ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού το 2021;

Το sportday.gr σας καλεί να ψηφίσετε την κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού μέσα στο χρόνο που φεύγει…

Είναι στιγμές, που λέει και το τραγούδι. Και το 2021 είχε πολλές, πάρα πολλές. Χρονιά Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, χρονιά πόλο, χάντμπολ και φυσικά ΝΒΑ. Μία χρονιά γεμάτη ελληνικό αθλητισμό με πολλές επιτυχίες, με ξεχωριστά στιγμιότυπα, με δηλώσεις που άφησαν το αποτύπωμά τους στη χρονιά που μας αφήνει.

Επιλέξαμε 10 στιγμές που ξεχώρισαν το 2021. Δέκα ελληνικές επιτυχίες, αλλά και στιγμιότυπα που θα μείνουν χαραγμένα και θα αποτελούν τις θύμησες του μέλλοντος. Ποια ήταν αυτή που σας άγγιξε περισσότερο;
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επομένη (7/1/2022). 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στο ελληνικό πόλο. Μία τρομερή επιτυχία για το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου που έφτασε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο της, μετά από την ήττα της κόντρα στην πανίσχυρη Σερβία. Η συγκεκριμένη επιτυχία ήρθε να απαλύνει λίγο τον πόνο μίας πληγωμένης, από τις καταστροφικές πυργκαγιές, Ελλάδας.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΣΛΑΜ: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε τη δική του χρυσή σελίδα το 2021 και τη λαμπρότερη στην ιστορία του τένις στην Ελλάδα. Ένα παιδί που ξεκίνησε με αργά και σταθερά βήματα με στόχο την κορυφή και κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας που προκρίθηκε σε τελικό Γκραν Σλαμ, αυτόν του Ρολάν Γκαρός. Απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς δεν τα κατάφερε και λύγισε, αλλά η παρουσία του εκεί και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Σέρβου τενίστα αποτελούν επιβεβαίωση της εκτόξευσής του. Όλο το μέλλον είναι μπροστά του.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Η εκτόξευση του Γιάννη, του δικού μας Γιάννη. Με ζωή βγαλμένη από ταινία, από τα Σεπόλια στο ΝΒΑ και στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Πήρε από το χέρι τους Μπακς, “σκούπισε” όποιον βρήκε μπροστά του και στους τελικούς, όντας ο κορυφαίος των “Ελαφιών”, τους οδήγησε στο δαχτυλίδι. Ο… αθεόφοβος πέτυχε, στο τελευταίο παιχνίδι, 50 πόντους και δικαίως βγήκε ο MVP, των Μπακς, της Ελλάδας, της καρδιάς μας. Το πανηγύρισε όπως θα πανηγύριζε ένα παιδί το δώρο που του έφερε ο Άγιος Βασίλης. Το χάρηκε με την ψυχή του, δεν ξέχασε την Ελλάδα, δεν ξέχασε τον πατέρα του, δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΠΟΥ ΣΥΚΛΟΝΙΣΑΝ: Ο Θοδωρής Ιακωβίδης πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχοντας φτάσει στα ψυχολογικά και οικονομικά όριά του. Μετά το τέλος της προσπάθειάς του στην άρση βαρών, ξέσπασε μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης ανακοινώνοντας με δάκρυα στα μάτια πως θα αποσυρθεί υπό το βάρος της πίεσης και των δυσκολιών που αντιμετώπιζε. “Συγγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια αλλά έχω κουραστεί πολύ και δεν αντέχω άλλο. Είναι πολύ λυπητερό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά”, είχε πει στην κάμερα σε μία συγκλονιστική στιγμή, η οποία έφερε και την προσωπική του λύτρωση, αφού βρέθηκαν χορηγοί και πήρε πίσω την απόφαση του να αποσυρθεί.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Εκτός της πρόκρισης στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, η Εθνική πόλο ξεχώρισε και για ακόμα ένα γεγονός ίσως σημαντικότερο από το οποιοδήποτε μετάλλιο. Την ώρα που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρισκόταν στο Τόκιο και διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο, η Ελλάδα υπέφερε από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. Ο προπονητής της Εθνικής, Θοδωρής Βλάχος, αλλά και ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης, λίγο μετά τον θρίαμβο της πρόκρισης στον τελικό δεν ξέχασαν τους Έλληνες πίσω στην πατρίδα. “Εμείς εδώ ζούμε το όνειρό μας, το κάνουμε πραγματικότητα, αλλά το όνειρο και οι θυσίες πολλών συμπολιτών μας, πολλών Ελλήνων έχουν χαθεί”, ήταν τα συγκινητικά λόγια του Θοδωρή Βλάχου, ενώ λίγο μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφάσισαν να δωρίσουν το μισό πριμ του πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη (συνολικού ύψους 200.000 ευρώ) στους πυρόπληκτους.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΑΕΚ έκανε ένα ιστορικό τρεμπλ, γράφοντας ξεχωριστή ιστορία το 2021. Στη μεγαλύτερη επιτυχία της ΑΕΚ σε συλλογικό επίπεδο, έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ούσα μάλιστα αήττητη και στην Eυρώπη κέρδισε τον τίτλο στο European Cup, επί της Σουηδικής Ισταντς. Το τρεμπλ ήταν το πρώτο στην ιστορία του αθλήματος αλλά και το πρώτο στην ιστορία όλου του συλλόγου.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Τι να πεις για το συγκεκριμένο τμήμα; Τι να πρωτοπείς; Συνολικά μετράει 10 ευρωπαϊκούς τελικούς, 4 στο Κυπέλλο Πρωταθλητρίων, 3 στο Κυπέλλο Κυπελλούχων και 3 στο Σούπερ Καπ. Τη χρονιά που μας αφήνει η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού πανηγύρισε το τρεμπλ και έγινε ο μοναδικός σύλλογος στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό σε μία σεζόν και σε άνδρες και γυναίκες!

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΒΕΛΑ: O 22χρονος Θανάσης Γκαβέλας, µε συνοδό τον Σωτήρη Γκαραγκάνη, κατέκτησε στους Παραολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο το χρυσό µετάλλιο στον τελικό των 100 µ. (της κατηγορίας Τ11 − κατηγορία αθλητών µε µειωµένη όραση), χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη χρυσή επιτυχία στη διοργάνωση. Εκτός αυτού, οι δύο αθλητές κατέρριψαν δύο φορές το παγκόσµιο ρεκόρ, καθώς είχαν χρόνο 10.88 στον προκριµατικό και 10.82 στον τελικό.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Ο πιο… viral αθλητής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πήγε να το διασκεδάσει, πήγε να φτάσει στην κορυφή χωρίς το άγχος της πίεσης, το ζούσε όπως αυτός ήθελε. Άλλος στη θέση του πριν από το τελευταίο άλμα, όντας εκτός μεταλλίων, θα είχε λυγίσει. Ο Ετσεβερία ήταν μπροστά με 8.41μ. και ο Μίλτος Τεντόγλου είχε μία πρσπάθεια για να ξεπεράσει πρωτίστως τον εαυτό του. Και τα κατάφερε κατακτώντας το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μα δεν ήταν μόνο το κατόρθωμά του, ήταν η γενικότερη στάση του, έμοιαζε έξω από τα… αθλητικά κλισέ, ακόμα και στις δηλώσεις του, ακόμα και στον τρόπο που πανηγύρισε το χρυσό. Είναι ο Μίλτος Τεντόγλου και όλοι θέλουμε να του μοιάσουμε.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΤΟΥΣΚΟΥ: Ο Στέφανος έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία του αθλήματος και συνάμα ήταν στη λίγα με τους υποψήφιους της παγκόσμιας ομοσπονδίας για κορυφαίος αθλητής του 2021. Ήταν από τους αθλητές που ξεχώρισαν στο Τόκιο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ της Κωπηλασίας, βάζοντας κι αυτός, με χρυσά γράμματα, το όνομά του στη διοργάνωση. Στην Ιαπωνία ήταν η 2η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στην πρώτη, σε ηλικία 19 ετών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ο Στέφανος Ντούσκος έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News