Διεθνής Ομοσπονδία Υγρού Στίβου: Επέβαλλε κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ακολουθώντας τις ισχυρές συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η FINA αποφάσισε ότι κανένας αθλητής ή αξιωματούχος από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος στις διοργανώσεις με το όνομα της χώρας.

Η παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου ήρθε με τη σειρά ν’ ανακοινώσει σοβαρές κυρώσεις για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία με αφορμή τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα προς την Ουκρανία. Ακολουθώντας τις ισχυρές συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για αθλητικό αποκλεισμό των δύο κρατών η FINA αποφάσισε ότι κανένας αθλητής ή αξιωματούχος από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις με το όνομα της χώρας.

«Ρώσοι ή Λευκορώσοι (είτε ως άτομα είτε ως ομάδες),  θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνο ως ουδέτεροι αθλητές ή ως ουδέτερες ομάδες. Δεν πρέπει να επιδεικνύονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή να παίζονται ύμνοι σε διεθνείς διοργανώσεις υγρού στίβου», αναφέρει η FINA, η οποία απέσυρε κιόλας το παράσημο, που είχε απονείμει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014.

Η διεθνής ομοσπονδία σημειώνει ακόμα: «Η FINA εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο του πολέμου στην κοινότητα του υγρού στίβου και στον ευρύτερο πληθυσμό της Ουκρανίας. Η FINA θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τη σοβαρή κατάσταση και να λαμβάνει περαιτέρω αποφάσεις ανάλογα με την περίπτωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόλεϊ: Αφαιρέθηκε από τη Ρωσία το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάντμπολ: Το EHF απέβαλε ομάδες και διαιτητές από Ρωσία και Λευκορωσία

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι η πρώτη σε βάρος της Ρωσίας. Είχε προηγηθεί η ακύρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης εφήβων- νεανίδων που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο, στο Καζάν, καθώς και των FINA Artistic Swimming World Series της Καλλιτεχνικής Κολύμβησης και Diving World Series των Καταδύσεων που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν μαζί στις 8-10 Απριλίου επίσης στο Καζάν.

Τέλος, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθεί ο νέος τόπος και χρόνος διεξαγωγής του αγώνα Ρωσία- Ελλάδα για το World League Ανδρών υδατοσφαίρισης που ήταν αρχικά  προγραμματισμένος να γίνει στις 8 Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News