Πανελλήνιο κλειστού στίβου: Το κοινό επέστρεψε κι έδωσε χρώμα, όμως δεν ήταν όλα λαμπερά…
Αξιόλογες επιδόσεις από τα μεγάλα ονόματα, όχι όμως καλύτερες από πέρσι, σωστή οργάνωση, αλλά και ανάδειξη των προβλημάτων του αλλοιωμένου ταρτάν ήταν τα βασικά στοιχεία, που χαρακτήρισαν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού, με την επιστροφή του κόσμου να είναι το μεγάλο γεγονός.
To Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που έγινε στο ΣΕΦ στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα πρώτα στη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ κι έπειτα στους φίλους του «βασιλιά των σπορ». Και ήταν διοργάνωση με ξεχωριστή σημασία και για τα πρωτοκλασάτα ονόματα, διότι έρχεται τον Μάρτιο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι, όπου αναζητούνται διακρίσεις και καλές επιδόσεις.
Η ετήσια διοργάνωση είχε θετικά και αρνητικά σημεία. Βασικά όμως, χαρακτηρίστηκε από ένα πολύ ευχάριστο γεγονός: Την επιστροφή του κόσμου. Επιτρεπόταν να καλυφθούν οι κερκίδες μέχρι το 50% της χωρητικότητας, το κοινό ίσως κάλυψε και το 40% κι αυτό ήταν απολύτως ενθαρρυντικό πρώτα απ’ όλα για τους αθλητές. Λόγω της πανδημίας ο κόσμος απουσίαζε περίπου δύο χρόνια, πέρσι το αντίστοιχο πρωτάθλημα είχε γίνει ακόμα και με λιγότερο προσωπικό λόγω των υγειονομικών μέτρων κι αυτή η συνθήκη δεν ήταν η καλύτερη.
Οι φίλαθλοι έδωσαν άλλο τόνο λοιπόν, στη διοργάνωση, όμως τα προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο έγιναν ξανά εμφανή με τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου να τα επισημαίνει και δημόσια.
Ο πρωταθλητής του μήκους τόνισε ότι το ΣΕΦ δεν είναι για ρεκόρ, η διοίκηση του σταδίου απάντησε ότι η ευθύνη είναι της ομοσπονδίας και η τελευταία δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι το ταρτάν βρίσκεται σε κακή κατάσταση κι έχει υποστεί φθορές σε όλα τα σημεία. Στη διάρκεια της πολυετούς χρήσης μία-δύο ανανεώσεις έχουν γίνει μόνο κάποια στιγμή, όπως στην ευθεία των 60 μέτρων αλλά πραγματικά φαίνεται ότι το μοναδικό στάδιο για αγώνες κλειστού είναι ακατάλληλο αυτή τη στιγμή… Εδώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ΣΕΓΑΣ για το τι προτίθεται να κάνει για να βελτιωθεί η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο του ΣΕΦ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι καταγράφηκαν αρκετές καλές επιδόσεις παρότι οι αθλητές βλέπουν ως ντεζαβαντάζ τα προβλήματα του ταρτάν. Ο Τεντόγλου ήταν σταθερός στα καλά άλματα με το 8.20 κι ενώ δεν έκανε όλες τις προσπάθειες. Ο Εμμανουήλ Καραλής πέταξε άνετα στα 5.73μ. του επί κοντώ, μάλιστα επιχείρησε και πανελλήνιο ρεκόρ. Σε καλή κατάσταση έδειξε και η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 60μ. κάνοντας για την πρωτιά τον ίδιο χρόνο με πέρσι (7.23), ενώ βελτιωμένη σε σχέση με το 2021 ήταν η Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 60μ εμπόδια (8.21).
Ο Κώστας Δουβαλίδης μπορεί να μην κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν προερχόταν από διάφορα προβλήματα στην προετοιμασία, συνεπώς ήταν θετικός με το 7.79 στα 60μ εμπόδια .
Σημαντικό ότι έγιναν και δύο πανελλήνια ρεκόρ στις νεαρές ηλικίες από την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μέτρα και τη Μαρία Κάσσου στα 3.000μ. πιάνοντας και το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20. Και ο Γρηγόρης Χάσος στο ύψος έπιασε με τη νίκη του (2.19μ.) το όριο για το Παγκόσμιο Κ20 στο Κάλι.
Έκπληξη αποτέλεσε η ήττα της Ελένης Πόλακ. Από τα τοπ ονόματα, ήταν η πρωταθλήτρια του επί κοντώ αυτή που απογοήτευσε, όμως είναι γνωστό ότι δεν έχει ξεπεράσει εντελώς τις ενοχλήσεις στη μέση. Την πρωτιά κατέκτησε η Αλίνα-Αμαλία Φλώρου με 3.95 όταν πέρσι είχε επικρατήσει η Πόλακ με 4.71… Γενικά πρέπει να σημειωθεί ότι οι φετινές επιδόσεις δεν ήταν καλύτερες από εκείνες στο Πανελλήνιο του 2021.
Οργανωτικά ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Μάλιστα, το κιουμπ που εμφάνισε στην οροφή του σταδίου περνώντας τα αποτελέσματα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αγώνες στίβου. Το μηχάνημα ανήκει στον Ολυμπιακό και δόθηκε στην ομοσπονδία για να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, οι διοργανωτές άλλαξαν τον τρόπο παρουσίασης των αθλητών, οι οποίοι αναγγέλονταν από τα μεγάφωνα και έβγαιναν από τη φυσούνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»