ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2020: Μικρότερο των αρχικών υπολογισμών το κόστος

Οι Ιάπωνες παρουσίασαν την επίσημη εκτίμηση για τα χρήματα, που κόστισαν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και ήταν 11,3 δισ. Ευρώ, πιο κάτω από τα 12,9 δισ., που είχαν υπολογιστεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Βγήκαν… φθηνότερα στους Ιάπωνες οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Οι κορυφαίες διοργανώσεις, που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο μ’ έναν χρόνο καθυστέρηση και κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κόστισαν το ποσό των 11,3 δισ. ευρώ, που είναι ελαφρώς μικρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση των διοργανωτών. 

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση, που παρουσίασαν σήμερα το κόστος ανέρχεται στα 1,453 δισεκατομμύρια γιεν, κόστος χαμηλότερο από τα 1,644 δισεκατομμύρια γεν (12,9 δισεκατομμύρια ευρώ), που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Πάντως, το συγκεκριμένο ποσό, είναι σχεδόν διπλάσιο από τα 734 δισεκατομμύρια γιεν, που είχε αρχικά προβλεφθεί από τον καιρό της υποψηφιότητα του Τόκιο, το 2013.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, μειώθηκε χάρη στα μέτρα για την απλοποίηση της διοργάνωσης και στην εξοικονόμηση πόρων λόγω της ουσιαστικής απουσίας θεατών στα γήπεδα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους. Την ίδια ώρα, όμως, η απουσία θεατών, στέρησε από το «Τόκιο 2020», περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο «σημαδεύθηκε», από μια σειρά από διαμάχες για το κόστος τους, διάφορα σκάνδαλα και ανατροπές, που κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2020 με την ανακοίνωση της αναβολής τους για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News