Ολυμπιακός: Η μεταγραφή που έκλεισε ο Κοσκωτάς χάρη σε μια... μαρμάρινη σκάλα

Ολυμπιακός: Η μεταγραφή που έκλεισε ο Κοσκωτάς χάρη σε μια… μαρμάρινη σκάλα | Ρετρό

Ο φουνταριστός του Ολυμπιακού, Νίκος Βενετόπουλος, κουβάλησε 15 εκατομμύρια δραχμές σε βαλίτσα το 1988, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον Γιώργο Κοσκωτά, ενώ ο Κώστας Λούδης χρησιμοποίησε… χαρτοσακούλα για τα χρήματα της δικής του μεταγραφής!

Ένα από τα πλέον αποτυχημένα επιχειρήματα για τη γενναιοδωρία του Γιώργου Κοσκωτά όταν ήταν ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού και πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με την Τράπεζα Κρήτης, το οποίο, όχι απλώς τελείωσε άδοξα τη θητεία του αλλά, τον έβαλε μέσα από τα κάγκελα της φυλακής, είναι ότι τα λεφτά δεν ήταν δικά του. Μοιάζει στέρεο, όμως αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταχραστών, αφ’ ης στιγμής γίνονται κάτοχοι περιουσιών των άλλων, τις εκτιμούν σαν τις δικές τους -και ακόμα περισσότερο.

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι, όταν συνελήφθη ο Κοσκωτάς, βρέθηκαν υπογεγραμμένα συμβόλαια από παίκτες που θα πήγαιναν στον Ολυμπιακό, μεταξύ αυτών του Γίργκεν Κλίνσμαν και του Πάολο Φούτρε. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, βεβαίως, όμως είναι ένα δείγμα των χρημάτων που επρόκειτο να ξοδέψει, πιθανότατα με στόχο το… Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, ο πρόεδρος της ομάδας.

Με τον Κοσκωτά στο τιμόνι, το τμήμα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού επωφελήθηκε. Το καλοκαίρι του 1988 μετρούσε 17 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, ενώ αυτό το διάστημα δεν είχε νικήσει και τον Εθνικό, η αρνητική παράδοση κατά του οποίου ήταν αντίστοιχη με εκείνης της ποδοσφαιρικής ομάδας επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και δεν είχε προηγούμενο -ούτε βέβαια επόμενο. Εκείνη τη χρονιά το τμήμα πόλο έκανε τρεις σπουδαίες μεταγραφές με τα χρήματα του Κοσκωτά: πήρε τον Κώστα Λούδη, τον Θοδωρή Βλάχο και τον Νίκο Βενετόπουλο! Μάλιστα, η μετακίνηση του τελευταίου από τον Ηρακλή είναι μια ιστορία από τα… άγραφα. Ουσιαστικά, έγινε με μια αθέλητη επίκληση στο συναίσθημα του προέδρου του Ολυμπιακού, ο οποίος «τσίμπησε» από κάτι που άκουσε… τυχαία.

Με 15.000.000 δραχμές στον Ολυμπιακό

Από τους τρεις που απέκτησε ο Ολυμπιακός το 1988, μόνο ο Βλάχος είχε πάει με υποσχετική στην ομάδα και δεν πήρε χρήματα από τον Κοσκωτά. Μάλιστα, θα είχε δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη χρονιά. Πάντως, η συμφωνία έγινε την εβδομάδα που έσκασε το σκάνδαλο. Από τη μεριά του, ο Κώστας Λούδης πήρε τα χρήματα τα οποία είχε συμφωνήσει σε μια χαρτοσακούλα, ενώ του δόθηκε και το Alfa 33 από την Alfa Romeo. Από την πλευρά του, ο Βενετόπουλος κουβάλησε… 15 εκατομμύρια δραχμές σε μια βαλίτσα.

Ο Βενετόπουλος ήταν για χρόνια ο κορυφαίος φουνταριστός στο ελληνικό πόλο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μάλιστα, νεαρός κιόλας, θεωρούνταν ένα από τα κορυφαία ταλέντα που είχαν εμφανιστεί. Τότε προέκυψε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Σαλονικιοί γαρ, και με την μποέμ αύρα που ενέπνεε η νύμφη του Θερμαϊκού, έφτασαν στην Αθήνα για να… απορρίψουν όποια πρόταση, προτείνοντας ένα ιλιγγιώδες ποσό.

Αυτό τουλάχιστον σκεφτόταν ο πατέρας του 19χρονου αθλητή, όταν μπήκαν στο κτίριο που στεγάζονταν οι εκδόσεις «Γραμμή», εκεί που τυπώνονταν οι «24 ώρες», μια εφημερίδα που θα ήταν σύγχρονη ακόμα και τις μέρες μας. Οι ιστορίες που τις ακολουθούσαν, ότι έβγαιναν με άλλο πρωτοσέλιδο σε κάθε επαρχιακή πόλη και πως τα δώρα που έπαιρναν οι δημοσιογράφοι τους για κάθε αποκλειστικό θέμα θα έκαναν κάθε εκδότη να κοκκινίσει, έχουν τη δική τους μυθολογική αξία. Οι Βενετόπουλοι μπήκαν στο γραφείο του Κοσκωτά και όταν ο εκδότης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού ρώτησε τον πατέρα του διεθνούς φουνταριστού πόσα χρήματα ήθελε για τη μεταγραφή, η απάντηση ξένισε ακόμα και εκείνον: «15 εκατομμύρια». Ο Κοσκωτάς απάντησε πως δεν ήταν εφικτό να δοθούν τόσα χρήματα για έναν αθλητή πόλο, οπότε αρχικά η συμφωνία δεν επετεύχθη, οπότε ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Βγήκαν έξω από το γραφείο, λοιπόν, και ξεκίνησαν να κατεβαίνουν μια μαρμάρινη σκάλα, που θα τους οδηγούσε στην έξοδο. Κατά την πορεία τους πέτυχαν έναν υπάλληλο, τον οποίο ο Βενετόπουλος… σίνιορ ρώτησε πόσο στοίχιζε η σκάλα. Συμπτωματικά, η απάντηση ήταν «15.000.000» και τότε ο πατέρας του 19χρονου πολίστα σχεδόν αναφώνησε: «Τόσο πουλάω το παιδί μου». Ενδεχομένως να μην έλεγε οτιδήποτε άλλο, αλλά και να ήθελε δεν θα προλάβαινε. Πίσω του αντήχησε μία φωνή. «Κύριε Βενετόπουλε», φώναξε ο Κοσκωτάς που κατέβαινε από πίσω τους, «αύριο περάστε να υπογράψουμε».

Το συμβόλαιο του νεαρού αθλητή είχε επιπλέον παροχές, όπως μια Lancia Delta και γεύματα σε πανάκριβα εστιατόρια. Τα χρήματα ελήφθησαν και δύο εβδομάδες μετά «έσκασε» το σκάνδαλο. Η πλάκα είναι ότι κάποιοι από τους πολίστες του Ολυμπιακού βρίσκονταν στην Alfa 33 του Λούδη όταν άκουσαν στο ραδιόφωνο τα μαντάτα.

Ο Βενετόπουλος σταμάτησε το πόλο πολύ νωρίς, αλλά έμεινε στους κόλπους του και «βασανίζεται» ως προπονητής στις πισίνες όλης της Ελλάδας. Πρόλαβε, όμως, να κάνει θαύματα και να βγει πρώτος σκόρερ στην Α1 τρεις διαδοχικές χρονιές, ενώ και οι τρεις αναφερθέντες ήταν στην ομάδα, η οποία πέρασε στα χέρια του Λάκη Βουλγαράκη και οι ρωγμές από την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη φυλάκιση του Κοσκωτά ήταν μικρές, που νίκησε τον Εθνικό για πρώτη φορά το 1990, με το γκολ του Θοδωρή Βλάχου και τον απίστευτο καβγά του Νώντα Σαμαρτζίδη με φίλους του Ολυμπιακού στις κερκίδες του Παπαστράτειου, και κατέκτησε το νταμπλ το 1992, το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 21 χρόνια και το πρώτο Κύπελλο στην Ιστορία του Ολυμπιακού, γράφοντας τη συλλαβή «αυ» για την αυτοκρατορία, που συνεχίζεται έως και τις μέρες μας.  

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News