Αντώνης Καρπετόπουλος: Μόνος πρώτος στην ιστορία, ο μεγάλος... Τζόκοβιτς!

νόβακ τζόκοβιτς

Στο φινάλε του τελικού του US Open ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκλαψε πάλι, αλλά αυτή τη φορά από χαρά κι όχι από οργή, όπως στο Γουίμπλεντον. Έφτασε τους 24 τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ: κανείς άντρας δεν έχει τόσους. Η μόνη που είχε ήταν η θρυλική Μάργκαρετ Κορτ: θα την ξεπεράσει κι αυτή. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Hταν προετοιμασμένος ο Τζόκοβιτς για τον θρίαμβό του και πώς να μην είναι. Την προετοιμασία του την έδειξε και στο πανηγύρι του: είχε ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο μπλουζάκι με το Νο 24 και το πρόσωπο του φίλου του, Κόμπε Μπράιαντ, που το τίμησε. Το εορταστικό t-shirt έγραφε «Mamba Forever»: ένας θρύλος αναγνώρισε τη μεγαλοσύνη ενός άλλου θρύλου, βρίσκοντας κάτι που για μία στιγμή τον ένωσε μαζί του: «Ο Κόμπε ήταν ένας μεγάλος φίλος μου, καθώς κι ένα αληθινό παράδειγμα νοοτροπίας νικητή. Με βοήθησε σε στιγμές δυσκολίας. Χάνοντάς τον έχασα ένα σημείο αναφοράς στη ζωή μου» είπε. Στην Αυστραλία που ακολουθεί ο Σέρβος θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω και την Κορτ: θυμίζω ότι στη Μελβούρνη έχει ήδη κερδίσει δέκα φορές.

Ματς

Το ματς δεν ήταν κακό, αλλά η έκβασή του δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετική: για τον Μεντβέντεφ ήταν τεράστια επιτυχία ότι απέκλεισε τον Αλκαράθ, αλλά έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να καταφέρει σε δύο μέρες να κερδίσει και τον Τζόκοβιτς, που μάλιστα έφτασε στον τελικό έχοντας κάνει περιπάτους: ζορίστηκε μόνο με τον Τζέρε (που όμως δεν θα μπορούσε να τον αποκλείσει ποτέ) και διασκέδασε κερδίζοντας παίκτες που θα μπορούσαν να του ζητήσουν αυτόγραφο, όπως ο Σέλτον στον ημιτελικό. Κέρδισε μάλιστα τον Μεντβέντεφ με το ίδιο σκορ που είχε κερδίσει τον Ντελ Πότρο στην τελευταία του επικράτηση στη Νέα Υόρκη: 6-3, 7-6, 6-3 – ακόμα και το τάι μπρέικ είχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα: 7-4 το 2018, 7-5 προχθές.

Νόμος

Ο Μεντβέντεφ είχε κερδίσει τον Σέρβο στον τελικό του US Open το 2021. Τότε του είχε πάρει τον… αέρα απ’ την αρχή βάζοντάς τον να τρέχει στις γωνίες και βομβαρδίζοντάς τον. Αυτή τη φορά ο Νόλε επέβαλε αμέσως τον νόμο του. Ενα μπρέικ στο πρώτο σερβίς του Δανιήλ οριοθέτησε την κατάσταση στο πρώτο σετ σε χρόνο-ρεκόρ: ο Τζόκοβιτς πήγε στο 4-1 κι έκλεισε με 6-3 σχεδόν αλάνθαστος. Στο δεύτερο σετ ο Ρώσος άλλαξε στρατηγική κι η μάχη ήταν… άγρια: το σετ κράτησε 64 λεπτά κι ήταν υπέροχο. Δεν ξέρω αν θα άλλαζαν τα πάντα αν το έπαιρνε ο Μεντβέντεφ: το βέβαιο είναι ότι κερδίζοντάς το ο Τζόκοβιτς τελείωσε και το ματς. Ο Ρώσος έχει κάνει όλες κι όλες δύο φορές ανατροπή όντας δυο σετ πίσω: έχει κερδίσει τον Αλιασίμ και τον Τσίλιτς. Που έχουν υπάρξει και καλοί παίκτες. Αλλα δεν συγκρίνονται με τον Τζόκοβιτς.

Πάντα

Στα 64 λεπτά που κράτησε το σετ και το παιχνίδι είδαμε τα πάντα. Ο Τζόκοβιτς ξεκίνησε… αεράτα και δεν άφησε πόντο στον Μεντβέντεφ στα τρία πρώτα γκέιμ που σέρβιρε. Ο Δανιήλ για να πάει στο 4-3 δεινοπάθησε. Αλλά είχε αποφασίσει ν’ αλλάξει τη στρατηγική του: θα έμενε στο βάθος του γηπέδου, θα βομβάρδιζε με το φορχάντ όσο μπορούσε, θα παρέτεινε κάθε πόντο παίζοντας χωρίς να πάρει ρίσκο. Τα έκανε όλα σωστά. Τόσο σωστά που ο Τζόκοβιτς άρχισε να ζορίζεται ακόμα και στο να κρατήσει το σερβίς του. Για να το κάνει, στο δέκατο και στο δωδέκατο γκέιμ, έπαιξε 12 λεπτά παραχωρώντας μπάλες μπρέικ που ο Μεντβέντεφ δεν εκμεταλλεύτηκε. Και στα δύο αυτά υπέροχα γκέιμ ο Τζόκοβιτς φάνηκε να μην έχει αναπνοές, έπεσε κάτω, θύμωσε με τον εαυτό του για συνεχόμενα λάθη στο σερβίς, αλλά και διότι έβλεπε τον Ρώσο να φτάνει σε όλα του τα ντροπ σοτ.

Γλώσσα

Οταν οι δύο έφτασαν στο τάι μπρέικ με βάση τη γλώσσα του σώματος ο Μεντβέντεφ φαινόταν να έχει το πλεονέκτημα, αλλά η γλώσσα του σώματος πολλές φορές λέει μόνο ψέματα. Αλλα πράγματα είναι πιο αληθινά. Ο Τζόκοβιτς έχει κάνει πόντους χάρη στο σλάις σέρβις του: ο σκοπός του δεν ήταν να γράψει άσους, αλλά ν’ αναγκάζει τον Μεντβέντεφ να βγαίνει στην πλάγια γραμμή για ν’ απαντήσει. Ακολουθούσε πάντα το βολέ του Τζόκοβιτς που ήταν προετοιμασμένος να παίξει πολύ «σερβίς-βολέ» διότι περίμενε τον νεαρό Αλκαράθ κι ήθελε απέναντι στον Ισπανό να μειώσει τον χρόνο του παιχνιδιού. Η λεπτομέρεια αυτή στο τάι μπρέικ αποδεικνύεται καθοριστική. Ο Μεντβέντεφ κάνει πέντε πόντους μετά από μεγάλα ράλι, αλλά χάνει το σετ παρ’ όλο που προηγείται 3-1 επειδή ο Τζόκοβιτς βρίσκει τρία πρώτα σπουδαία σερβίς τη στιγμή που τα χρειάζεται, ενώ ο Ρώσος δεν βρίσκει κανένα. Στο 7-5, που του έδωσε το δεύτερο σετ, θα μπορούσε να του πει «καληνύχτα». Επαιξε και το τρίτο κερδίζοντάς το διαδικαστικά. Επειδή είναι ο Τζόκοβιτς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News