«Πρόεδρε, πρόβλημα με τη ΔΟΕ», είπαν στον Ωνάση - Τι έκανε με το σήμα της Ολυμπιακής

Σαν σήμερα: «Πρόεδρε, πρόβλημα με τη ΔΟΕ», είπαν στον Αριστοτέλη Ωνάση – Τι έκανε με το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σταύρος Νιάρχος.

Πρωί της 6ης Απριλίου -σαν σήμερα- του 1957 μια ντακότα (DC-3) -μεταγωγικό αεροπλάνο με δύο κινητήρες- απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την πρώτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της εταιρείας που ίδρυσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης όταν εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.

«Πετάξτε ψηλά, πετάξτε σίγουρα, πετάξτε με τα χρυσά φτερά της Ολυμπιακής αεροπορίας», ήταν το σλόγκαν – υπόσχεση της νέας εταιρείας. Είχαν προηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις).

Μια εταιρεία που υποσχόταν χλιδή -χρυσά μαχαιροπίρουνα, χαβιάρι και σαμπάνιες- για τους επιβάτες. Κάπως έτσι, ουδείς ασχολείτο με το προσωπικό, το οποίο σύμφωνα με την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου», για κάποια χρόνια, πέταγε ανασφάλιστο, χωρίς περίθαλψη και πτητικά επιδόματα.

Την ΤΑΕ ήθελαν τότε ο Σταύρος Νιάρχος και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Όταν ο πρώτος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση, ο Καραμανλής συνέχισε με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο. Ρόλο διαπραγματευτή ανέλαβε ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Γεώργιος Ράλλης. Η κυβέρνηση έδωσε στον Ωνάση ότι ήθελε και η συμφωνία ήρθε γρήγορα και εύκολα.

Μετονομασία και λογότυπο

Η ΤΑΕ μετονομάζεται σε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» (ΟΑ) (Αγγλ. OLYMPIC AIRWAYS). Στις 6 Απριλίου κάνει το παρθενικό της ταξίδι εκτελώντας πρωινό δρομολόγιο. Ήταν το Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μάλιστα με ελικοφόρο DC-3 που πέταξε ο κυβερνήτης Παύλος Ιωαννίδης. Η νεοσύστατη εταιρεία αποτελείτο από 15 ελικοφόρα (δεκατέσσερα DC-3 και ένα DC-4) και προσωπικό 835 υπαλλήλων.

Το πρώτο σήμα – logo της εταιρείας ήταν ο λευκός αετός ο οποίος έμοιαζε με έλικα. Είχε πέντε δακτύλιους και έφερε την ονομασία Olympic. Περίπου δύο χρονιά μετά την πρώτη πτήση, ο Ωνάσης ζήτησε να φτιαχτεί νέο λογότυπο. Αυτό που πάντα ήθελε ήταν οι πέντε έγχρωμοι δακτύλιοι από το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια ημέρα, χτύπησε το τηλέφωνο του Ωνάση. Κάποιος από τα γραφεία τον ενημέρωσε: «Πρόεδρε έχουμε πρόβλημα με τη ΔΟΕ. Μας ζητούν να αποκαταστήσουμε άμεσα την αντιγραφή του λογότυπου», τον ενημέρωσαν,

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε δικαιώματα στο έμβλημα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης άκουσε ότι είχαν να του πουν οι συνεργάτες του, ρώτησε τους νομικούς και κυνικά έδωσε τη λύση: «Προσθέστε ακόμα έναν δακτύλιο», ήταν η αντίδραση κι αυτό που τελικά έγινε.

Δημιουργήθηκε το νέο λογότυπο με τους έξι δακτύλιους. Οι πέντε αναπαριστούσαν τις πέντε ηπείρους και ο έκτος την Ελλάδα. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το κίτρινο, το κόκκινο, το μπλε και το λευκό ενώ μια άλλη αλλαγή ήταν ότι το νέο λογότυπο έπαψε να είναι σε οριζόντια θέση και τοποθετήθηκε σε κάθετη.

Το ρεκόρ του Μέσι 

2010: Ο 22χρονος Λιονέλ Μέσι σκοράρει και τα 4 γκολ της Barcelona στην νίκη της με 4-1 επί της Άρσεναλ. Γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει 4 γκολ σε αγώνα νοκ άουτ στο Champions League.

2006: Η Manchester United υπογράφει με τον ασφαλιστικό όμιλο AIG την μεγαλύτερη χορηγία φανέλας στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το συμβόλαιο αξίζει 56,5 εκατομ. λίρες (100 εκατομ. δολλάρια) για μία περίοδο 4 ετών, ξεπερνώντας την 5ετή χορηγία της Samsung στην Chelsea που άξιζε 50 εκατομ. λίρες.

1996: Ο 42χρονος Robert Parrish κάνει ρεκόρ συμμετοχών στο ΝΒΑ (1.561 αγώνες).

1996: Η Ελλάδα γιορτάζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα 100 χρόνια της πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 με αναπαράσταση αγωνισμάτων στίβου.

1977: Εγκαινιάζεται το στάδιο Kingdome του Σηάτλ.

Ρεκόρ στο 200άρι που είναι ευθεία

1969: Kατά την διάρκεια των αγώνων για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας ο μετέπειτα Δήμαρχος αλλά και Βουλευτής Χανίων 21χρονος Κυριάκος Βιρβιδάκης του Α.Ο. Κύδωνα Χανίων κάνει ατομικό ρεκόρ 21.7 (με ευνοϊκό άνεμο και χρονομέτρηση χειρός) στα 200 μ. Την χρονιά αυτήν ο μέσος όρος των 10 πρώτων δρομέων είναι 21.84 με ηλεκτρονικό χρονόμετρο. Το ιδιαίτερο στην επίδοση αυτή είναι ότι έγινε στο Καλλιμάρμαρο, όπου ο διάδρομος των 200μ είναι μία ευθεία.

1965: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ιωάννης Κετσέας, αθλητής του Εθνικού Γ.Σ. στο στίβο και μετέπειτα συνιδρυτής με τον Γερμανό Καρλ Ντιμ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Διετέλεσε ισόβιο μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το 1927, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1930-1932) και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών από το 1938.

1958: O Arnold Palmer, ένας από τους καλύτερους γκόλφερ όλων των εποχών, κερδίζει το πρώτο του μεγάλο τουρνουά, το USA Masters.

1957: Μετά από αδράνεια τριών ετών ο Sugar Ray Leonard επιστρέφει για να διεκδικήσει τον τίτλο των μεσαίων βαρών από τον Marvin Hagler και αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής έπειτα από 12 γύρους, ανεβάζοντας το ρεκόρ του σε 34 νίκες και μόνο 1 ήττα σε 11 χρόνια.

1896: Έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1896 που καταγράφεται ως επίσημη ημερομηνία αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

1893: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ (110 γύροι σε 7 ώρες και 19 λεπτά) μεταξύ του Jack Burke και του Andy Bowen στο St. Louis λήγει ισόπαλος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News