Τάισον Φιούρι: Η εκδίκηση της γυφτιάς
Ο Τάισον Φιούρι ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά την αναμέτρηση για την υπεράσπιση του τίτλου του στην WBC, που θα τον καταστήσει ισόβιο πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας.
Ο Τάισον Φιούρι προτιμά βόλτες με γιοτ και «καυτές» ξανθιές και θέλει να το κάνει ως ισόβιος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, δηλαδή μετά την αναμέτρησή του με τον Ντίλιαν Γουάιτ στις 23 Απριλίου. Ας μην ποντάρει, όμως, οποιοσδήποτε ότι θα είναι μόνιμη.
Συγκεκριμένο δείκτη δυσκολίας έχει το σβήσιμο της συγκεκριμένης εικόνας: ο Τάισον Φιούρι, στα 45 του, να βασανίζει ανά διαστήματα έναν 29χρονο πυγμάχο βαρέων βαρών σε αγώνα που θα κρίνει το διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου. Για τον Τζορτζ Φόρμαν, παραδείγματος χάρη, ουδείς το έβλεπε να έρχεται: ήταν το 1977 όταν σταμάτησε και αφού είχε ανηλεώς γρονθοκοπήσει άπαντες πλην GOAT και εκεί που εντυπωσίαζε με τα εκκλησιαστικά κηρύγματα και τις ποσότητες φαγητού που μπορούσε να καταναλώσει, επέστρεψε εννιά χρόνια αργότερα και έφτασε, το 1994, ημέραι 66 προτού κλείσει τα 46 του, στην κατάκτηση της ζώνης, έπειτα από το επικό τζαμπ του που ξάπλωσε φαρδύπλατο τον πυγμάχο του Τέντι Άτλας, Μάικλ Μιούρερ, στο ρινγκ.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παίρνει κάποιος τοις μετρητοίς τα λόγια του, ότι τη νύχτα της 23ης Απριλίου του 2022, δηλαδή με το φινάλε του αγώνα του με τον Ντίλιαν Γουάιτ, θα σταματήσει την πυγμαχία και θα… μπει σε ένα γιοτ, στο οποίο σημασία θα έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός (διότι το ίδιο το γιοτ είναι τέτοιος).
Ο Φιούρι είναι όντως 33 ετών και το πιθανότερο είναι πως απέναντι στον Γουάιτ θα καταφέρει ό,τι είχε κάνει ο αείμνηστος Ρόκι Μαρτσιάνο και θα γίνει ισόβιος πρωταθλητής της WBC, θα έχει 32 νίκες και μία ισοπαλία σε 33 αγώνες, έναν για κάθε έτος της ηλικίας του, γενικώς θα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του και άφθαρτο το μύθο του.
Παρ’ όλα αυτά, είναι και μία τακτική κίνηση. Μετά την ήττα του Άντονι Τζόσουα από τον Ολεκσάντρ Ούσικ, ο οποίος δεν έχει πια χρόνο για να μπει στο ρινγκ αφού έχει βάλει τη στρατιωτική παραλλαγή του και, με τον οιωνό άριστο, υπερασπίζεται την πατρίδα του, ο «Βασιλιάς των γύφτων» προκαλεί τον ατζέντη Έντι Χερν και τον έτερο μεγάλο Βρετανό πυγμάχο σε μια τελική μονομαχία.
Το δικαίωμα στην επιλογή
Εσείς οι οποίοι εισέρχεσθε…
Η ηλεκτρική φωνή του Φιούρι είναι εκ ρίζας ένα μέσο εκφοβισμού. Ενώ οι περισσότεροι πυγμάχοι αλλάζουν το ηχόχρωμα αναλόγως της κατάστασης και προσπαθούν να ασκήσουν ψυχολογική βία στον αντίπαλό τους, ο Άγγλος ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει διαφορετικά. Το ίδιο το παράγωγο από το στόμα του μοιάζει να βγαίνει από το τρίτο επίπεδο της Κόλασης. Ο Φιούρι λέει (και επειδή το λέει κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίχως να ενίσταται ή να διαμαρτύρεται, είναι πολύ πειστικός) ότι ο Τζόσουα κιότεψε να ανταμώσει μαζί του στο ρινγκ.
Πράγματι, ενώ ο κάπως πιο γκλαμουράτος 31χρονος πυγμάχος από το Γουότφορντ έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι με μεγάλη προθυμία θα συναντούσε τον Φιούρι σε έναν αγώνα 12 τρίλεπτων γύρων, ωστε να ενωθούν οι ζώνες των κατηγοριών και να βγει ο απόλυτος παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη (WBC, WBO, WBA, IBF), στην άψη της στιγμής και ειδικά μετά τη δεύτερη μονομαχία του με τον Άντι Ρουίς, όταν κέρδισε ξανά τη ζώνη του πρωταθλητή, δείλιασε να κάνει ευθεία επίθεση στον 33χρονο από το Μάντσεστερ, που δηλώνει ότι έχει παραμείνει ο ίδιος τύπος που ήταν και παλιότερα, που παίρνει τον καφέ του και κάνει τις βόλτες του στο Γουίδενσο, ενώ οι ομόλογοί του έχουν πέσει θύμα της μπίζνας. Σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη με τον Γκάρι Νέβιλ για το SkySports, πριν τον τρίτο αγώνα με τον Ντιόντεϊ Γουάιλντερ, που τον έκανε… καινούργιο, απαντώντας σε όλες τις προκλήσεις που του έβαλε έξω από και μέσα στο ρινγκ, ο Φιούρι είπε ότι πολύ άνετα θα κλωτσούσε τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή για να δείρει τον Τζόσουα, αλλά θα έπρεπε κάποιος να του πληρώσει το πρόστιμο των 80.000.000 δολαρίων που θα του έβαζε η WBC επειδή θα παρέκαμπτε το αυστηρό, σε γενικό και σε ειδικό πλαίσιο, σύστημά της.
Ο Φιούρι, λοιπόν, δεν έχει απολύτως το δικαίωμα στην επιλογή: νίκησε τον Γουάιλντερ στη ρεβάνς και δεν «καθάρισε» την κατηγορία του, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει το νούμερο 2 της, δηλαδή τον Ντίλιαν Γουάιτ. Αυτή η αναμέτρηση θα είναι οριστική τουλάχιστον για την WBC: μόνο αν ο Τζόσουα νικούσε τον Ούσικ θα μπορούσε να μπει ο Έντι Χερν στη λογική της αποζημίωσης του τελευταίου, πριν στείλει απαξάπαντες στα δικαστήρια, όπως απειλούσε, και τη διεξαγωγή ενός αγώνα που θα απέφερε και στους ίδιους τους πυγμάχους εννιαψήφιο ποσό (σε λίρες ή δολάρια, μικρή σημασία έχει). Αλλά ο Ουκρανός με την ασύμμετρη ευελιξία για το ύψος του και ένα κορμί που «μοσχομυρίζει» μάχη έκανε τον Τζόσουα μία από χόρτα, οπότε ο τελευταίος πρέπει να νικήσει τον Ούσικ για να μπορεί να συζητήσει έναν αγώνα με τον Φιούρι. Αυτό απείχε να συμβεί στην πρώτη ανάγνωση -και για να είναι διαφορετική η δεύτερη χρειάζεται να κοπιάσει.
Με διαφορά από όλους
Το ξύπνημα στο «4»
Θα ήταν σοφό να μην ποντάρει κάποιος ούτε… λίρα ότι ο Φιούρι δεν θα επιστρέψει το… 2025, παρ’ ότι δήλωσε ότι πρόκειται να κρεμάσει τα γάντια του. Ο τύπος μπήκε στο ρινγκ με τον «Bronze Bomber» την 1η Δεκεμβρίου του 2018, αφού είχε να αγωνιστεί σοβαρά από τις 28 Νοεμβρίου του 2015 στο Ντίσελντορφ, με αντίπαλο τον Βλαντίμιρ Κλίτσκο, παγκόσμιο πρωταθλητή τότε, τον οποίο και… δίκασε σε 12 γύρους, παίρνοντάς του κάθε πιθανό τίτλο. Ο Γουάιλντερ φάνταζε το απόλυτο φαβορί, ο Φιούρι είχε κάνει δύο αστείους αγώνες και προερχόταν από μια διετία κρεπάλης, στην οποία το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον έκαναν «να ξυπνάω κάθε μέρα και να θέλω να πεθάνω».
Κι όμως, αυτός ο τύπος, με τον πολυδιαφημισμένο αντίπαλό του στο πικ του, όχι απλώς άντεξε τους 12 γύρους αλλά μπόρεσε να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο διαμαρτυριών, για το ότι, εν τέλει, οι κριτές αποφάνθηκαν… ισοπαλία. Το βλέμμα του Γουάιλντερ στο 10ο γύρο, όταν συνειδητοποιεί ότι ο «Gipsy King» σηκώθηκε σε ό,τι φαινόταν ένα θριαμβευτικό νοκ άουτ, είναι όλα τα λεφτά. Είναι η στιγμή που ο Αμερικανός καταλαβαίνει ότι έχει μπλέξει. Ο ίδιος ο Φιούρι, που αργότερα έδωσε στον Γουάιλντερ δύο πολύ σημαντικά μαθήματα δίχως πολλά πολλά και μόνο με την ψευδαίσθηση ότι απειλήθηκε στον τρίτο αγώνα τους, έχει δηλώσει ότι μετά το χουκ που δέχθηκε και έπεσε φαρδύπλατος στο πάτωμα, ξύπνησε όταν ο διαιτητής φώναξε «τέσσερα», αλλά αυτό το ξύπνημα τον έφερε στα συγκαλά του.
Από εκεί και πέρα, επιδεικνύοντας με περηφάνια τα πόμολα της αγάπης στα πλευρά του, διαχώρισε εαυτόν από κάθε άλλον πυγμάχο. Ήταν διατεθειμένος να αντιμετωπίσει άπαντες -και πιθανώς είναι, αν και η κατηγορία του δεν μπορεί να του προσφέρει αυτό το προνόμιο- και φυσικά αγγίζει το θυμικό των φαν του μποξ, κάνοντάς τους να θεωρούν, και δικαίως, ότι έχει μεγάλη διαφορά από όλους τους υπόλοιπους στα βαρέα βάρη.
Ο Φιούρι θα αφήσει (παραλλακτικά, ουδέν πιο προσωρινό του μόνιμου) τα ρινγκ και θα το ρίξει στα πάρτι, έχοντας εξασφαλίσει, ασφαλώς μετά και τη νίκη του επί του Γουάιτ, την 33η σε 34 αναμετρήσεις, μία θέση στη μυθιστορία της πυγμαχίας και υπάρχοντας ως ο πλέον προσιτός πυγμάχος: αγύμναστος, ακόρεστος, ακόλαστος, αλλά με ικανότητες που κάνουν τους ποντικούς των γυμναστηρίων να το βάζουν στα πόδια όταν τον βλέπουν -ή, όπως στην περίπτωση του Τζόσουα, να φροντίσουν να μην τον δουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς