ΣΙΟΜΠΑΝ-ΜΑΡΙ Ο'ΚΟΝΟΡ: Εγκαταλείπει την κολύμβηση η Βρετανίδα Ολυμπιονίκης

H Βρετανίδα Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κολύμβηση, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας

Το ταξίδι του πρωταθλητισμού πίσω από τη λάμψη των μεταλλίων και τη δόξα της διακρίσεων, κρύβει μια ερεβώδη πλευρά που έχει επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των αθλητών. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Σιομπάν-Μαρί Ο΄Κόνορ, της κολυμβήτριας που ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από την ατραπό της κατάθλιψης.

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια πάλεψε με τους δαίμονες της, κερδίζοντας πολλές μάχες, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει την ανάγκασε να βάλει τέλος στην 17χρονη καριέρα της. Όπως ανακοίνωσε η ίδια, αποφάσισε να αποχωρήσει από τoν χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς η ελκώδης κολίτιδα από την οποία υποφέρει, δεν της επιτρέπει να αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο για μια θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το φετινό καλοκαίρι.

«Μετά το Ρίο, είχα την καρδιά μου να προσπαθεί να προκριθώ στο Τόκιο. Στο κολύμπι όλα έχουν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι το αποκορύφωμα του αθλητισμού μας και αυτός ήταν ο στόχος μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε ήταν δύσκολο να συμβιβαστώ με αυτήν την απόφαση. Το κολύμπι ήταν η πρώτη μου αγάπη, με έκανε να πιστεύω στον εαυτό μου.

Μου άρεσε να είμαι στο νερό και να αγωνίζομαι με τους φίλους μου. 17 χρόνια αργότερα, η θεμελιώδης χαρά και αγάπη που είχα πάντα για το άθλημα, ακόμη και στις χειρότερες μέρες μου, παραμένει το ίδιο. Δεν θέλω να αφήσω το πρόωρο τέλος της καριέρας μου να λερώσει την καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Μου άρεσε πολύ να είμαι κολυμβήτρια και αυτό το άθλημα είναι τόσο ξεχωριστό για μένα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλα όσα κατάφερα στην καριέρα μου. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να βάλετε την υγεία και το μυαλό σας και τα πρώτα και βρίσκομαι σε αυτό το σημείο τώρα.

Κοιτάζοντας τις παλιές φωτογραφίες, νομίζω ότι αν μπορούσα να είχα πει στον οκτάχρονο εαυτό μου ότι μια μέρα θα κερδίσεις ένα ολυμπιακό ασημένιο μετάλλιο, θα βάλεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ, θα γίνεις διπλή πρωταθλήτρια της Κοινοπολιτείας, παγκόσμια πρωταθλήτρια και ο ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, Νομίζω ότι δεν θα πίστευε πως αυτό είναι αληθινό. Δεν θέλω να αφήσω το πρόωρο τέλος της καριέρας μου να λερώσει την καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Μου άρεσε πολύ να είμαι κολυμβήτρια και αυτό το άθλημα είναι τόσο ξεχωριστό για μένα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλα όσα κατάφερα στην καριέρα μου. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να βάλετε την υγεία και το μυαλό σας και τα πρώτα και βρίσκομαι σε αυτό το σημείο τώρα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και σαν «σπαστική κολίτιδα» ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ανησυχητικές τάσεις αύξησης του φαινομένου και χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική εξήγηση των αιτιών που την προκαλούν. Το ΣΕΕ επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου, σε σημαντικότερο βαθμό απ’ όσο οι ημικρανίες, το άσθμα, η κατάθλιψη και ο διαβήτης, ενώ μπορεί να προκαλέσει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, απώλεια βάρους και ακραία κόπωση.

Το «τέρας» της μετα-Ολυμπιακής κατάθλιψης 

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που η Βρετανίδα πρωταθλήτρια προχωράει σε μια κατάθεση ψυχής, καθώς το 2016 αποκάλυψε πως πέρασε δύο φορές από το κατώφλι της κατάθλιψης. Το βάρος του μεταλλίου και το κόστος της επιτυχίας την οδήγησαν στην απομόνωση, με την ίδια να βιώνει ένα συγκλονιστικό σοκ όταν επέστρεψε στις πισίνες.

«Το σώμα μου βίωσε το απόλυτο σοκ οταν ξεκίνησα την προπόνηση. Για να είμαι ειλικρινής ήταν δύσκολο να μπω στη διαδικασία. Δεν το περίμενα. Μου αρέσει που έμεινα έξω τόσο καιρό γιατί ξέρω πως από τη στιγμή που θα ξαναπέσω στις πισίνες αυτό θα κρατήσει τέσσερα χρόνια. Το Ρίο ήταν το μόνο που σκεφτόμουμ για τέσσερα χρόνια και όταν ακούω τον κόσμο να μιλάει για μετα-Ολυμπιακή κατάθλιψη σίγουρα γνωρίζω πως πρόκειται για κάτι αθηθινό», είχε δηλώσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News