ΠΟΛΟ: Ο Βλάχος, η ΚΟΕ και η κλεψύδρα που αδειάζει

Η ελάχιστη υποχώρηση της ΚΟΕ, όπως αχνοφάνηκε στη συνέντευξη Τύπου άμα τη επιστροφή των θριαμβευτών του Τόκιο, μπορεί να είναι καλό προμήνυμα.

Στα 52 του, εδώ που τα λέμε σε οποιαδήποτε ηλικία, αυτό που έκανε πρώτο ο Θοδωρής Βλάχος στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» ήταν να κοιτάξει για την κόρη του. Η πιτσιρίκα ήταν μπροστά μπροστά και όλα πάνω της Της χαμογέλασε πλατιά και έπιασε τα κάγκελα, λέγοντάς της: «Μπες μέσα». Την αγκάλιασε, την σήκωσε, την φίλησε, για την ακρίβεια την φιλούσε επαναλαμβανόμενα, και μόλις την άφησε, δίχως να έχει φύγει το χαμόγελο από τα χείλη, την ρώτησε: «Η μαμά πού είναι;»

Αυτό που μάλλον δεν ξέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι ότι η μικρή, με την ανθοδέσμη ανά χείρας, περίμενε όχι και τόσο υπομονετικά να δει τον μπαμπά της. Κατά τις 12:30 (δεν) ακούστηκε ένα «ωωωω, άντε, πού είναι;» Στο ταμπλό αναγραφόταν την ώρα που έφτανε η πτήση από την Ντόχα: 12:05. Είχε περάσει σχεδόν μισή ώρα και ο μπαμπάς ακόμη δεν είχε βγει.

Ο μπαμπάς έλειπε, για την ακρίβεια, σε ταξίδι για δουλειές. Η σεζόν του είναι τέτοια, που τα ταξίδια είναι υποχρεωτικά όλο το χρονο. Όπα. Μισό.

Αυτό το «όλο το χρόνο» γίνεται να λυθεί με την πρόταση που του έχει κάνει η Κολυμβητική Ομοσπονδία, ώστε να αναλάβει την εθνική ομάδα χωρίς να κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Όπως άφησε να εννοηθεί ο νέος πρόεδρος, Κυριάκος Γιαννόπουλος, η νέα πρόταση θα είναι μακράς διάρκειας, τη στιγμή που ο αιωνίως εκλέκτορας του πρώτου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Ανδρών ομολόγησε ότι είναι από τους ελάχιστους προπονητές παγκοσμίως που κάθε χρόνο υπέγραφε ετήσια συμβόλαια. Αυτή η μακρά διάρκεια πιθανότατα θα εκπνέει τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλαδή σχεδόν 1,5 μήνα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών στο Παρίσι (οι πρώτες ημερομηνίες που έχουν δοθεί είναι η 26η Ιουλίου για την έναρξη και η 11η Αυγούστου για τη λήξη τους.

Τα θέματα είναι δύο: το πρώτο, ότι ο Θοδωρής Βλάχος, ως χαρακτήρας, είναι προπονητής της καθημερινότητας. Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη οπτική επαφή για να δεις ότι πόρρω απέχει οποιασδήποτε φθοράς και πως αυτό που τον κινεί είναι η καθημερινή τριβή. Δεν είναι καν ακόμη στην ηλικία που μπορεί να λογίζει ως σοβαρό ενδεχόμενο να κάνει το σαββατικό του, με δύο τρία καμπ το χρόνο και ένα γεμάτο καλοκαίρι. Κάποιος θα αντιπαρατάξει την περίπτωση του Ντέγιαν Σάβιτς, ο οποίος είναι μόνο ομοσπονδιακός τεχνικός. Ο Σάβιτς, όμως, έμεινε δύο χρόνια σε μία ομάδα και μόνο τον ένα ήταν για λίγο προπονητής της Εθνικής και του Ερυθρού Αστέρα, δηλαδή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 2013. Ο Βλάχος έχει 21 σεζόν στον πάγκο, τις μόλις 5 ως συνεργάτης και τις 16 ως πρώτος. Η διαφορά είναι τεράστια.

Το δεύτερο είναι ότι ο Ολυμπιακός δημιουργεί ασφάλεια. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία του τμήματος, ξεπερνώντας τον αμέσως προηγούμενο, αφού κάθεται στον πάγκο του από το 2011. Από το 2005, όταν δηλαδή πήγε στο Παλαιό Φάληρο, και μετά, η ομάδα πόλο έχει αλλάξει δύο προπονητές. Ο ομόλογός του στο τμήμα Γυναικών, δηλαδή ο Χάρης Παυλίδης, πρωταθλητής Ευρώπης δις με τις «ερυθρόλευκες», είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη 15η σεζόν του ως πρώτος προπονητής.

Επιπροσθέτως, η ομάδα πόλο Ανδρών έχει, αυτήν τη στιγμή, ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ στην ιστορία της, ίσως και το πιο γεμάτο. Παρ’ ότι έχει ξαναφέρει ξένους περιωπής, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Φιλίπ Φιλίποβιτς και τον Μάρκο Μπίγιατς σχεδόν από την άνοιξη, ο Γιάννης Φουντούλης και ο Χριστόδουλος Κολόμβος επέστρεψαν, οπότε, με τους ήδη υπάρχοντες, έχει σε κάθε θέση υπεροπλία. Ποιος δεν θα ήθελε, αν ήταν προπονητής, να κάνει μια σεζόν με αυτήν τη συγκεκριμένη ομάδα; Θα μπορούσαν, σε μια σολωμόντειο λύση, να του «χαρίσουν» αυτό το χρόνο και να συνεργαστούν με το ασυμβίβαστο σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2022. 

Το ηθικό ζήτημα της Ομοσπονδίας

Στο ίδιο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έγινε την Τετάρτη στο «Ελ. Βενιζέλος» κάθονταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της ΚΟΕ, ο ομοσπονδιακός προπονητής και ο αρχηγός της Εθνικής, Γιάννης Φουντούλης, ενώ για λίγο κάθισε και ο αρχηγός της αποστολής στους Ολυμπιακούς, Γιώργος Αφρουδάκης, ο οποίος έθεσε το πρακτικό ζήτημα, δηλαδή τα κολυμβητήρια, ενώ ζήτησε από τους παίκτες να πονέσουν από την ήττα από τη Σερβία στον τελικό των Ολυμπιακών.

Αρχικά, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος ζήτησε το λόγο για να μιλήσει τελευταίος, αφήνοντας, ενδεχομένως χωρίς να το θέλει, υπονοούμενο ότι ενδεχομένως να υπήρχε κάτι ανακοινώσιμο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Αυγενάκης κοίταζε τον Βλάχο όταν έβαζε τη λέξη Παρίσι και τη χρονολογία 2024 στην ίδια πρόταση, ενώ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Καπράλος έλεγε στον κύριο Γιαννόπουλο ότι δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί έναν που τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Ποιες δεσμεύσεις είναι αυτές; Κυρίως ηθικού χαρακτήρα. Το κλασικό «ασυμβίβαστο» δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά ήταν και ένα από τα προεκλογικά χαρτιά του Γιαννόπουλου και της ομάδας του, η οποία λογοδοτεί σε δεκάδες σωματεία και ασφαλώς δεν μπορεί να είναι υπόλογη για το ότι αθετεί αυτά που είπε ότι θα κάνει -και μάλιστα τόσο γρήγορα. Ειδικά ο Γιώργος Αφρουδάκης, ο οποίος σε ανυποψίαστο χρόνο είχε δηλώσει ότι «έχω αρχίσει και καταλαβαίνω τον Διαθεσόπουλο (σ.σ. τον προηγούμενο πρόεδρο της ΚΟΕ), η κατάσταση μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη», ήταν πάντα υπέρμαχος της δημοκρατικότητας και της ανάδειξης πολλαπλών προσωπικοτήτων στο πόλο, και ασφαλώς θαυμαστής τού να αξιοποιούνται όσα κεφάλια μπορούν να φέρουν ιδέες για το καλό του παιχνιδιού.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που δεν προσωποποιείται η κατάσταση στον Βλάχο, αλλά αφορά στον προπονητή οποιασδήποτε ομάδας, η οποία τυγχάνει σε αυτήν την περίπτωση να είναι ο Ολυμπιακός -την οποία ο κύριος Γιαννόπουλος έχει τιμήσει ως συμπαίκτης τόσο του Βλάχου όσο και του Κραβαρίτη, πριν κρεμάσει το σκουφάκι του το 1996- ακόμα κι αν πρόκειται για τον πλέον επιτυχημένο –μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ενδεχομένως ο Φερνάντο Σάντος μπορούν να μπουν στη σύγκριση- προπονητή όλων των εποχών στα ομαδικά σπορ.

Επιπλέον, αυτό το δίλημμα που έχει τεθεί στον Βλάχο δεν πρέπει να αφορά μόνο στον ίδιο: Ουδείς στην Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να είναι διπλοθεσίτης, είτε ως προπονητής είτε ως παράγοντας, ώστε να γίνεται να επικαλείται η ηθική πλευρά. Σε έναν ιδανικό κόσμο, το ίδιο έπρεπε να συμβαίνει με τους υπαλλήλους και τους παράγοντές της, εκτός όσων δεν αμείβονται και προσφέρουν αφιλοκερδείς υπηρεσίες. Και όλοι όσοι είναι στην ομοσπονδία θα έπρεπε να μπορούν να ζουν από αυτήν τη δουλειά, ώστε να μην υπάρχουν εξωτερικές αναζητήσεις.  

Η κλεψύδρα

Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος και το υπόλοιπο επιτελείο είναι ακόμη στις αρχές των έργων τους. Πρόκειται για διοίκηση με όραμα, γεμάτη ιδέες και ανθρώπους του χώρου, που εμπνέουν εμπιστοσύνη κυρίως διότι βρίσκεται μακριά από τη λογική του καρεκλοκένταυρου. Η απόφαση που θα ληφθεί, στην περίπτωση που ο Θοδωρής Βλάχος διαλέξει να μείνει στον Ολυμπιακό, χωρίς να πρέπει να βάλει το διαζευτικό σύνδεσμο, είναι έως και βέβαιον ότι θα διυλισθεί ως το τελευταίο κουάρκ της. Από την άλλη μεριά, το να αφήσεις να φύγει ένας Έλληνας προπονητής και να φέρεις έναν ξένο, ενώ όντως θέλεις να ενεργοποιήσεις ό,τι καλύτερο υπάρχει στα εγχώρια ύδατα, μπορεί να είναι μια βιαστική απόφαση.

Όπως και να έχει, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο. Από εκεί και ύστερα, για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να μιλήσει με όλα τα μέλη της ομοσπονδίας, ώστε να μάθει τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα. Είναι ένας νέος πρόεδρος, που θέλει να διαλύσει τις παλιές πρακτικές, δίχως να τις συνθλίψει. Αν το κάνει διά της ομοιοπαθητικής, μίας μεθόδου που δεν έχει απορριφθεί από την επιστήμη προκειμένου να απαλλαγεί ο ασθενής από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το αποτέλεσμα θα δείξει το κέρδος, παρά την αναμφισβήτητη καλή διάθεση. Από αυτό, άλλωστε, είπε δις ότι θέλει να κρίνεται, όταν απαντούσε στην ερώτηση της καλής συναδέλφου Σπυριδούλας Σπανέα, ο κύριος Αυγενάκης.

Το σίγουρο είναι ότι τον Σεπτέμβριο οι ομάδες ξεκινούν προετοιμασία και πως, με γνώμονα τα δεδομένα που υπήρχαν ακόμα και πριν τον ημιτελικό με την Ουγγαρία, ο Θοδωρής Βλάχος θα ενορχήστρωνε εκείνη του Ολυμπιακού, που, έχει τη σημασία του γι’ αυτό επαναλαμβάνεται, διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην ιστορία του, και ο Δημήτρης Κραβαρίτης την αντίστοιχη του Παλαιού Φαλήρου.

Είναι δυσάρεστο, για ανθρώπους που επέστρεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου, όπως είπε και ο αρχηγός της Εθνικής, Γιάννης Φουντούλης, και θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους και να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους τους, αλλά η κλεψύδρα, προκειμένου να αποφασιστούν τα δέοντα, έχει ήδη γυρίσει ανάποδα και οι κόκκοι πέφτουν.

Και, αν και δεν χρειάζεται πρώιμη κριτική, οι αποφάσεις θα σφραγιστούν και θα μπουν σε φάκελο που, όταν έρθει η ώρα, θα ανοίξει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News