Υγρός στίβος: Ανοίγει ξανά ο φάκελος Ζάππειο

Η παρουσίαση του πρώτου χρυσού χορηγού της της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε διττή σημασία. 

Αφ’ ενός η ΚΟΕ εξασφάλισε έναν συνοδοιπόρο που θα συνδράμει στα οικονομικά της με ένα σεβαστό ποσό, ικανό να καλύψει μπόνους και τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων των πέντε ολυμπιακών σπορ που καλλιεργεί (κολύμβηση, open water, πόλο, καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) συν την τεχνική κολύμβηση.

Αφ’ ετέρου βάζει στο παιχνίδι έναν παίκτη που μπορεί με τη δυναμική του να δώσει λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα του υγρού στίβου στην Ελλάδα, που είναι η συντήρηση των κολυμβητηρίων.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η παλαιότητα των εγκαταστάσεων, οι ασυνεπείς εργολάβοι και το πολυποίκιλο καθεστώς ιδιοκτησίας τους καθιστούν τη συντήρησή ή την ανακαίνισή τους προβληματική και χρονοβόρα. Άλλα κολυμβητήρια ανήκουν στους δήμους, άλλα στις περιφέρειες και το μεγάλο, το πρώτο, αυτό που αποτέλεσε την πρώτη κυψέλη του σπορ στην Ελλάδα, το Εθνικό, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Εθνικό στο Ζάππειο παραμένει κλειστό επί μια δεκαετία

Όλα τα κολυμβητήρια που κλείνουν, κάποια στιγμή, έστω και με μεγάλες καθυστερήσεις ανοίγουν ξανά, αυτό στο Ζάππειο, όμως, παραμένει με το λουκέτο στην εξώπορτα από το 2012.

Το επί δεκαετίες κέντρο προπόνησης των εθνικών ομάδων, λόγω κατασκευής (βαθιά πισίνα) και παλαιάς τεχνολογίας συμπληρώνει δέκα χρόνια που δεν φιλοξενεί πια κανέναν αθλητή. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας Γιάννης Γιαννουρής και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που βρέθηκαν όλοι στην παρουσίαση του χορηγού, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, κολύμπησαν εκεί, προπονήθηκαν με την εθνική ομάδα πόλο. Από θέσεις εξουσίας πλέον όλοι τους, οφείλουν να δώσουν ξανά ζωή στο Ζάππειο, που άφησε το κέντρο της Αθήνας χωρίς πισίνα και στρίμωξε αθλητές και κοινό σε παράπλευρους χώρους ή τους απομάκρυνε από τον υγρό στίβο.

Πού μπορεί να δώσει λύσεις ο χρυσός χοηγός της ΚΟΕ

Για τη νέα χορηγό εταιρία της ΚΟΕ, την πρώτη που κλείνει η διοίκηση Γιαννόπουλου, αυτό το μπάσιμο στα κολυμβητικά δρώμενα, ανοίγει την προοπτική ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εργασιών, εφόσον, βέβαια, ανοίξουν την πόρτα αυτοί που έχουν τα κλειδιά.

Το Εθνικό κολυμβητήριο το όνομα – κράχτης του χώρου, αποτελεί διαφημιστικά και λειτουργικά ένα σπουδαίο project για μια εταιρία. Υπάρχουν, όμως αρκετά ακόμα κολυμβητήρια, που όταν βρίσκονται τα χρήματα (ευρωπαϊκά προγράμματα) για την αναβάθμισή τους, πέφτουν στα χέρια απατεώνων που, επειδή μειοδοτούν, κερδίζουν διαγωνισμούς και στη συνέχεια καταπατούν συμβάσεις και χρονοδιαγράμματα υποχρεώνοντας γονείς και αθλητές να διανύουν 100-150 χιλιόμετρα την ημέρα ώστε να προπονηθούν σε γειτονικούς δήμους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News