ΔΟΕ: «Δεν θα γίνει απονομή εάν η Βαλίεβα κατακτήσει μετάλλιο»

Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την απόφαση του CAS για την απόρριψη της προσφυγής της και την απόδοση προσωρινής άδειας συμμετοχής στην Καμίλα Βαλίεβα.

Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο δεν μπορούσε να εξετάσει το αν η 15χρονη Ρωσίδα είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφού δεν υπήρχαν στοιχεία κι έτσι της έδωσε το δικαίωμα να συμμετέχει κανονικά βασιζόμενο στο άρθρο της WADA για τα άτομα που βρίσκονται κάτω των 16 ετών.

Η ΔΟΕ διατράνωσε από την πλευρά πως δεν θα λάβει χώρα η απονομή στο συγκρεκριμένο άθλημα, αν η Βαλίεβα κατακτήσει μετάλλιο, έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση που επικρατεί και παρθεί μία οριστική απόφαση.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ μετά τις διαβουλεύσεις της με τις υπόλοιπες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές:

  1. “Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές και τις ενδιαφερόμενες NOC, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για την ομαδική διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία πλευρά έχει θετικό Α-δείγμα, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.
  2. Σε περίπτωση που η Βαλίεβα τερματίσει μεταξύ των τριών κορυφαίων αθλητών στον αγώνα μονό πατινάζ γυναικών, καμία τελετή λουλουδιών και καμία τελετή μεταλλίων δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022.
  3. Η ΔΟΕ ζητά από τη Διεθνή Ένωση Πατινάζ (ISU), για λόγους δικαιοσύνης, να επιτρέψει σε έναν 25ο αγωνιζόμενο να συμμετάσχει στο ελεύθερο μέρος του διαγωνισμού στις 17 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που η Βαλίεβα καταταχθεί στην πρώτη 24η θέση του μικρού προγράμματος στις 15 Φεβρουαρίου.
  4. Η ΔΟΕ, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές και τις ΕΟΕ, θα διοργανώσει αξιοπρεπείς τελετές μεταλλίων μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση της Βαλίεβα”.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News