Ολυμπιακοί Αγώνες: Για πρώτη φορά άνδρες στη συγχρονισμένη κολύμβηση

ΑΠΕ

Αλλαγή στον τρόπο πρόκρισης στα ομαδικά αγωνίσματα της κολύμβησης στο Παρίσι το 2024

Μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών κολυμβητών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Ανταμ Πίτι, η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου υποχώρησε και τροποποίησε τον σχεδιασμό της, αναφορικά με την πρόκριση των ομαδικών αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της FINA (πλέον World Aquatics), την πρόκριση για το Παρίσι θα έπαιρναν οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε «σκυταλοδρομίας» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στη Φουκουόκα, τον Ιούλιο του 2023, και τα υπόλοιπα 13 εισιτήρια ανά αγώνισμα θα δίνονταν με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών στο Παγκόσμιο της Ντόχα, το οποίο έχει επαναπρογραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024.

Η διοργάνωση της Ντόχα, μόλις πέντε μήνες πριν τους Ολυμπιακούς, αποτελεί «αγκάθι» για πολλούς ελίτ αθλητές, αρκετοί εκ των οποίων, είτε θα την αφήσουν εντελώς, είτε θα την αντιμετωπίσουν ως σταθμό της προετοιμασίας τους για το Παρίσι. Η υποχρέωση πρόκρισης για τα ομαδικά αγωνίσματα θα μπορούσε να αλλάξει το σχεδιασμό και το φορμάρισμα των κολυμβητών, με τον Βρετανό Ολυμπιονίκη του προσθίου Ανταμ Πίτι να απειλεί ευθέως με μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2024, αν η διεθνής ομοσπονδία δεν άλλαζε… ρότα.

Τελικά, η World Aquatics υποχώρησε και άλλαξε το σύστημα πρόκρισης στα ομαδικά αγωνίσματα για το Παρίσι. Τα τρία εισιτήρια από το Παγκόσμιο της Φουκουόκα διατηρούνται μεν, αλλά οι υπόλοιπες 13 θέσεις ανά «σκυταλοδρομία» θα δοθούν με βάση τις καλύτερες επιδόσεις που θα σημειωθούν στα δύο προσεχή Παγκόσμια Πρωταθλήματα (είτε σε προκριματικούς είτε σε τελικούς) και αποκλειστικά σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι, χώρες που θα έχουν σημειώσει καλούς χρόνους στη Φουκουόκα, ακόμη κι αν δεν ανέβουν στο βάθρο, δεν θα χρειαστεί να κατεβάσουν την καλύτερη δυνατή σύνθεση στη Ντόχα, αφού επί της ουσίας θα έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση.

Παράλληλα, μετά από έγκριση της ΔΟΕ, η World Aquatics οριστικοποίησε την ιστορική απόφασή της να «ανοίξει την πόρτα» της καλλιτεχνικής κολύμβησης στους άνδρες, και σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Για το Παρίσι 2024, η δυνατότητα αφορά μόνο το ομαδικό αγώνισμα, όπου κάθε χώρα που θα εξασφαλίσει την πρόκριση θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ως και δύο άνδρες αθλητές, μεταξύ των συνολικά εννέα μελών της (8+1 αναπληρωματικός/ή). Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή ανδρών δεν είναι υποχρεωτική, όμως θεωρείται δεδομένο ότι ανοίγει το δρόμο για να συμπεριληφθεί στο άμεσο μέλλον στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το μικτό ντουέτο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News