ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: Για έναν «κρυφό» πόθο, για την πιο όμορφη βουτιά

Η Εθνική πόλο ανδρών κάνει πρεμιέρα τα ξημερώματα της Κυριακής (5.30, στην ΕΡΤ1), κόντρα στην Ουγγαρία και το sportday.gr εξιστορεί το πώς η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στην Ιαπωνία, καθώς αναλύει τα βασικά στοιχεία που θα δώσουν την ευκαιρία και το κίνητρο στην Εθνική να πετύχει το στόχο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με ένα χρόνον καθυστέρηση και με υπερπροσπάθεια από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, η Ελλάδα εκπροσωπείται από το ανδρικό τμήμα πόλο για 16η Ολυμπιάδα και 11η διαδοχική. H Εθνική πόλο ανδρών είναι από τα τμήματα με τη μεγαλύτερη συνέπεια σε συμμετοχές Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς από το 1980 και μετά δεν έχει χάσει ούτε μία φορά το εισιτήριο. Βέβαια, αν και έχει να υπερηφανεύεται γι’ αυτό, η μεγαλύτερη της διάκριση είναι η τέταρτη θέση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Φέτος, όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν και η Εθνική ομάδα δεν φιγουράρει στα φαβορί της διοργάνωσης, το κίνητρο, η απόδοση της ομάδας αλλά και το ρόστερ εμπνέουν αισιοδοξία για την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο, γεγονός που παραμένει πολύ δύσκολο.

Ένα σύνολο γεμάτο εμπειρίες

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα κράμα νεαρών αθλητών με πινελιές εμπειρίας τριών – τεσσάρων παικτών που έχουν φάει με το… κουτάλι τις πισίνες. Φυσικά η αναφορά γίνεται για τους Ιωάννη Φουντούλη, Κωνσταντίνο Μουρίκη και Άγγελο Βλαχόπουλο, οι οποίοι αποτελούν τους γερόλυκους αυτού του ρόστερ, έχοντας εμπειρία τόσο σε συλλογικό, όσο και εθνικό επίπεδο.

Βέβαια, και η «πιτσιρικαρία» της ομάδας του Θοδωρή Βλάχου, παρά το νεαρό της ηλικίας κατέχει εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Παίκτες όπως οι Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης και Αλέξανδρος Παπαναστασίου, οι οποίοι ανήκουν στην «next generation» έχουν βρεθεί στην κορυφή του κόσμου και της Ευρώπης στα ηλικιακά τμήματα της Εθνικής.

Αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν και το World League, που η Εθνική κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, η συνταγή αυτή έχει αποτέλεσμα και ευελπιστούμε να έχει και συνέχεια στο Τόκιο.

Ο δρόμος προς το Τόκιο

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Φεβρουαρίου τους 2021. Η Εθνική έχοντας περάσει τα εμπόδια της Γαλλίας και της Ρωσίας, βρισκόταν στον τελικό κόντρα στο Μαυροβούνιο. Στο κολυμβητήριο του Ρότερνταμ χάνει 10-9, μία ήττα χωρίς καμία απολύτως συνέπεια, που στο τέλος βρήκε σύσσωμη την ελληνική ομάδα να πανηγυρίζει για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Για να φτάσει, όμως, μέχρι τον «αδιάφορο» τελικό η Εθνική πέρασε από χίλια κύματα λόγω της αγωνιστική της απόδοσης. Στα προημιτελικά, σε έναν αγώνα που έμπαινε ως το τεράστιο φαβορί, είδε τη Γαλλία να την κοντράρει στα ίσα (σκορ κανονικής διάρκειας 13-13), με την πρόκριση να κρίνεται στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι υπέρ της Ελλάδας (4-1). Το αποτέλεσμα αυτό, βέβαια, αφύπνισε τους Έλληνες, οι οποίοι ένα 24ωρο αργότερα έδειξαν ένα άλλο αγωνιστικό πρόσωπο κερδίζοντας εύκολα τη Ρωσία με 13-10.

Εννοείται πως αυτό το πρόσωπο θέλουμε να δούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο… κρυφός πόθος ενός μεταλλίου

Είναι πόθος καθώς καμία Εθνική αποστολή, μέχρι σήμερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει καταφέρει να πάρει κάποιο μετάλλιο. «Κρυφός», διότι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν θέλουν να φωνάζουν πως ο στόχος είναι ένα μετάλλιο, επίτευγμα που αναμφίβολα δίνει «βάρος» στην ομάδα.

Βάσει προγράμματος η Εθνική πέφτει αμέσως στα βαθιά κόντρα στο φαβορί της διοργάνωσης, την Ουγγαρία. Ωστόσο, η γαλανόλευκη έχει αποδείξει πολλάκις, ειδικά σε αυτό το άθλημα ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση, μιας και βρίσκεται στην 6η θέση στην λίστα των στοιχηματικών για κατάκτηση μεταλλίου.

Το «last dance» του Θοδωρή Βλάχου με τη γαλανόλευκη

Πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία για το World League, είχε γίνει γνωστό πως η παρουσία του Θοδωρή Βλάχου στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι η τελευταία με την Εθνική Ελλάδος.

Ξεκάθαρα είναι ένας προπονητής που έχει συνδέσει άρρικτα το όνομά του με τις επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο είναι το «κύκνειον άσμα» του στην Εθνική ανδρών.

Φυσικά, αυτό αποτελεί κίνητρο για τον ίδιο και για τους παίκτες του, ώστε να κάνουν την υπέρβαση και ο Έλληνας προπονητής να δώσει το καλύτερο τέλος στην ομοσπονδιακή του καριέρα.

Η τελευταία Ολυμπιάδα των «παλιοσειρών»

Όπως αναφερθήκαμε στην αρχή, η Εθνική στα πρόσωπα του Φουντούλη, του Βλαχόπουλου και του Μουρίκη στηρίζει μεγάλο μερίδιο από την εμπειρία που διαθέτει. Αναμφίβολα και οι τρεις είναι τεράστια ονόματα στο παγκόσμιο πόλο, όντας κάποιοι από τους καλύτερους παίκτες του αθλήματος. Μάλιστα, ο Ιωάννης Φουντούλης, αρχηγός της Εθνικής ομάδας, δύο χρονιές (2016, 2018) έχει χάσει στο νήμα τον τίτλο του καλύτερου πολίστα στον κόσμο.

Δυστυχώς, για τους Μουρίκη και Φουντούλη η Ολυμπιάδα του Τόκιο, εκτός απροόπτου, θα είναι η τελευταία τους με τα ελληνικά χρώματα. Και οι δύο είναι σε ηλικία που καθίσταται δύσκολο το γεγονός να βρίσκονται στο ρόστερ της Εθνικής ομάδας το 2024, στο Παρίσι. Μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Βλάχου, η τελευταία Ολυμπιάδα των δύο αποτελεί ξεκάθαρα ένα ακόμα κίνητρο για την κατάκτηση του πολυπόθητου στόχου που δεν είναι άλλη από ένα μετάλλιο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News