ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Άνοιξη της Πράγας, ο Εμίλ Ζάτοπεκ και η δήλωση μετάνοιας
Ο θρύλος της Τσεχίας, ο άνθρωπος – ατμομηχανή, ο Εμίλ Ζάτοπεκ πλήρωσε ακριβά τη στήριξή του στην “Άνοιξη της Πράγας” μετά την εισβολή των σοβιετικών.
Η 4η Δεκεμβρίου 1969 ήταν μια δύσκολη μέρα για τον 47χρο ο τότε Emil Zatopek. Ο αθλητής θρύλος της Τσεχίας αποτασσόταν από τον στρατό και το ΚΚ Τσεχίας τον διέγραφε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ολυμπιονίκης έπεσε νεκρή – Aποδείχθηκε ότι δεν ήταν γυναίκα
Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, στις 20 Αυγούστου 1968, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τα σοβιετικά τανκ είχαν εισβάλλει στην Πράγα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 100. Στους δρόμους της Πράγας βρισκόταν τότε και ο άνθρωπος – ατμομηχανή, όπως τον αποκαλούσαν. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ, ο αθλητής με το ιδιαίτερο αγωνιστικό στιλ -έδειχνε έτοιμος να καταρρεύσει, όμως αυτό ήταν μια ψευδαίσθηση- , ο Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη του… ατομιστή Γκάλη και η ατάκα «εδώ που φτύνετε, γρήγορα θα γλείφετε»
Ο Ζάτοπεκ στήριξε με δηλώσεις του το κίνημα της “Άνοιξης της Πράγας“. Ο λόγος για τις προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ (Alexander Dubček) να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη χώρα το 1968. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνδιαμορφώθηκαν και ενισχύθηκαν από τη ραγδαία ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος στην τσεχοσλοβακική κοινή γνώμη εκείνη την περίοδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η… γυμνή Καταρίνα Βιτ -Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού και η Stasi
Η Άνοιξη της Πράγας
Η Άνοιξη της Πράγας έμεινε στην ιστορία να συμβολίζει δύο ιστορικά φαινόμενα: το πείραμα της εγκαθίδρυσης ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» στο μεταπολεμικό ανατολικό μπλοκ, αλλά και το γεγονός ότι καταπνίγηκε αυτό το πείραμα, τον Αύγουστο του 1968 με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα γεγονότα εντάσσονται σε μια περίοδο γενικότερου αναβρασμού στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου, την περίοδο του Μάη του ’68 στη Γαλλία, των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα τον Απρίλη του ’67.
Όσον αφορά τον Ζάτοπεκ, αποτελούσε προσωπικότητα με κύρος εντός των κόλπων του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας. Το 1968, στήριξε με δηλώσεις του το κίνημα της Άνοιξης της Πράγας, με αποτέλεσμα, μετά την κατάπνιξή του, ο ίδιος να αποβληθεί τόσο από το κόμμα όσο και από τις τάξεις του στρατού, στον οποίο είχε το βαθμό του συνταγματάρχη.
Υπογραφή…
Οκτώ εβδομάδες πριν από την εισβολή, ο ίδιος και η σύζυγός του Ντάνα Ζαπάτκοβα , πρωταθλήτρια στον ακοντισμό, είχαν υπογράψει το μανιφέστο των 2000 λέξεων του Λούντβικ Βάτσουλικ, το οποίο εξέφραζε το πνεύμα των επαναστατημένων και τασσόταν σαφώς στο πλευρό του μεταρρυθμιστή προέδρου Αλεξάντερ Ντούπσεκ ο οποίος εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 1968.
Μετά την πλήρη επικράτηση των Σοβιετικών, ο Ζάτοπεκ δεν έβρισκε πουθενά δουλειά. Τελικά του επετράπη να εργαστεί σε εταιρεία γεωτρήσεων, καθώς αυτή τον έστειλε σε απομακρυσμένη περιοχή της υπαίθρου της Τσεχοσλοβακίας.
Επρόκειτο για ένα είδος εξορίας, το οποίο διήρκεσε τεσσεράμισι χρόνια. Η ατίμωση για τον Ζάτοπεκ ήταν συνεχής. Το όνομά του αφαιρέθηκε πλήρως από τα σχολικά βιβλία και ο ίδιος έπεσε σε κατάθλιψη. Τελικά, το 1972 υπέγραψε δήλωση μετάνοιας για όσα υποστήριζε για την «Άνοιξε της Πράγας». Διορίστηκε στο Υπουργείο των Σπορ, πήρε σύνταξη το 1982 σε ηλικία 60 ετών ενώ νωρίτερα του είχε απονεμήθηκε το βραβείο «Πιέρ ντε Κουμπερτέν».
Φεύγει ο Μαντέλα
2013: O Νοτιοαφρικάνος αγωνιστής, φιλάνθρωπος και πολιτικός Νέλσον Μαντέλα, πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος αξιωματούχος και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1994-1999) η Νότια Αφρική φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 1995 και ο Μαντέλα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να ενώσει την φυλετικά διαιρεμένη Νότια Αφρική. Φόρεσε την μπλούζα και το καπέλο της στολής της ομάδας, που αποτελούνταν μόνο από λευκούς παίκτες, και κατάφερε να κάνει το πλήθος των μαύρων να την υποστηρίξουν.
2011: Σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 59 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Καλλιγέρης που υπήρξε μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Wembley το 1971 έχοντας μάλιστα αγωνιστεί σε 5 αγώνες, ενώ στον Παναθηναϊκό είχε αγωνιστεί για δύο χρόνια (1970-1972) με 27 συμμετοχές.
2006: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετώv ο Ουκρανός “γρανμάστερ” Ντέϊβιντ Μπρόνσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές του κόσμου, που δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 1951 παίζοντας στον τελικό με τον Μιχαήλ Μποτβίνικ, τον τότε πρωταθλητή, ήλθε ισόπαλος 12-12 και βάσει των κανονισμών της FIDE ο τίτλος παρέμεινε στον κάτοχό του. Υπήρξε πολυγραφότατος και διατηρούσε σκακιστική στήλη στη σοβιετική εφημερίδα Ιζβέστια.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών η Ρένα “Ναταλί” Λιβέρη, πρωταθλήτρια στο κάρτινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι αγώνες διεξάγονταν στην πίστα του Αγίου Κοσμά.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και οι οργανωμένοι
1997: Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών, ανακοινώνει ότι ο ΠΑΟ θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα με ομάδες περιφρούρησης. Έτσι, ο κάθε σύνδεσμος θα έχει υποχρεωτικά δέκα άτομα περιφρούρησης και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί στον χώρο ευθύνης του. Ακόμα, απειλεί με διάλυση τον σύνδεσμο που τα μέλη του θα προξενήσουν έκτροπα.
1984: Ο Kareem Abdul Jabbar γίνεται ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ όταν σε ηλικία 37 ετών υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους LA Lakers.
1951: Πεθαίνει στη Νότια Καρολίνα σε ηλικία 64 ετών ο “Ξυπόλητος” Joe Jackson, ο παίκτης των White Sox που υπήρξε το ίνδαλμα της δεκαετίας 1910-20. Είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους 7 συμπαίκτες για στημένα παιχνίδια στο World Series του 1919 όταν η ομάδα του έχασε επίτηδες δωροδοκημένη από πανίσχυρους μπουκμέικερ έναντι του ποσού των 80.000 δολαρίων με μεσάζοντα τον Chick Gandil.
1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.
1931: Στη συνάντηση Νιουκάστλ – Πόρτσμουθ δεν σημειώνεται ούτε ένα κόρνερ.
1908: Αριθμοί στις φανέλες χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο από τους Πάνθηρες του Πανεπιστημίου Pittsburgh στο14-0 επί του Πανεπιστημίου Washington & Jefferson.
Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»