41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ένα διήμερο «ταξίδι» στην Ιστορία
Το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (ΑΜΑ2024) και οι περίπου 73.000 δρομείς θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην Ιστορία. Από αυτούς οι 21.000 θα βρεθούν στην εκκίνηση του 41ου Μαραθωνίου Αθήνας (10/11) για τη διαδρομή προς το Παναθηναϊκό στάδιο.
Το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (ΑΜΑ2024) και οι περίπου 73.000 δρομείς θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην Ιστορία. Από αυτούς οι 21.000 θα βρεθούν στην εκκίνηση του 41ου Μαραθωνίου Αθήνας (10/11) για τη διαδρομή προς το Παναθηναϊκό στάδιο.
Η Τελετή Έναρξης της διοργάνωσης θα λάβει χώρα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 12:30, στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου θα φιλοξενηθεί ένα δωρικό τελετουργικό ωδή στην ελπίδα και στην ενότητα, η οποία είναι ικανή να μετουσιώσει το όραμα για παγκόσμια ειρήνη σε πράξη.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας διατηρεί ακλόνητα τα ανεκτίμητα ιδανικά που πρεσβεύει και τα υπενθυμίζει μέσω της τελετής, την οποία έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, Νίκος Γκεσούλης.
Στον αρχαιολογικό χώρο οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα λιτό, αλλά έντονα καλλιτεχνικό δρώμενο βασισμένο στη μουσική και στην αφήγηση των εμπνευσμένων από τη Μάχη του Μαραθώνα κειμένων του συγγραφέα και σεναριογράφου, Θανάση Σκρουμπέλου. Αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός, Ηλίας Γκογιάννος.
Το τελετουργικό θα ανοίξει η ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ “ Παρέμβαση” με τον δάσκαλό της, τον μουσικό Κώστα Κωνσταντάτο των Encardia και στη συνέχεια η Βιολέτα Ίκαρη θα τραγουδήσει ένα μακεδονίτικο μοιρολόι, τη “ Λαφίνα“ . Στο πιάνο θα είναι ο Γιάννης Λουπάκης, ο οποίος θα συνοδεύσει επίσης την υψίφωνο Τζίνα Πούλου και τον τενόρο, Σταύρο Σαλταμπασόπουλο στα τραγούδια: Ποιος δε μιλάει για τη Λαμπρή (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, ποίηση: Brendan Behan ), Το παιδί με το ταμπούρλο (μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, στίχοι: Νίκος Γκάτσος), Έκτορας και Ανδρομάχη (μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης).
Όταν ολοκληρωθεί η τελετή θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία της διοργάνωσης, η οποία θα εκκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα και -με ενδιάμεση στάση στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη- θα καταλήξει στην αφετηρία του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου βρίσκεται ο βωμός.
Τα πριμ στους πρωταγωνιστές της εφετινής διοργάνωσης
Τα πριμ ανά κατηγορία:
Γενική κατάταξη ΑΜΑ
1η θέση 5.000 ευρώ
2η 3.000 ευρώ
3η 1.600 ευρώ
4η 1.100 ευρώ
5η 800 ευρώ
6η 500 ευρώ
Προϋπόθεση να πετύχουν επιδόσεις κάτω από 2.16.00 οι Άνδρες και 2.35.00 οι γυναίκες
Καλύτεροι Έλληνες/Ελληνίδες
1η θέση 5.000 ευρώ
2η 1.900 ευρώ
3η 1.300 ευρώ
4η 800 ευρώ
5η 600 ευρώ
6η 400 ευρώ
Προϋπόθεση να πετύχουν επιδόσεις κάτω από 2.28.00 οι Άνδρες και 2.58.00 οι γυναίκες
10χλμ
1η θέση 700 ευρώ
2η 500 ευρώ
3η 300 ευρώ
Προϋπόθεση επίδοσης κάτω από 31.00 Άνδρες και 35.00 Γυναίκες
Ρεκόρ διαδρομής 300 ευρώ
5χλμ
1η θέση 500 ευρώ
2η θέση 300 ευρώ
3η θέση 200 ευρώ
Προϋπόθεση επίδοσης κάτω από 15.00 οι Άνδρες και 17.00 οι γυναίκες
Ρεκόρ διαδρομής 300 ευρώ
Στη λαμπαδηδρομία η πολυνίκης του μαραθωνίου, Γεωργία Αμπατζίδου και οι φαμίλιες του στίβου
Η επτά φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας, Γεωργία Αμπατζίδου, αποτελεί το τιμώμενο πρόσωπο της εφετινής λαμπαδηδρομίας του Μαραθωνίου της Αθήνας που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και θα εκκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα.
Η πολυνίκης του πανελληνίου πρωταθλήματος, έχει άλλη μια μεγάλη νίκη στο ενεργητικό της. Το 2000 ήταν η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο, αλλά δεν συμμετείχε παράλληλα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Μαζί της θα τρέξει ο εγγονός του αγωνιστή και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -που φέρει το όνομα και το επώνυμό του- και για τέταρτη φορά θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος του Μαραθωνίου της Αθήνας. Δίπλα τους θα είναι η δωδεκάχρονη κόρη της Γεωργίας Αμπατζίδου και αθλήτρια στίβου του συλλόγου Βεργίνα, Πηγή Ταουλτσίδου.
Αντίστοιχη οικογενειακή “ απόχρωση” θα έχουν και οι περισσότερες ομάδες λαμπαδηδρόμων. Παλιοί πρωταθλητές του στίβου θα τρέξουν με τα παιδιά τους -επίσης πρωταθλητές- και θα μεταλαμπαδεύσουν το φως του Μαραθωνίου έως το βωμό, με ενδιάμεση στάση στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης την 21η Απριλίου 1963, ενώ ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, δέχθηκε δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.
Μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, η Αμπατζίδου θα παραδώσει τη φλόγα στα χέρια του πρωταθλητή Ελλάδας στο ακόντιο, Γιάννη Κυριαζή. Στην ίδια ομάδα θα τρέξουν και τα αδέρφια, Νίκος Σταματονικολός (μήκος) και Ανδρέας Σταματονικολός (μήκος, τριπλούν).
Η φλόγα θα περάσει και από τα χέρια της αργυρής Ολυμπιονίκης του ύψους, Νίκης Μπακογιάνη, που θα την πλαισιώσουν αθλήτριες του ΑΟ Φιλοθέης (Μαριτίνα Αθανασά, Μικαέλα Μανουηλίδου, Χαρά Μαντζαφού, Αλεξάνδρα Μαντζαφού) και του Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου, ο οποίος ήταν προπονητής της όταν ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Η Νίκη Μπακογιάνη θα παραδώσει τη φλόγα στην 7η Ολυμπιονίκη της σφαιροβολίας, Πόπη Ουζούνη, η οποία θα τρέξει με τον γιο της -πρωταθλητή του ακοντισμού-, Αντώνη Πολυμέρου. Πατέρας του Αντώνη και σύζυγος της Πόπης Ουζούνη είναι ο επίσης ακοντιστής, Δημήτρης Πολυμέρου. Μαζί τους θα τρέξουν οι σπουδαστές, φίλοι του στίβου και δρομείς του Μαραθωνίου Κατερίνα Νυδριώτη και ο Φαίδων Κουρής.
Μεταξύ των οικογενειών που θα συμμετάσχουν στην λαμπαδηδρομία είναι αυτή του ταχύτερου Έλληνα, Αγγελου Παυλακάκη και της παλιάς πρωταθλήτριας των 200μ., Κατερίνας Κόφφα. Ο μπαμπάς Άγγελος θα τρέξει με τον γιο του και τις δύο κόρες του. Και τα τρία παιδιά ανήκουν στα νέα ταλέντα του στίβου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια επίσης πολυμελής οικογένεια του στίβου, αυτή των παλιών πρωταθλητών του τριπλούν, Σταμάτη Λένη και Δήμητρας Μάρκου, η οποία θα τρέξει με τους δύο της γιους και την κόρη της, νέα και υποσχόμενα ταλέντα του στίβου.
Στις οικογενειακές ομάδες των λαμπαδηδρόμων είναι και αυτή που θα συγκροτήσουν ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης, η σύζυγός του Αφροδίτη Μέντζου -που επίσης ήταν αθλήτρια, αλλά στα 200 μ.-, ο γιος τους και η κόρη τους που διακρίνονται στον στίβο. Αυτό το γρήγορο κουαρτέτο θα μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα στον Μαραθωνίου στον πρωταθλητή Ελλάδας στα 400μ. ΑμεΑ, Λουκά Πρωτονοτάριο, τον πρωταθλητή των αποστάσεων, Δημήτρη Συμεωνίδη και την Κατερίνα Μαυροδήμου, που τρέχει εκ μέρους των Ελλήνων κριτών του στίβου.
Και η οικογένεια του πρωταθλητή των 100μ., Χάρη Παπαδιά και της συζύγου του -επίσης σπρίντερ-, Αριάδνης Δάδα θα λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία. Μπαμπάς και μαμά θα τρέξουν με τον μικρό γιο τους.
Εκτός, από τις ασυναγώνιστες φαμίλιες του στίβου στη λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν και αθλητές από τη ΓΕ Γρεβενών που θα τρέξουν μαζί με μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση για να τιμήσουν τον Ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτο Τεντόγλου, ενώ προς τιμήν του «χάλκινου» του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή θα λάβουν μέρος αθλητές των σωματείων ΓΣ Απόλλων Πύργου, ΓΣ Άθληση Πύργου, ΑΓΕ Πύργου και Αναγέννηση Πύργου.
Τα παιδιά των εν λόγω σωματείων προέρχονται από τις ιδιαίτερες πατρίδες των δύο αθλητών μας που έλαμψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων θα είναι επίσης αθλητές των σωματείων του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας (Τελμησσός, Φειδιππίδης, Μεσόγειος Αθλητική Ένωση, Μιλτιάδης και Εθνικός Λυκίας).
Η πρωταθλήτρια του ύψους Τατιάνα Γκούσιν, η οποία κατέλαβε την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα ανάψει το βωμό του Μαραθωνίου μαζί με τον μάνατζερ του ΟΠΑΠ, Ματθαίο Ματθαίου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τα παιδιά του.
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης θα τιμήσει τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη
Η λαμπαδηδρομία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας δεν είναι αδιάκοπη. Περιλαμβάνει μια παύση τιμής, μπροστά στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση, αλλά και το τραγούδι που ακούγεται σε εκείνο το σημείο.
Πέρυσι, ο Βασίλης Σκουλάς ήταν ο τραγουδιστής που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους τραγουδώντας για τον μεγάλο αγωνιστή, ειρηνιστή, πολιτικό, γιατρό και βαλκανιονίκη του μήκους που ενέπνευσε γενιές και γενιές με τη δράση και τα υψηλά ιδανικά του.
Φέτος, τον διαδέχεται ο εξαιρετικός Κώστας Τριανταφυλλίδης. Με τη στιβαρή και μεστή φωνή του θα τραγουδήσει το “ Μοιρολόι” του Ζουλφού Λιβανελί (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος) στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963, ένα μήνα αφότου είχε πραγματοποιήσει μόνος του την πορεία ειρήνης. Αντίστοιχα είναι και τα λόγια του τραγουδιού που θρηνεί “ ένα παλικάρι 20 χρονών”, το οποίο δολοφονήθηκε.
Οι «μάχες» του διημέρου
Έντονο ανταγωνισμό υπόσχονται οι «μάχες» των 5χλμ, 10χλμ και φυσικά αυτή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Aθήνας, στη 41η στάση του θεσμού.
Στα 5χλμ. Stoiximan, που θα διεξαχθούν το Σάββατο (9/11), ο Νέστορας Κολιός που είχε αναδειχθεί νικητής στον περυσινό αγώνα θα διεκδικήσει την υπεράσπιστη του τίτλου, τη στιγμή που οι Γιώργος Σταμούλης, Ορφέας Ιωάννου και Διονύσης Καψάλης θα παραταχθούν με απειλητικές διαθέσεις. Στο 5άρι των γυναικών, η περυσινή νικήτρια Μαρία Κάσσου θα τρέξει και εφέτος, με τις Κατερίνα Κουτλή, Ανθή Κοραΐνη Κυριακοπούλου και Μελίσσα Αναστασάκης να ονειρεύονται την «κλοπή» του τίτλου.
Στα 10χλμ. ΟΠΑΠ, που θα διεξαχθούν το πρωί της Κυριακής (10/11), ξεχωρίζει η συμμετοχή της Αναστασίας Μαρινάκου στις γυναίκες η οποία θα διεκδικήσει την πρωτιά στοχεύοντας ίσως και σε ένα νέο ρεκόρ, ενώ ξεχωρίζουν επίσης και οι Ντενίσα Μπάλλα και Ειρήνη Τσουπάκη. Στους άνδρες, o περυσινός νικητής Νίκος Σταμούλης θα προσπαθήσει να μπει πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ τον ίδιο στόχο θα έχουν και οι Εμμανουήλ Πουρίκας και Παναγιώτης Πετρουλάκης.
Οι περυσινοί νικητές του Αυθεντικού Μαραθώνου σε άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνουν πάνω τους τα βλέματα (10/11). Ο Παναγιώτης Καραΐσκος, που πριν από περίπου 40 μέρες έτρεξε στον μαραθώνιο του Βερολίνου κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ με χρόνο 2:16.28, θα αγωνιστεί στη δύσκολη διαδρομή της Αθήνας με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο του νικητή από το 2023. Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, που ήταν δεύτερος στην περυσινή κούρσα, θα προσπαθήσει να «αρπάξει» το χρυσό από τους επίσης διεκδικητές του τίτλου Γιώργο Μενή, Κώστα Σταμούλη και Γιώργο Μίνο.
Στις γυναίκες, η πρωταθλήτρια του 2023 Γκλόρια Πριβιλέτζιο θα διεκδικήσει την υπεράσπιστη του τίτλου της. Η ίδια, που έχει και την κορυφαία επίδοση του 2024 από τον μαραθώνιο του Ρότερνταμ με 2:38:06, θα βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με τις Σταματία Νούλα και Παναγιώτα Βλαχάκη, οι οποίες είχαν καταλάβει τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στην περυσινή διοργάνωση, ενώ φέτος έχουν 2:45:02 και 2:43:51. Στον αγώνα θα συμμετάσχει ακόμα η νικήτρια του 2022, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου, νικήτρια του πανελληνίου πρωταθλήματος ημιμαραθωνίου.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα:
Σάββατο, 9/11
17.00 5χλμ. Stoiximan
19.15 5χλμ. Πανεπιστημιακός Αγώνας ΟΠΑΠ
Κυριακή, 10/11
08.15 10χλμ. ΟΠΑΠ
09.00 Μαραθώνιος
10.30 1.200μ. Παιδικός αγώνας
10.37 1.200μ. Special Olympics
Οι 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Αυθεντική Διαδρομή
Άνδρες
2:10.34 Έντουιν Κιπτού (Κένυα) 12/11/2023
2:10.37 Φέλιξ Κάντι (Κένυα) 09/11/2014
2:10.55 Μπαλντίνι Στέφανο (Ιταλία) 29/08/2004
2:10.56 Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι (Κένυα) 11/11/2018
2:11:07 Άντκοκς Μπιλ (Μ. Βρετανία) 06/04/1969
2:11.29 Μεμπ Κεφλεζίγκι (ΗΠΑ) 29/08/2004
2:11.35 Μπετ Ρέιμοντ Κιμουτάι (Κένυα) 11/11/2012
2:11.40 Μπούμπκερ Αμπντελκερίμ (Μαρόκο) 13/11/2011
2:11.49 Ροντόλφο Γκόμες (Μεξικό) 07/03/1982
2:12.01 Γουακιχούρι Ντάγκλας (Κένυα) 09/04/1995
Γυναίκες
2:26.20 Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) 22/08/2004
2:26.32 Κάθριν Ντερέμπα (Κένυα) 22/08/2004
2:27.20 Ντίινα Κάστρο-Ντρόσιν (ΗΠΑ) 22/08/2004
2:28.15 Έλφενες Αλέμου (Αιθιοπία) 22/08/2004
2:28.44 Ρέικο Τόσα (Ιαπωνία) 22/08/2004
2:29.48 Χιρόμι Σουζούκι (Ιαπωνία) 09/08/1997
2:31.06 Ράσα Ντραζνταουσκάιτε (Λιθουανία) 30/10/2010
2:31.10 Ανούτα Κατούνα (Ρουμανία) 09/04/1995
2:31.12 Μανουέλα Μασάδο (Πορτογαλία) 09/08/1997
2:31.15 Ολιβέρα Γιέβτιτς (Σερβία) 22/08/2004
Οι 10 Καλύτεροι Έλληνες στην Αυθεντική Διαδρομή
Ανδρες
1. 2:16.49 Κώστας Γκελαούζος Παναθηναϊκός 14/11/2021
2. 2:17.56 Νίκος Πολιάς Ολυμπιακός 29/08/2004
3. 2:19.55 Φάνης Τσιμιγκάτος Παναχαϊκή 07/03/1982
4. 2:20.37 Βασίλης Ζαμπέλης ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 03/11/2002
5. 2:20.48 Μιχάλης Παρμάκης Πανελλήνιος ΓΣ 31/10/2010
6. 2:20.58 Σπύρος Ανδριόπουλος ΑΠΣ Πάτραι 09/04/1995
7. 2:21.20 Μιχάλης Κούσης ΓΕ Αγρινίου 11/08/1979
8. 2:21.22 Χριστόφορος Μερούσης ΦΟ Βροντάδου 08/11/2015
9. 2:21.44 Δημήτρης Θεοδωρακάκος Ολυμπιακός 31/10/2010
10. 2:21.58 Δημοσθένης Τρίγκας Πειραϊκός Συνδ. 09/04/1995
Γυναίκες
1. 2:39.10 Μαρία Πολύζου ΠΓΣ 09/08/1997
2. 2:40.36 Κωνσταντίνα Κεφαλά ΑΕΚ 31/10/2010
3. 2:40.53 Γεωργία Αμπατζίδου ΑΣ Βεργίνας 09/11/2008
4. 2:41.05 Μαγδαληνή Γαζέα ΑΓΕ Ζακύνθου 09/11/2008
5. 2:41.30 Γκλόρια Πριβιλέτζιο ΓΣ Γλυφάδας 14/11/2021
6. 2:44.37 Ελένη Δόντα Ηρακλή Θ. 06/11/2005
7. 2:44.58 Μάγδα Καρίμαλη ΓΑΣ Ιλισός Αθ. 31/10/2010
8. 2:45.43 Σοφία Ρήγα ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 13/11/2011
9. 2:45.50 Ελευθερία Πετρουλάκη ΑΟ Μυκόνου 10/11/2019
10. 2:46.01 Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ΑΠΚ Νεάπολης 13/11/2022
Οι αριθμοί του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου:
* Στις 10/3/1896, στους Α΄ Πανελληνίους Αγώνες Στίβου, έγινε ο 1ος Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, ο οποίος ήταν και αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά, ενώ ο μετέπειτα νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρος Λούης, τερμάτισε πέμπτος.
* 42.195 τα μέτρα της απόστασης του αγώνα
* 73.000 οι δρομείς σε όλες τις αποστάσεις
* 18.000 οι δρομείς από το εξωτερικό
* 152 οι χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι δρομείς
* 21.000 οι δρομείς για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο
* 26.000 οι δρομείς για τα 5 χιλιόμετρα
* 15.000 οι δρομείς για τα 10 χιλιόμετρα
* 8.000 παιδιά σ’ όλους τους παιδικούς αγώνες
* 2.600 φοιτητές στον πανεπιστημιακό αγώνα
* 90.000 οι επισκέπτες στην Marathon Expo
* 180 οι εκθέτες στην Marathon Expo
* 40.000 οι θεατές στους αγώνες
* 100/200 οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι
* 4.500 οι εθελοντές
* 3 οι τόνοι ρούχων για ανακύκλωση
* 12 τα μπλοκ εκκίνησης στο Μαραθώνιο
* 45 εκατομμύρια τα έσοδα των επισκεπτών
425 τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους δρομείς
* 550 οι χημικές τουαλέτες
* 450 οι κάδοι ανακύκλωσης
* 15 οι μουσικές μπάντες
* 4.000 τα κιγκλιδώματα στη διαδρομή
* 500 οι κώνοι στη διαδρομή
* 12 οι νταλίκες για τη μεταφορά των ρούχων
* 18 τα αυτοκίνητα RENAULT για τις μετακινήσεις
* 600 τα άτομα-προσωπικό της τροχαίας
* 170 τα άτομα-προσωπικά του ΕΚΑΒ
* 55 οι ραδιοερασιτέχνες
* 100 οι κριτές
* 20 οι διασωστικές ομάδες
* 480.000 τα μπουκάλια νερού ΑΥΡΑ
* 71.000 οι ηλεκτρολύτες POWERADE
* 78.000 οι χυμοί AMITA
* 110.000 οι μπανάνες DOLE
* 2.150 τα μπουκάλια 1,5 λίτρου COCA COLA
* 35.000 τα τζελ φρούτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται