ΣΑΚΚΑΡΗ - ΣΒΙΤΟΛΙΝΑ 1-2: Η Ουκρανή έβαλε τέλος στα όνειρα για μετάλλιο

Μια τεράστια νίκη στον τρίτο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά πέτυχε η Ελίνα Σβιτολίνα, επικρατώντας με ανατροπή, 2-1 της Μαρίας Σάκκαρη και έτσι θα είναι αυτή που θα βρεθεί στα προημιτελικά, αντί της Ελληνίδας.

Το ελληνικό τένις είχε την ευκαιρία να ζήσει το δικό του «double header» στο Τόκιο. Η Μαρία Σάκκαρη, με διαφορά λίγων ωρών μετά τη νίκη του Τσιτσιπά, πάτησε το κεντρικό κορτ με στόχο την πρόκριση στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελληνίδα έχασε ακριβώς όπως και η καλή της φίλη Άιλα Τομλιάνοβιτς, μία μέρα πριν, με 2-1 ενώ είχε πάρει το πρώτο σετ από την Ελίνα Σβιτολίνα και έμεινε εκτός της τελικής 8αδας του τουρνουά. Παρά τους 35 γουίνερς που συνοδεύτηκαν από 32 αβίαστα, η Σάκκαρη ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει στην πίεση που της άσκησε η Σβιτολίνα από τη βασική της γραμμή και την κράτησε μακριά από το αγαπημένο της παιχνίδι. Μόλις στο 53% το ποσοστό των περασμένων πρώτων σερβίς της Μαρίας, 26 γουίνερ και 25 αβίαστα για την Ουκρανή που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της στα δύο τελευταία σετ.

Νευρική στο ξεκίνημα

Η λογική του αγώνα ήταν πολύ απλή. Η Σάκκαρη ως η πιο επιθετική παίχτρια εκ των δύο, έπρεπε να είναι αυτή που θα βρει τα χτυπήματά της από νωρίς. Η Ελληνίδα μπήκε στο παιχνίδι χωρίς ρυθμό, παράγοντας συνεχώς αβίαστα από τη ρακέτα της, ενώ το πρώτο σερβίς απουσίαζε. Συνθήκες που έδωσαν στη Σβιτολίνα το προβάδισμα με 3-0 και 4-1 στο σετ.

Τα αβίαστα της Μαρίας (20 συνολικά στο σετ) έφεραν νευρικότητα και βιασύνη. Η Σάκκαρη ήθελε να βάλει πίεση στα δεύτερα σερβίς της Ουκρανής, αλλά αντ’ αυτού η ορμητικότητά της μεταφραζόταν σε λάθος, μην μπορώντας να βάλει την μπάλα στο κορτ με τις επιστροφές.

Ανέβασε στροφές το μπάκχαντ

Στην παραπάνω λογική, το 7ο γκέιμ του σετ ήταν ένα turning point. Η Σάκκαρη βρήκε δύο επιστροφές με βάθος από την πλευρά του μπάκχαντ, στο δεύτερο σερβίς και έφτασε στο μπρέικ. Ήταν σειρά της Σβιτολίνα να κάνει αβίαστα. Όσο τα χτυπήματα εδάφους της Μαρίας ανταποκρινόταν και έμπαιναν στο κορτ, ακόμα και χωρίς να κυνηγάει επίμονα τον γουίνερ, η πίεση λύγιζε την Ουκρανή.

Το τελευταίο κομμάτι του σετ έμοιαζε με τρενάκι του τρόμου, με τη Σάκκαρη να εκμεταλλεύεται τη μία από τις δύο ευκαιρίες που είχε με τις μπάλες στα χέρια της και να κλείνει το σετ στο 7-5.

Ίδιο σκορ σε άλλο μοτίβο

Η Σβιτολίνα προηγήθηκε, όπως και στο 1ο σετ, με μπρέικ και 4-1. Μόνο που αυτή τη φορά η κατάσταση στο κορτ έμοιαζε διαφορετική. Το προβάδισμά της δεν ήρθε λόγω των λαθών της αντιπάλου της, αλλά ένεκα της πίεσης που άσκησε.

Μπήκε με στόχο να δώσει βάρος στις μπάλες της, σημαδεύοντας όλο και πιο βαθιά στο κορτ της Μαρίας. Έψαξε μάλιστα, σε ένα παιχνίδι που δε συνηθίζει, ακόμα και τους γουίνερ όταν είχε την ευκαιρία, με 9 στο σετ για μόλις 3 αβίαστα, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Παράδοση χωρίς σερβίς

Για τη Σβιτολίνα δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κάτι, αφού είχε πλέον και το μομέντουμ του αγώνα. Συνέχισε να κρατά πίσω από τη βασική γραμμή την Σάκκαρη, ασκώντας τρομερή πίεση με τα χτυπήματά της.

Η Σάκκαρη βρήκε το… κενό στο σερβίς της Ουκρανής και πήρε πίσω το αρχικό μπρέικ. Ισοφάρισε σε 3-3, αλλά ήταν αδύνατο να αντέξει με τη Σβιτολίνα να βάζει σε καλούπια το επιθετικό παιχνίδι της Ελληνίδας, κρατώντας την τόσο μακριά από την baseline. Μέχρι και να μπαίνει μέσα από το mid court και να εκτελεί την είδαμε.

Το νέο μπρέικ και η ευκαιρία στο μαραθώνιο 8ο γκέιμ, που η Σάκκαρη έχασε δύο μπρέικ πόιντ, ήταν η χαριστική βολή στα όνειρα της Μαρίας για είσοδο στην 8αδα και τη διεκδίκηση μεταλλίου. Η Σβιτολίνα έκλεισε το σετ στο 6-4 και περιμένει στον προημιτελικό μία εκ των Πλίσκοβα ή Γκιόργκι.

Η Σάκκαρη όμως θα μείνει στο Τόκιο, ώστε να αγωνιστεί με παρτενέρ τον Στέφανο Τσιτσιπά στο μικτό διπλό.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News