάθλημα». 

Το μήνυμά της Ιωάννας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Δεν πρέπει να περιμένουμε αυτήν την ημέρα για να θυμηθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για το κομμάτι της αναπηρίας. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς μόνο τότε το θυμούνται, όπως γίνεται και με άλλες Παγκόσμιες Ημέρες. Ωστόσο δεν χρειάζεται κανείς να περιμένει αυτές τις μέρες για να κάνει τα αυτονόητα και να προσπαθήσει ο καθένας από εμάς να κάνει την ζωή των ατόμων με αναπηρία πιο εύκολη. Ζούμε σε μία χωρά που δεν βοηθάει τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Τέλος θα πρέπει τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι. Δεν έχουν κάτι το διαφορετικό, απλά κάποιες δυσκολίες στην κίνηση». 

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΟΝΗΣ: «Τα παιδιά τα βλέπω σαν αθλητές, σπουδαία η βοήθεια του Νίκου Παππά»

 

Ο… πρωτομάστορας της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο, Κώστας Χρόνης, ήταν ξεκάθαρος στα λόγια του, καθώς όπως τόνισε «εγώ όταν βλέπω τα παιδιά, βλέπω αθλητές και αυτό είναι που ζητάμε εμείς από εκείνους. Οι δυσκολίες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την γενικότερη ζωή τους έξω. Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό εμείς είμαστε εδώ να τους προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες για να κάνουν προπόνηση και θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο οργανωτικά. Αυτό που θέλαμε περισσότερο ήταν να γίνει πιο γνωστό το άθλημα στην Ελλάδα. Να έρθει περισσότερος κόσμος και κατά προέκταση να φέρουμε και περισσότερα παιδιά με αναπηρία στο γήπεδο. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο σημαντικό, καθώς παιδιά με αναπηρία πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ο αθλητισμός προσφέρει διέξοδο από το σπίτι και την καθημερινότητα, προσφέρει όμως και υγεία στον άνθρωπο, καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σπορ μας είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό και το πιο θεαματικό από όλα τα υπόλοιπα παραολυμπιακά αθλήματα. Αυτό ήταν και το σκεπτικό μας όταν δημιουργήσαμε τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ. Η πανδημία δυστυχώς μας πήγε πίσω γιατί θα είχαμε φτάσει σε πολύ καλύτερο επίπεδο αυτήν την στιγμή. Ελπίζουμε  να μην κλείσουμε και να συνεχίσουμε να παίζουμε, για να κάνουμε και τα πράγματα που έχουμε σκεφτεί με την διοίκηση».

Στη συνέχεια μίλησε για τους στόχους που έχει η ομάδα του την φετινή αγωνιστική περίοδο και αυτοί δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι πέρα από την κατάκτηση της κορυφής. «Πρώτο μας μέλημα είναι να πάμε στο Final 4 και μετά να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Έχουμε ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ, αλλά επειδή το υπάρχει αυτή η μορφή, είναι σημαντικό το τι θα κάνουμε Μάιο και όχι τώρα. Θα πρωταγωνιστήσουμε και στόχος μας είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος», είπε ο προπονητής των «πρασίνων». 

Για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Χρόνης, είχε να πει τα καλύτερα: «Από την πρώτη στιγμή ήταν μαζί μας. Πάντα! Μάλιστα το πιο δυναμικό “παρών” το είχαν δώσει στην επαρχία. Πήγαμε στην Πάτρα, στην Κομοτηνή, στην Κρήτη και ήρθαν σε δύσκολες ώρες για να στηρίξουν την ομάδα. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Εγώ είμαι στον χώρο από το 2003 και δεν έχω ξαναδεί τέτοια ατμόσφαιρα σε αγώνα μπάσκετ αμαξιδίου στην Ελλάδα». 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φίλαθλοι που έχουν στηρίξει και «αγκαλιάσει» το εγχείρημα του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, αφού ο Νίκος Παππάς από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στην ομάδα, κάτι που σύμφωνα με τον Κώστα Χρόνη ήταν πολύ σημαντικό που έγινε. «Η στήριξή του στην ομάδα είναι πολύ σημαντική. Ο Νίκος στάθηκε από την αρχή κοντά σε όλους. Ήρθε σε πολλά παιχνίδια και μάλιστα ήρθε σε μερικά που παίξαμε εκτός Αττικής. Η διαφήμιση που έκανε ήταν εξαιρετικά σημαντική. Αλλά δεν είναι μόνο ο Νίκος. Από τότε που ξεκινήσαμε τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ, το εγχείρημά μας έχει βρει μεγάλη υποστήριξη και μέσα από τους χορηγούς μας. Ευελπιστούμε ότι το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο». 

Τέλος, ο προπονητής της ομάδας έστειλε και εκείνος το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δηλώνοντας «αυτό που θα ήθελα είναι να βελτιωθούν οι χώροι πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία, να βελτιωθούν όλοι οι τομείς της καθημερινότητάς. Οι συνθήκες είναι καλύτερες από ότι ήταν στο παρελθόν, αλλά τα σημαντικά προβλήματα παραμένουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Κάποιες μικρότερες πόλεις έχουν κάνει βήματα μπροστά, αλλά πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και απέχουμε ακόμα από το να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Για αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ είναι μία ευκαιρία για να… φωνάξουμε πιο δυνατά για ισότητα και για πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας, στην εστίαση, στον αθλητισμό. Παντού».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News