Ελίνα Τζένγκο: Ρίχνει ακόντιο στα τσιμέντα για να μην το χάσει στον γκρεμό - Πώς της «πήραν» παγκόσμιο ρεκόρ

Eurokinissi

Κόρη Αλβανού αστυνομικού που έγινε οικοδόμος και δασκάλας που έγινε καθαρίστρια. Η Ελίνα Τζένγκο δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για αγώνες, αλλά έκανε παγκόσμια ρεκόρ.

Αρχές της δεκαετίας του ’90. Αλβανοί φτάνουν στην Ελλάδα και αφήνουν πίσω τους μια διαλυμένη χώρα. Αναζητούν δουλειά. Ένα καλύτερο αύριο. Μεταξύ αυτών ένα αστυνομικός. Περνά όπως οι περισσότεροι τα σύνορα με τα πόδια και φτάνει στη Χαλκιδική. Πίσω στην Αλβανία έχει μείνει η σύζυγός του, η οποία είναι δασκάλα και έγκυος.

O Αλβανός αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα και δεν έχει κανένα γνωστό στη χώρα μας, γίνεται οικοδόμος και αποφασίζει να φτιάξει το νέο σπιτικό του. Φτάνει στην Ελλάδα και η σύζυγός του. Γεννιέται η πρώτη κόρη τους, η Ελιζαμπέλα. Ακολουθεί η Πάολα και μετά η Ελίνα. Η δασκάλα από την Αλβανία γίνεται καθαρίστρια. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της οικογένειας της Ελίνας Τζένγκο που έχει στεριώσει πλέον στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτή που λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά της -γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2002- έστειλε το ακόντιο στα 65,81 μέτρα, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου και έγινε η νεότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Ελβίρα Οζολίνα από το 1962!

Η Ελίνα που υπόσχεται Παγκόσμιο ρεκόρ καθώς της έχουν… πάρει ένα, ονειρεύεται Ολυμπιακό μετάλλιο, και ρίχνει το ακόντιό της σε χορτάρια και τσιμέντα για να μην το χάσει στον γκρεμό.

Έτσι αχρηστεύει τα ακόντια

Μιλώντας για τη Νέα Καλλικράτεια όπου γυμνάζεται υπό την επίβλεψη τυ προπονητή της, Γιώργου Μποτσκαριώβ, είχε πει σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα athletestories.gr: «Οι προπονήσεις γίνονται σ’ ένα μέρος όπου, στην αριστερή πλευρά του βρίσκεται κτίριο και στη δεξιά γκρεμός! Αν τύχει δηλαδή και ξεφύγει κάποια βολή, θα “ψάχνουμε” το ακόντιο. Γι’ αυτόν το λόγο, υποχρεούμαστε να κάνουμε τις ρίψεις στα χορτάρια και στο τσιμέντο, με αποτέλεσμα τα ακόντια να “αχρηστεύονται”!».

Θα ψάχνει τα ακόντια, ενδεχομένως όπως έψαχνε υπηκοότητα. Αν και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αν και έκανε πανελλήνια ρεκόρ συνεχώς, δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο εξωτερικό διότι δεν είχε Ελληνική υπηκοότητα. Τελικά την απέκτησε το 2018.

Αυτό που δεν θα αποκτήσει ποτέ είναι το Παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε, αλλά δεν της αναγνωρίστηκε. Ήταν την 1η Αυγούστου του 2020 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 στα Ιωάννινα. Η Ελίνα έριξε το ακόντιο στα 63.96μ.. Πρώτη θέση και παγκόσμιο ρεκόρ στη κατηγορία των Νεανίδων.

Μόνο που για να αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έπρεπε να γίνει μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος -το αργότερα μέσα σε 24 ώρες υπό την επίβλεψη ελεγκτή- έλεγχος ντόπινγκ.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα Ιωάννινα δεν βρισκόταν ελεγκτής από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Την επόμενη ημέρα η Ελίνα πήγε στην Πάτρα, αλλά και εκεί δεν βρέθηκαν δειγματολήπτες. Κάπως έτσι το Παγκόσμιο ρεκόρ… πέταξε. Ίσως γι’ αυτό πείσμωσε και υπόσχεται Παγκόσμιο ρεκόρ σε κάθε ηλικιακή κατηγορία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News