ΣΟΥΝΙΣΑ ΛΙ: Το παιδί μεταναστών από το Λάος έγινε η «νέα βασίλισσα της ενόργανης»

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια, Σουνίσα Λι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά την απόσυρση της Σιμόν Μπάιλς.

Σοκ προκάλεσε στον κόσμο του αθλητισμού η αποχώρηση της θρυλικής γυμνάστριας Σιμόν Μπαιλς από το σύνθετο ατομικό της ενόργανης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ανοίγοντας ξανά τον Ασκό του Αιόλου σχετικά με την ψυχική υγεία των αθλητών.

Η κορυφαία Αμερικανίδα δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2016 στην Ολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο, παρακολουθώντας από τις κερκίδες του Ariake Gymnastics Centre την συμπατριώτισσα της, Σουνίσα Λι, να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με 57.433 βαθμούς.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

 

Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε η Ρεμπέκα Αντράντε από τη Βραζιλία (57.298 βαθμοί), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Ρωσίδα Ανγκελίνα Μελνίκοβα με 57.199 βαθμούς, η οποία άφησε εκτός μεταλλίων τη συμπατριώτισσά της, Βλαντισλάβα Ουράζοβα (56.966 βαθμοί).

Μετά τη σπουδαία νίκη της η Λι τόνισε στις δηλώσεις της πως δεν φανταζόταν ποτέ αυτή την έκβαση, καθώς πρωταρχικός στόχος της ήταν το αργυρό μετάλλιο: «Ερχόμενη στο Τόκιο δεν είχα καν σκεφτεί πως θα μπορούσα να διεκδικήσω το χρυσό μετάλλιο, λόγω της παρουσίας της Σιμόν. Στόχος μου ήταν το ασημένιο, καθώς όλη η αποστολή περίμενε την πρωτιά της Σιμόν. Τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα και είμαι χρυσή Ολυμπιονίκης. Απίστευτο. Δεν μοιάζει με πραγματικότητα, αλλά τελικά είναι».

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

 

Από το Λάος στις ΗΠΑ κι από εκεί στην κορυφή της ενόργανης

Η ίδια η ζωή είναι αναμφίβολα ένα ταξίδι γεμάτο στιγμές με κοντράστ συναισθημάτων, όπως αυτές που βίωσε τον Απρίλιο το 18χρονο νέο αστέρι της ενόργανης. Ενόσω προπονούνταν για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε αντιμέτωπη με έναν τραυματισμό στο πόδι της, ενώ έπρεπε ταυτόχρονα να φροντίζει τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, πατέρα της. Μάλιστα, η μοίρα δε σταμάτησε να της δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, βιώνοντας και την απώλεια των αγαπημένων της θείων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Σουνίσα έπρεπε για ακόμη μια φορά να αποδείξει τη μαχητική της φύση, αυτή που από μικρό κοριτσάκι καλούνταν να επιδείξει κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπη με ρατσιστικές επιθέσεις εξαιτίας της καταγωγής της.

«Οι άνθρωποι μας μισούν χωρίς λόγο. Θα ήταν ωραίο να δείξουμε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από αυτά που λένε. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», εξομολογείται η ίδια.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

 

Ο ήρωας της ζωής της

Οι γονείς της που προέρχονται από τη φυλή των Χμονγκ της νοτιοανατολικής Ασίας, μετανάστευσαν από το Λάος στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια νέα πατρίδα κι ένα ευνοϊκότερο μέλλον για τα έξι παιδιά τους. Στηλοβάτης της οικογενείας δεν ήταν άλλος από τον πατέρα της Σουνίσα, Τζον Λι, που στάθηκε στο πλευρό της κόρης του όταν ακόμη έκανε flip στο κρεβάτι της, στηρίζοντας και προωθώντας κάθε της βήμα μέχρι και τον πρωταθλητισμό. Μαζί με τη σύζυγό του δεν έχασαν στιγμή την πίστη τους στο ταλέντο και το όραμα της κόρης τους, εργαζόμενοι σκληρά προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα των προπονήσεων της. Ακόμη κι όταν λόγω του υψηλού κόστους δεν μπόρεσαν να της εξασφαλίσουν μια δοκό ισορροπίας, ο Τζον κατασκεύασε μόνος του μια, προκειμένου να μη στερήσει τίποτε από το παιδί του.

 

 

Το αστείρευτο ταλέντο της δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τον προπονητή της Jess Graba στο Midwest Gymnastics. Μάλιστα όπως θυμάται ο ίδιος: «Η Σουνίσα ήταν ένα μικρό παιδί, αλλά είχε μεγάλο ταλέντο. Τα flip της ήταν τρελά!Προοπονούνταν στην αυλή της και είχε σαφώς την ικανότητα να αναπηδά ανάποδα χωρίς φόβο».

Έτσι το 2016 σε ηλικία 14 ετών αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο των ΗΠΑ, ενώ μέχρι το 2018 είχε κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς στο εθνικό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα αν κανείς έλεγε στη Σουνίσα πως θα φορούσε στο λαιμό της το χρυσό μετάλλιο, ξεπερνώντας το είδωλο της Σιμόνς Μπάιλς, μάλλον θα πίστευε πως πρόκειται για ένα αστείο. Όσοι την γνωρίζουν ωστόσο πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στη λέαινα της ενόργανης που με απαράμιλλη ψυχική δύναμη δεν έμαθε να τα παρατάει ποτέ.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

 

Δεν το έκανε άλλωστε ούτε μετά την κατάθλιψη που βίωσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας της αναβολής των αθλητικών διοργανώσεων, ούτε ακόμη μετά το τραγικό ατύχημα του πατέρα της το 2019, όταν δύο μέρες πριν από τους εθνικούς αγώνες έπεσε από ένα δέντρο, μένοντας παράλυτος από το στήθος και κάτω.

Η Σουνίσα έκλεισε τα αυτιά της στις φωνές και τα προγνωστικά, προσπαθώντας να αφουγκραστεί την οικογένεια της συνωστισμένη σε μια αίθουσα δεξιώσεων λίγο έξω από τον Άγιο Παύλο, να αναφωνεί «USA, USA!», όσο εκείνη εκτελουσε άψογα ένα από τα πολλά άλματα της ζωής της…

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sunisa Lee (@sunisalee_)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News