ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή στον παγκόσμιο αθλητισμό το 2021;

Το sportday.gr θυμάται τις πιο δυνατές αθλητικές στιγμές του 2021 και ζητά από τους αναγνώστες του να επιλέξουν την κορυφαία!

Με τον covid-19 να χαράσσει έντονα τα σημάδια του, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του 2020 που αναβλήθηκαν, διεξήχθησαν το 2021 έστω και με περιορισμούς ή, σε αρκετές περιπτώσεις, την πλήρη απουσία των φιλάθλων. Ορισμένοι άτυχοι, στερήθηκαν τη συμμετοχή τους λόγω του κορονοϊού, το ευχάριστο είναι όμως ότι οι κορυφαίες αθλητικές στιγμές επέστρεψαν και μαζί η δράση, η αγωνία, οι συγκινήσεις, οι πανηγυρισμοί. Σε μια χρονιά με τόσες πολλές διοργανώσεις επιλέξαμε μια δεκάδα γεγονότων που θα μνημονεύονται τα χρόνια που θα ακολουθήσουν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Θυμηθείτε τα και ψηφίστε την κορυφαία στιγμή του 2021. Τα αποτελέσματα όλων των ψηφοφοριών θα ανακοινωθούν στις 7 Ιανουαρίου, με τις ψηφοφορίες να ολοκληρώνονται μία μέρα νωρίτερα (6/1). 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΜΟΝ ΜΠΑΪΛΣ: Στον τελικό του σύνθετου ομαδικού των Ολυμπιακών Αγώνων στις 27 Ιουλίου, η περίφημη γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς τα κάνει θάλασσα στην πρώτη περιστροφή, αποσύρεται από τους αγώνες και παραδέχεται δημόσια ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μια χώρας στους ώμους της. Τις μέρες που ακολουθούν μαζεύει τα κομμάτια της, αποφασίζει να λάβει μέρος μόνο στον τελικό της δοκού (3 Αυγούστου) και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ: Τα λεφτά δεν φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία στο ποδόσφαιρο. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς βάζει τα ρούβλια του από το 2003 στην Τσέλσι, αλλά μόλις το 2012 κατέκτησε το πρώτο Champions League και το 2021 το δεύτερο. Στη Μάντσεστερ Σίτι οι Άραβες επενδύουν από το 2008, αλλά ακόμα δεν έχουν κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Στις 29 Μαΐου στο Ντραγκάο, η Σίτι έφτασε στον πρώτο τελικό της ιστορίας της, αλλά ο Τόμας Τούχελ παγίδεψε με την τακτική του τον Γκουαρδιόλα και πήρε το τρόπαιο σε έναν τελικό

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EURO ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ: Όπως και οι Ολυμπιακού Αγώνες έτσι και το Euro2020 γίνεται το 2021! Η Αγγλία για πρώτη φορά φτάνει στον τελικό της διοργάνωσης, κι ένα ολόκληρο έθνος ζει και αναπνέει για τον τελικό της 11ης Ιουλίου. Το ματς ξεκινά ιδανικά με γκολ στο 2’, αλλά οι Ιταλοί ισοφαρίζουν στο 67. Στα πέναλτι οι Άγγλοι βάζουν τα δύο πρώτα, αλλά χάνουν τα υπόλοιπα τρία (δύο πιάνει ο Ντοναρούμα) και το τρόπαιο πάει στη Ρώμη.  όπου επιτράπηκε η είσοδος μόλις σε 14.110 θεατές.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ: Κοπεγχάγη, 12 Ιουνίου στο εναρκτήριο ματς της Δανίας στο Euro 2020, με αντίπαλο τη Φινλανδία. Στο 42ο λεπτό ο κόσμος στο Πάρκεν παγώνει. Ο Κρίστιαν Έρικσεν σε μια διεκδίκηση της μπάλας, υπέστη έμφραγμα και σωριάστηκε στο έδαφος. Η έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού τιμ κα η γενναία στάση των συμπαικτών του σώζει τον αρχηγό των Δανών από το θάνατο. 

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕΣΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ: Σε όλη του τη ζωή ο Λιονέλ Μέσι είχε φορέσει δύο φανέλες: της Αργεντινής και τη Μπαρτσελόνα. Στις 11 Αυγούστου φόρεσε και μια τρίτη, αυτή της Παρί Σεν Ζερμέν με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Στην απόφασή του τον οδήγησαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Μπαρτσελόνα και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. 

Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Έπειτα από αναμονή ενός έτους, η κορυφαίων των διοργανώσεων διεξήχθη για πρώτη φορά σε 125 χρόνια ιστορίας σε μονό, μη δίσεκτο έτος. Η τελετή έναρξης έγινε στο Τόκιο στις 23 Ιουλίου, οι αθλητές του κόσμου αγωνίστηκαν χωρίς την παρουσία κόσμου στις κερκίδες, αλλά με την ίδια ένταση, πάθος και με εντυπωσιακές επιδόσεις στους αγωνιστικούς χώρους. 

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: Έχοντας κατακτήσει τα τουρνουά στη Μελβούρνη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς φιλοδοξεί να γίνει μόλις ο δεύτερος τενίστας στην Open Era που θα πετύχει το ημερολογιακό γκραν σλαμ μετά τον Ροντ Λέιβερ το 1969. Στο τελευταίο μεγάλο όπεν της χρονιάς στη Νέα Υόρκη φτάνει στον τελικό της 13ηςΣεπτεμβρίου, αλλά ο Ρώσος Ντανιίλ Μεντβέντεφ τού στερεί αυτό το ιστορικό επίτευγμα με επικό παιχνίδι και νίκη με 6-4, 6-4, 6-4. 

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΣΤΟ ΝΒΑ: Όταν οι Μιλγουόκι Μπακς κατέκτησαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα το 1971 είχαν στη σύνθεσή τους τον Λιου Άλτσιντορ, μετέπειτα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τον Όσκαρ Ρόμπερτσον. Το 2021 στον επόμενο τίτλο τους μετά 50 χρόνια είχαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σε έναν επικό έκτο τελικό στις 20 Ιουλίου, ο Greek Freak έβαλε 50 πόντους επιστρέφοντας από τραυματισμό, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ επίτευξης πόντων από έναν παίκτη σε παιχνίδι που έκρινε τον τίτλο. 

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΚΑΡΣΤΕΝ ΒΑΡΧΟΛΜ: Έχοντας καταρρίψει την 1η Ιουλίου με χρόνο 46.70 το παγκόσμιο ρεκόρ (46.74) του Κέβιν Γιανγκ στα 400 μ. με εμπόδια, που άντεχε από το 1992, ο Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ, χωρίς πίεση πια, έσπασε τα… ρολόγια στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στις 3 Αυγούστου με το ασύλληπτο 45.94 που έκανε τους πάντες να τσιμπιούνται για το αν πραγματικά η επίδοση ήταν πραγματική ή σφάλμα του χρονομέτρου. 

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ – ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ F1 ΚΑΙ Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ: To τελευταίο γκαν πρι της χρονιάς, στις 12 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι, στον τελευταίο γύρο του αγώνα, ο Μαξ Φερτσάπεν με Red Bull ξεπερνά τη Mercedes του Λιούις Χάμιλτον και κατακτά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στη Formula 1.  Οι δυο πιλότοι μπήκαν με τους ίδιους βαθμούς σε έναν αγώνα που ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Βρετανού, αλλά ένα ατύχημα του Λατίφι έφερε στην πίστα το safety car και την ανατροπή, αφού η είσοδός του διέγραψε όλες τις τακτικές.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News