US OPEN: Ο πλήρης οδηγός για το τελευταίο σλαμ της σεζόν

Με τη συμμετοχή της Γραμματικοπούλου, το US Open είναι το πρώτο γκραντ σλαμ που η Ελλάδα έχει τρεις εκπροσώπους. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέχει 7 παιχνίδια για να φτάσει τις 21 κατακτήσεις major. Τσιτσιπάς, Ζβέρεφ, Μεντβέντεφ σκοπεύουν να τον σταματήσουν, ενώ η Μαρία Σάκκαρη αναζητά σταθερότητα πίσω από το σερβίς.

Συνήθως συμβαίνει στην Αυστραλία, όπου αρκετοί ομογενείς δίνουν το δικό τους γαλανόλευκο στίγμα στις εξέδρες, αλλά τελικά το US Open του 2021 είναι το γκραντ σλαμ με το μεγαλύτερο ελληνικό αποτύπωμα. Γιατί αυτήν τη φορά δεν είναι μόνο ο Στέφανος Τστσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη. Αυτήν τη φορά θα έχουμε και τρίτο εκπρόσωπο στα κορτ, αφού η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου θα κάνει την παρθενική της συμμετοχή σε major τουρνουά, έχοντας μπει στο κυρίως ταμπλό μέσω των προκριματικών. Αυτή θα είναι και η πρώτη τριπλή εκπροσώπηση από Έλληνες σε οποιοδήποτε τουρνουά γκραντ σλαμ.

Παρά την πλούσια ελληνική παρουσία, το φετινό US Open έχει και ηχηρές… απουσίες, αφού για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια δε θα αγωνιστεί τουλάχιστον ένας εκ των Ναδάλ, Φέντερερ ή Σερίνα Γουίλιαμς σε γκραντ σλαμ τουρνουά. Τη συμμετοχή τους έχουν αποσύρει και άλλοι τενίστες λόγω τραυματισμού, μεταξύ αυτών και ο κάτοχος του τίτλου στους άντρες, Ντόμινικ Τιμ.

Η ατραξιόν, φυσικά, δεν είναι άλλη από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον στόχο του 4ου σλαμ στην ίδια σεζόν, που θα τον φέρει μπροστά από τους Ρότζερ και Ράφα στην κούρσα των major κατακτήσεων με 21.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: «Εμβόλιο» για τους big server

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήγε με στόχο το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά ο τραυματισμός στο παιχνίδι με τον Ούγκο Ουμπέρ του στέρησε τη δυνατότητα διάκρισης. Και μετά ήρθε το… εμβόλιο. Η συζήτηση που έβαλε στο τραπέζι με τις δηλώσεις του ο Τσιτσιπάς έστρεψε αλλού την κουβέντα. Επικρήθηκε, σωστά, αφού τοποθετήθηκε για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία αλλά αν απομονώσει κάποιος τις επιδόσεις του μέχρι στιγμής στη US Open Series, θα δει πως η αγωνιστική του παρουσία είναι αρκετά θετική.

Έφτασε ως τα ημιτελικά τόσο του Τορόντο, όσο και του Σινσινάτι, όπου και σταμάτησε στους Οπέλκα και Ζβέρεφ, με τους οποίους δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στα βαριά τους σερβίς. Ο Τσιτσιπάς που μετράει 48 νίκες, περισσότερες από κάθε άλλον στη σεζόν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον Άντι Μάρεϊ. Ο Βρετανός είναι πολύπειρος αλλά τα καλύτερά του χρόνια βρίσκονται πολύ πίσω. Όσο και αν έχει παλέψει για την επιστροφή του, δε θα φτάσει στο επίπεδό που ήταν κάποτε. Φέτος έχει 5 νίκες και ισάριθμες ήττες στο τουρ, ενώ θα αντιμετωπίσει τον Έλληνα τενίστα για πρώτη φορά.

Αν όλα πάνε με βάση τη λογική ο Τσιτσιπάς θα περάσει το εμπόδιο του Μάρεϊ και έχει όλα τα φόντα να σπάσει την «κατάρα» του 3ου γύρου, αφού μέχρι εκεί έχει καταφέρει να φτάσει στο US Open. Ο επίσης Βρετανός Κάμερον Νόρι είναι το υψηλότερο εμπόδιο που θα συναντήσει μέχρι εκεί.

Ακολουθεί ο Ούγκο Ουμπέρ, δήμιος στο Τόκιο, αλλά αυτά τα γραμμάτεια ξεπληρώθηκαν στο Τορόντο, όταν και ο Τσιτσιπάς του πήρε τη ρεβάνς. Γεγονός είναι πως δεν του ταιριάζει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο ματσάρισμα, αφού η προσπάθεια του Τσιτσιπά να μικρύνει τους πόντους πέφτει πάνω σε… τοίχο, μιας και ο Ουμπέρ είναι εξίσου καλός στο κομμάτι αυτό.

Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά, αφού αν θα προκριθεί –πιθανότατα- θα ακολουθήσουν οι Ρούμπλεφ και Μεντβέντεφ, με τους Τζόκοβιτς και Ζβέρεφ να βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του ταμπλό και θα τους συναντήσει κάποιον από τους δύο μόνο σε περίπτωση που βρεθούν στον τελικό.

Το μονοπάτι:

1R Άντι Μάρεϊ
2R Χέρμπερτ/Μαναρινό
3R Κάμερον Νόρι
4R Ούγκο Ουμπέρ
QF Αντρέι Ρούμπλεφ
SF Ντανίλ Μεντβέντεφ
F Τζόκοβιτς/Ζβέρεφ

ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: Να ντυθεί άλλη μια φορά… Τομ Κρουζ

Στο ξεκίνημα της σεζόν είχε 17 major τίτλους και υπολειπόταν τριών των Φέντερερ και Ναδάλ. Ο Τζόκοβιτς ως άλλος Τομ Κρουζ, πρωταγωνίστησε στο δικό του «mission: impossible» κατακτώντας Αυστραλιανό, Roland Garros, Wimbledon και πλέον απέχει 7 νίκες από το να γίνει ο τενίστας με τους περισσότερους γκραντ σλαμ τίτλους. Ο Νόλε μπορεί να μην τα κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ο στόχος του 4/4 όσον αφορά τα σλαμ είναι υπαρκτός παρόλο που κρύβει παγίδες.

Ο ίδιος μίλησε για πνευματική και σωματική κόπωση, που τον κράτησε εκτός μετά το Τόκιο και τον χαμένο ημιτελικό. Ο Μεντβέντεφ είπε ξεκάθαρα πως θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τους big3 στα 20 σλαμ, αλλά ο Ρώσος πρέπει πρώτα να διαβεί το δικό του μονοπάτι απέναντι σε Ρούμπλεφ ή Τσιτσιπά για να συναντήσει ξανά τον Σέρβο, μετά τον τελικό στην Αυστραλία.

Ο Τζόκοβιτς ξεκινάει απέναντι στον Ρουν που προέρχεται από τα προκριματικά, αλλά από τον 2ο κιόλας γύρο, έχει να αντιμετωπίσει τον ικανότατο σέρβερ Γιαν Λέναρντ Στρουφ, ο οποίος όμως έχει 2 νίκες και 4 ήττες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έπειτα. Αν ο Τζόκοβιτς προσπεράσει τα εμπόδια των Γκοφάν και Καράτσεφ (πιθανότατα), θα αντιμετωπίσει στην επανάληψη του τελικού του Wimbledon τον Ματέο Μπερετίνι. Ο Ιταλός έχει αγωνιστεί σε μόλις δύο παιχνίδια έκτοτε, λόγω τραυματισμού και πολύ πιθανό να φτάσει –αν φτάσει- με ιδιαίτερο κόπο και καταπόνηση.

Το παιχνίδι ορόσημο για τον Τζόκοβιτς θα είναι η πιθανή συνάντηση στον προημιτελικό με τον Ζβέρεφ, όπως ακριβώς στο Τόκιο. Ο Γερμανός έχει σερί 11 νικών και 2/2 τίτλων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Σινσινάτι και είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη απειλή του Σέρβου στον δρόμο για το 21ο. Ο Ζβέρεφ είναι ο πιο hot τενίστας αυτήν τη στιγμή στον κόσμο και ο blockbuster ημιτελικός που διαγράφεται μπορεί να είναι από τα παιχνίδια της χρονιάς.

Αν ο Τζόκοβιτς πάει στον τελικό, φαντάζει τόσο μεγάλο το κίνητρο, που είναι πολύ πιθανό όποιον βρει μπροστά του να τον «στραγγαλίσει». Μήπως όμως ο Γερμανός του πει «nein»;

Το μονοπάτι:

1R Χόλγκερ Ρουν
2R Στρουφ
3R Γκοφάν
4R Ντε Μινόρ/Καράτσεφ
QF Μπερετίνι
SF Ζβέρεφ
F Μεντβέντεφ/Τσιτσιπάς

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ: Ζητείται σταθερότητα στο πρώτο σερβίς

Η αλήθεια είναι πως για το Νο17 του ταμπλό του US Open η κλήρωση δε φέρθηκε ιδανικά. Η Μαρία Σάκκαρη έχει να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την επικίνδυνη Ουκρανή, Μάρτα Κόστιουκ. Η 19χρονη, Νο56 της παγκόσμιας κατάταξης έχει σημειώσει την καλύτερή της επίδοση σε γκραντ σλαμ στο Ρολάντ Γκαρός του 2021, όταν και σταμάτησε στον γύρο των «16».

H Μαρία έφτασε ένα βήμα από το να παίξει τον πρώτο major τελικό στο Παρίσι. Εκεί όπου βασίστηκε αρκετά στο πρώτο της σερβίς. Συγκεκριμένα κέρδιζε το 72.1% των πόντων της (194/269) και αν βρισκόταν σε λίγο καλύτερη μέρα στον ημιτελικό, θα κατάφερνε να κάνει το βήμα παραπάνω. Από εκεί και πέρα όμως αναζητείται σταθερότητα στο σερβίς της, αφού μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ρίξει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 69.5% (Ολυμπιακοί Αγώνες, Μόντρεαλ, Σινσινάτι). Εν προκειμένω στο Μόντρεαλ, που έπαιξε προημιτελικά, το συγκεκριμένο νούμερο έφτασε στο… βαρομετρικό χαμηλό του 67.8%.

Δεν είναι τεράστια, αν τη δεις ψυχρά, διαφορά, όμως όταν δεν υπερασπίζεται το πρώτο της σερβίς με συνέπεια, πολλές φορές οδηγείται σε υπερβολές που διογκώνουν τον αριθμό των αβίαστων λαθών στο παιχνίδι της. Αν το σερβίς της διέπεται από σταθερότητα, τότε μπορεί να κάνει σημαντικές νίκες, παρά τη δυσκολία της κλήρωσης. Άλλωστε η ίδια, όπως και το τεχνικό της τιμ, δε δίνουν καμία βάση σε αυτήν, τσεκάροντας την κάθε αντίπαλο αν και εφόσον έχει έρθει προηγουμένως η πρόκριση.

Το μονοπάτι:

1R Μάρτα Κόστιουκ
2R Σεβάστοβα/Σινιάκοβα
3R Πέτρα Κβίτοβα
4R Μπιάνκα Αντρεέσκου
QF Καρολίνα Πλίσκοβα
SF Άσλεϊ Μπάρτι
F Οσάκα/Σαμπαλένκα

ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: Με χαμόγελο και χωρίς άγχος

Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε όλο αυτό το διάστημα, είχε τις διακρίσεις της στα διπλά, όμως μόνο μία φορά είχε καταφέρει να παίξει σε 3ο γύρο προκριματικών σε γκραντ σλαμ το 2018. Τότε δεν εξασφάλισε την είσοδό της στο κυρίως ταμπλό Roland Garros.

Η παρθενική της συμμετοχή σε major έμελλε να είναι στο φετινό US Open. Απέκλεισε με ανατροπή τις Μπρονζέτι και Καλίνσκαγια, έσωσε match point απέναντι στη Λιανγκ και εν τέλει βρέθηκε στο main draw. Προσαρμόστηκε στα παιχνίδια, έκανε αλλαγές, είχε στιγμές που γύριζε κάθε μπάλα, ενώ το παιχνίδι της στο φιλέ, με το σερβίς βολέ τη βοήθησε αρκετά. Άλλωστε είναι μια εξαιρετική διπλίστα.

Οι κόποι της μάλιστα ανταμείφθηκαν, αφού η κλήρωση της χαμογέλασε, αποφεύγοντας μεγάλα ονόματα στην πρώτη φάση, για να παίξει τελικά με την Μπλίνκοβα (Νο83) στον κόσμο. Μία τενίστρια που την έχει κερδίσει δύο φορές σε τουρνουά ITF, είναι μεγάλο φαβορί αλλά όχι απροσπέλαστο εμπόδιο.

Ούτως ή άλλως η Βαλεντίνη είναι αυτή που δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά να βγει στο κορτ απελευθερωμένη και να ευχαριστηθεί την πρώτη της συμμετοχή σε ένα major.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News