ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Ποια ήταν η κορυφαία ομάδα του πλανήτη το 2021;

Το sportday.gr σας καλεί να ψηφίσετε την κορυφαία ομάδα του κόσμου σε όλα τα σπορ μέσα στο χρόνο που φεύγει…

Κάθε επιτυχία κρύβει τα δικά της, μικρά ή μεγάλα, μυστικά. Σε ομαδικό επίπεδο για να φτάσεις στην κορυφή δεν αρκεί να τα κάνεις όλα εσύ σωστά, αλλά και οι συμπαίκτες σου. Υπό αυτή την έννοια, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται. Υπήρξαν αρκετές ομάδες μέσα στο 2021, οι οποίες έφτασαν στη δική τους… γη της επαγγελίας. Ποια, όμως, είχε την πιο δύσκολη διαδρομή; Ποιο επίτευγμα είναι, έστω και οριακά, λίγο πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα; Σε μια χρονιά με Ολυμπιακούς Αγώνες, Euro και Copa America, μαζί με όλες τις υπόλοιπες κορυφαίες διοργανώσεις, αντικειμενικά η επιλογή είναι δύσκολη. Ο λόγος σε εσάς! Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022 και στις 7/1 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΜΠΑΣΚΕΤ): Στις 30 Μαίου, η τουρκική ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε Final Four της Euroleague είχε βρεθεί άλλες τρεις φορές, αλλά στην προκειμένη έκανε όλη την διαδρομή: απέκλεισε στα ημιτελικά την ΤΣΚΑ Μόσχας, με 89 – 86 και νίκησε στον τελικό, με 86 – 81 την κάτοχο δύο τροπαίων Euroleague, Μπαρτσελόνα.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ): Η “Αλμπισελέστε” κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα για 15η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 1993. Αφού πρώτα απέκλεισε Εκουαδόρ και Κολομβία από προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα, επικράτησε στον τελικό της Βραζιλίας, με 1-0, με γκολ του Ντι Μαρία. Και μάλιστα, μέσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στοιχείο που γιγάντωσε τον μύθο της, όπως και αυτόν του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πήρε τρόπαιο με την Εθνική του ομάδα, κάτι που έλειπε πολύ από το παλμαρέ του.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ (ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ): Η Εθνική ομάδα βόλεϊ της Γαλλίας κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επικρατώντας στον τελικό της “Αριάκε Αρίνα”, με 3-2, της Ρωσίας. Οι Γάλλοι στο συγκεκριμένο άθλημα πήραν για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 στη Σεούλ κι από τότε ακολούθησαν άλλες τρεις συμμετοχές: το 1992 στη Βαρκελώνη, το 2004 στην Αθήνα και το 2016 στο Ρίο. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος τους.

ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ): Στις 11 Ιουλίου, η Εθνική Ιταλίας κατέκτησε το EURO για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν πριν από 53 χρόνια και συγκεκριμένα το 1968… Ένας θρίαμβος που ήρθε στα πέναλτι (3-2) επί της Αγγλίας και μάλιστα μέσα στο Wembley, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να φτάσει εκεί είχε κάνει πρώτα μια ξέφρενη κούρσα, αποκλείοντας Βέλγιο και Ισπανία από τους “16” και τους “8” αντίστοιχα. Από την αρχή της διοργάνωσης τράβηξε τα βλέμματα πάνω της με το όμορφο παιχνίδι της, όμως λίγοι πίστευαν ότι θα έπινε… νερό από την πηγή μια ομάδα που δύο χρόνια νωρίτερα δεν συμμετείχε καν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΝΑΔΑ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ): Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Καναδά έκανε τη μεγάλη έκπληξη το καλοκαίρι, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα πρώτα μηνύματα τα είχε στείλει στους Ολυμπιακούς του Ρίο με το χάλκινο (και τότε λίγοι την υπολόγιζαν…), όμως αυτή τη φορά έφτασε ως το τέλος της διαδρομής σε μια παραμυθένια πορεία. Επικράτησε με 3-2, στα πέναλτι, της Σουηδίας, όπως ακριβώς είχε αποκλείσει στα προημιτελικά και τη Βραζιλία! Ενδιάμεσα είχε χρειαστεί να επικρατήσει, με 1-0, των ΗΠΑ, που ήταν το μεγάλο φαβορί για το χρυσό, αλλά αρκέστηκαν στο έκτο τους χάλκινο σε επτά συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996, οπότε και το άθλημα εισήχθη στη διοργάνωση και σε επίπεδο γυναικών.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ): Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Σερβία επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί μία από τις υπερδυνάμεις της υδατοσφαίρισης. Δεν είναι καθόλου εύκολο για οποιαδήποτε ομάδα να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως οι Σέρβοι τα κατάφεραν, δυσαρεστώντας, βεβαίως, όλους τους Έλληνες, που προσδοκούσαν να φτάσει η Εθνική Ελλάδας στην κορυφή. Στον τελικό, λοιπόν, η Σερβία επικράτησε 13 – 10 της Ελλάδας, κατακτώντας ξανά το χρυσό μετάλλιο μετά το 2016. Τίτλος που προστέθηκε στα 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα τα 12 World League και τα 7 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ): Μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση του Champions League, ωστόσο τα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια του 2021 ήταν, για άλλη μια φορά επί των ημερών του Γκουαρδιόλα, άξια θαυμασμού. Επέστρεψε στο θρόνο της πρωταθλήτριας της Premier League, οδηγεί την κούρσα και του φετινού πρωταθλήματος με εντυπωσιακές εμφανίσεις, «γκρέμισε» ιστορικά ρεκόρ συνεχόμενων νικών στο αγγλικό ποδόσφαιρο (διαδοχικές νίκες, διαδοχικές εκτός έδρας νίκες, αήττητο σε διαδοχικά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις) και ουσιαστικά της έλειψε το… κερασάκι στην τούρτα, που τόσο πολύ αναζητεί την τελευταία πενταετία. 

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ (ΜΠΑΣΚΕΤ): Οι Μιλγουόκι Μπακς κατέκτησαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το NBA. Το είχαν πετύχει άλλη μια φορά, το 1971, και είχαν να βρεθούν σε τελικούς από το 1974. Στους NBA Finals, λοιπόν, συνάντησαν τους Φοίνιξ Σανς, και πήραν τη σειρά των αγώνων με 4-2. Στο καθοριστικό Game 6, στις 20 Ιουλίου, επικράτησαν με 105 – 98, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αναδεικνύεται MVP των τελικών, πετυχαίνοντας ό,τι ούτε να ονειρευτεί θα μπορούσε, όταν έφευγε από την Ελλάδα για την Αμερική. Φυσικά, το Μιλγουόκι για ημέρες ζούσε τον θρίαμβο της ομάδας, με τον Έλληνα άσο να είναι πια σχεδόν ήρωας της πόλης.

TAMPA BAY BUCCANEERS (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ): Στις 7 Φεβρουαρίου, οι Tampa Bay Buccaneers έγραψαν ιστορία, καθώς κατέκτησαν το 2ο πρωτάθλημα NFL της ιστορίας τους. Τον πρώτο τίτλο τον είχαν πάρει το 2002 και 19 χρόνια αργότερα κατάφεραν να στεφθούν ξανά πρωταθλητές, νικώντας στον τελικό του Super Bowl, με 31-9 τους Kansas City Chiefs. Είχαν να βρεθούν στα play offs του αμερικανικού ποδοσφαίρου από το 2007 (!) και στην πρώτη τους φορά από τότε που τα κατάφεραν, έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής.

ΤΣΕΛΣΙ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ): Στις 29 Μαΐου, η Τσέλσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της , επικρατώντας στο “Ντραγκάο”, με 1-0, της Μάντσεστερ Σίτι, στον τελικό του Champions League. Περίπου 2,5 μήνες αργότερα αναδείχθηκε υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το Super Cup, με τη νίκη στα πέναλτι (6-5), επί της Βιγιαρεάλ. Θρίαμβοι που ουδείς τολμούσε να προβλέψει τον Γενάρη, όταν ο Τόμας Τούχελ αντικαθιστούσε τον Φρανκ Λάμπαρντ στην τεχνική της ηγεσία για να… σώσει μια σεζόν που έμοιαζε αποτυχημένη, παρά τα 200 + εκάτ. ευρώ, που είχε δαπανήσει το καλοκαίρι για μεταγραφές. Τελικά, ο πρώτος Γερμανός προπονητής στην ιστορία των “μπλε” έμελλε να είναι εκείνος που την πήγε στη γη της επαγγελίας…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News