SD ANALYSIS: Το ελληνικό πόλο έχει βρει τη «συνταγή» της επιτυχίας

Σε μία χρονιά όπου το πόλο πρωταγωνίστησε και διαφήμισε τον ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, το sportday.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Από το Πάσχα και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από την ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού, οι… υποσχέσεις για μία χρονιά γεμάτη επιτυχίες στο πόλο ήταν πάρα πολλές, κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Αφετηρία για τις Εθνικές ομάδες αποτέλεσε το World League, αρχικά οι γυναίκες πήραν την 6η θέση στο τουρνουά που διεξήχθη στην Ελλάδα, με τους άνδρες να ακολουθούν και να παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στο World League της Τιφλίδας. Και αυτό ήταν ακόμη η αρχή.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής υδατοσφαίρισης – μέχρι την επόμενη – ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου έκανε τα αδύνατα – δυνατά και έφτασε αήττητη στον τελικό της διοργάνωσης. Αρχικά, πήρε την πρωτιά στον όμιλο με Ιταλία, Ουγγαρία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Ιαπωνία, στη συνέχεια πέρασε εύκολα το εμπόδιο του Μαυροβουνίουφτάνοντας στα ημιτελικά όπου έπρεπε να επαναλάβει την πρεμιέρα της στο τουρνουά κόντρα στην Ουγγαρία. Αυτό έκανε και κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό και μία θέση στο βάθρο. Στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά, η Εθνική ήρθε αντιμέτωπη με την πολύπειρη Σερβία, παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο, μένοντας χρυσή στις καρδιές μας.

Ωστόσο, οι επιτυχίες στο ελληνικό πόλο δεν σταμάτησαν εκεί! Μπορεί το… πικ της χρονιάς να ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο παρόμοιες πορείες με την Εθνική ανδρών κατέγραψαν και τα ηλικιακά τμήματα της «γαλανόλευκης». Τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα ντύθηκαν στα χρώματα της Ελλάδας με τις μικρές ομάδες τις χώρας μας να φιγουράρουν στα βάθρα των διοργανώσεων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα πολύ καλής δουλειάς στο ελληνικό πόλο, όπως και απόδειξη ότι η χώρας μας στο εν λόγω άθλημα, δίκαια, βρίσκεται στην ελίτ!

Βέβαια, για να είναι η χώρα μας στο κορυφαίο επίπεδο υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Το sportday.gr αναλύει τους βασικότερους!

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Αναμφίβολα, η παγκόσμια υδατοσφαίριση μετράει πολύ λιγότερες συμμετοχές σε σχέση με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Ανά τον κόσμο οι χώρες και οι ομάδες που προάγουν ή έχουν σε ένα σχετικά ανταγωνιστικό επίπεδο το άθλημα του πόλο είναι λίγες.

Οι «δυνάμεις» της υδατοσφαίρισης, από την αρχή του αθλήματος ήταν λίγες, συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας. Αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ και τον Καναδά από την ήπειρο της Αμερικής, στο εν λόγω άθλημα η «γηραιά ήπειρος» κυριαρχεί στο άθλημα.

Μεγάλες της υδατοσφαίρισης σχολές παλαιόθεν, είναι και παραμένουν οι ΣερβίαΜαυροβούνιοΚροατία (χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας), η Ουγγαρία, η Ελλάδα, με τις Ισπανία και Ιταλία να τις συνοδεύουν στις τελικές φάσεις.

Αυτό το στοιχείο, από μόνο του, μπορεί να μας δώσει να καταλάβουμε πως το ελληνικό πόλο, αν και αρκετά υποτιμημένο άθλημα εν’ Ελλάδι, έχει διάρκεια και δικαίως κατατάσσεται στην ελίτ.

Σαφώς, βασικός παράγοντας της επιτυχίας και της καταξίωσης αυτής είναι ο μικρός ανταγωνισμός, ωστόσο η διάρκεια που έχει η Ελλάδα και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις δεν είναι θέμα ανταγωνισμού…

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Η ένταξη της Ελλάδας στην ελίτ, αλλά και η διάρκεια που έχει ανά τα χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο οφείλεται προ πάντων από τη δουλειά στις ακαδημίες των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αναμφίβολα, στις ακαδημίες του πόλο, σε σχέση με αυτές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, οι προπονήσεις εξ’ αρχής είναι καθημερινές από τις πολύ μικρές ηλικίες έως και το επαγγελματικό επίπεδο.

Σε αντίθεση με τις μικρές ηλικίες στα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όπου οι προπονήσεις ξεκινούν από τις τρεις φορές την εβδομάδα στα μικρά τμήματα, φτάνοντας στις πέντε φορές μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Είναι, λοιπόν, ευκόλως εννοούμενο πως η συνέπεια στις προπονήσεις καθώς και η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τους παίκτες, οι οποίοι μελλοντικά μπορούν να γίνουν μέλη των τμημάτων της Εθνικής Ελλάδος, συμμετέχοντας σε μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Τεράστιο παράδειγμα τα τμήματα νέων γυναικών, νεανίδων και εφήβων της «γαλανόλευκης», τα οποία έφεραν μεγάλες διακρίσεις στο ελληνικό πόλο ανεβαίνοντας στο δεύτερο (νέες γυναίκες, νεάνιδες και έφηβοι) και τρίτο σκαλί (παίδες) του βάθρου στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Οι πολύ καλές ακαδημίες είναι προϊόν της καλής δουλειάς των προπονητών, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτές.

Οι Έλληνες τεχνικοί των ομάδων της ελληνικής υδατοσφαίρισης, συγκαταλέγονται στους πιο καλούς του κόσμου, με τους ίδιους να «τραβούν» τα βλέμματα μεγάλων συλλόγων, αλλά και εθνικών ομάδων στον κόσμο.

Το ελληνικό πρωτάθλημα αποτελείται, επί τω πλείστων, από ομάδες που έχουν Έλληνες προπονητές, με τις διοικήσεις να τους δείχνουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους, βοηθώντας τους να αναδείξουν το έργο τους και να ακολουθήσουν το πλάνο τους σε βάθος χρόνου.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται στο μέγιστο η ΚΟΕ, η οποία τοποθετεί Έλληνες προπονητές στα τμήματα της «γαλανόλευκης», βλέποντας εξαιρετικά αποτελέσματα και συνεχόμενες διακρίσεις.

Ξεκάθαρα παραδείγματα, ο Θοδωρής Βλάχος της Εθνικής ανδρών, οι Αλεξία Καμμένου και Ευτυχία Καραγιάννη που έχουν αναλάβει τις Εθνικές των νέων γυναικών και νεανίδων, ο Ηλίας Μαχαίρας στο τμήμα εφήβων και ο Φώντας Λεμπέσης στο τμήμα παίδων. Προπονητές οι οποίοι με τα τμήματα που ανέλαβαν γέμισαν μετάλλια την ελληνική υδατοσφαίριση.

ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΤΖΕΤ

Καλώς ή κακώς τα μικρά μπάτζετ, όσο πικρή πραγματικότητα κι αν είναι για το ελληνικό πόλο, αποτελούν παράγοντα της επιτυχίας του.

Τα μικρά μπάτζετ είναι αυτά που… αναγκάζουν τις ομάδες να διατηρούν τον ελληνικό κορμό τους και να αγωνίζονται αμιγώς με Έλληνες πολίστες καθώς και να μην αλλάζουν τους προπονητές σαν «πουκάμισα».

Στην ελληνική υδατοσφαίριση – δυστυχώς για τις επιτυχίες που έχει φέρει στον ελληνικό αθλητισμό – πέρα από δύο τρεις ομάδες, δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια και η άνεση για μεταγραφές ξένων παικτών. Το γεγονός αυτό, από τη μία αναγκάζει τις ομάδες να αντλούν παίκτες από τις ακαδημίες τους, πράγμα εύλογο για το ελληνικό πόλο, όμως από την άλλη τις περιορίζει να γίνουν ανταγωνιστικές τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, η συγκυρία αυτή όσο άσχημη κι αν είναι, παίζει τεράστιο ρόλο στα τμήματα της εθνικής Ελλάδος, μιας και πολλοί παίκτες που ανήκουν σε αυτά έχουν παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Οι παραπάνω – βασικοί – παράγοντες και όχι μόνο αυτοί διατηρούν και θα διατηρούν την ελληνική υδατοσφαίριση στο κορυφαίο επίπεδο. Το μόνο που μένει είναι κάποια στιγμή το εν λόγω άθλημα να πάρει την… δημοσιότητα που του αναλογεί, βάσει των τακτικών επιτυχιών του τόσο στις Εθνικές ομάδες, όσο και στους συλλόγους του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News