WTA FINALS: Η Μπαντόσα «σκότωσε» την Σάκκαρη με το... μαρτύριο της σταγόνας

Η Μαρία Σάκκαρη δεν κατάφερε να διπλασιάσει τις νίκες της στο WTA Finals και το sportday.gr αναλύει τους λόγους της ήττας της από την Πόλα Μπαντόσα.

Το βασανιστήριο ή μαρτύριο της σταγόνας θέλει το θύμα δεμένο και στο μέτωπό του να πέφτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μία σταγόνα νερού. Στην αρχή μοιάζει ανώδυνο αλλά με το πέρασμα του χρόνου μοιάζει με… βαριοπούλα. Στη μεταφορική του έκδοση η Μαρία Σάκκαρη υπέφερε από ένα τέτοιο μαρτύριο, απέναντι στην Πόλα Μπαντόσα που είχε τις λύσεις και τον τρόπο να οδηγήσει την Ελληνίδα σε… υπερβολές, κερδίζοντάς τη με 2-0 σετ, στη 2η αγωνιστική του WTA Finals. Πλέον η Σάκκαρη ψάχνει νίκη ή άλλον συνδυασμό αποτελεσμάτων αν αυτή δεν έρθει, στο παιχνίδι κόντρα στην Σαμπαλένκα για να βρεθεί στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Το σερβίς της Ισπανίδας…

Η Μπαντόσα σερβίρει στα μέσα του 2ου σετ έναν ακόμα άσο. Η Σάκκαρη γυρίζει προς το box της και φωνάζει στα ελληνικά «αυτή είναι η διαφορά». Όντως αυτή ήταν μία παράμετρος που έκρινε εν πολλοίς την αναμέτρηση. Η Ισπανίδα σέρβιρε 10 άσους ενώ κέρδιζε το 71% των πόντων που παίχτηκαν πίσω από το πρώτο της σερβίς, την ώρα που η ίδια δεν κατάφερνε να βρει εύκολο πόντο ούτε για δείγμα στα δικά της.

Όπως με την Σαμπαλένκα όταν βρήκε ρυθμό, έτσι και με την Σάκκαρη σε μικρότερο βαθμό, ήταν απλησίαστη στο σερβίς της. Έβγαινε διαρκώς από τη δύσκολη θέση σερβίροντας με εξαιρετικές τοποθετήσεις. Για την Μαρία, που κατάφερε να σπάσει το σερβίς της αντιπάλου της τρεις φορές, αυτό ήταν μία συνθήκη η οποία της στερούσε πολλά από τη… δύναμή της, κρατώντας τη πίσω από τη βασική γραμμή και χωρίς ευκαιρία να επιτεθεί αμέσως μετά την επιστροφή, όπως συνηθίζει.

Δεν επιστρέφει απλά, αλλά της στερεί χρόνο από την εκτέλεση

Η Μπαντόσα είναι μία παίκτρια που καλύπτει με μεγάλη άνεση τη βασική της γραμμή, όχι απλά λόγω της ταχύτητάς της, αλλά και μέσω του βάρους των χτυπημάτων της. Οι άμυνές της δεν είναι απλά μπάλες που επιστρέφουν στην απέναντι πλευρά του κορτ, αλλά έχουν και το απαραίτητο βάθος μετατρέποντάς τες σε επίθεση!

Για την Σάκκαρη ήταν μη διαχειρίσιμες οι μπάλες που ερχόταν στα πόδια της αμέσως μετά από επιθετικά χτυπήματα. Όχι απλά δεν έβρισκε winner αλλά εκεί που φαινόταν να παίρνει το πάνω χέρι στο ράλι, η Μπαντόσα «απαιτούσε» ένα ακόμα πιο δύσκολο χτύπημα, με αποτέλεσμα οι υπερβολές να οδηγήσουν σε λάθη, ειδικότερα από το forehand που δεν έδωσε τις αναμενόμενες λύσεις στην Ελληνίδα.

Εξού και αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό του 51% (26/51) των πόντων πίσω από το πρώτο σερβίς, μετά το 26/27 κόντρα στην Σφιόντεκ, αφού μετά το σερβίς δεν υπήρχε το follow up του 2ου χτυπήματος και τα 49 αβίαστα (έπαιξε λόγω και η διαφορά υψομέτρου που τόσες φορές έχουμε αναφέρει), με μόλις 25 winners, ήταν ένας καταδικαστικός αριθμός.

Τα drop shot που γύρισαν μπούμερανγκ

Όλα τα παραπάνω έπαιρναν λίγο – λίγο, σαν το μαρτύριο της σταγόνας, από τη «ζωή» της Σάκκαρη μέσα στο κορτ, με την Μπαντόσα να κυριαρχεί, παρότι το σκορ φανερώνει ένα κλειστό παιχνίδι. Το Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης έψαξε λύσεις και τις βρήκε με έναν τρόπο απροσδόκητο. Η Ισπανίδα μπορούσε να καλύψει με οριζόντιο τρέξιμο το κορτ, αλλά από τη βασική της γραμμή δεν ήταν το ίδιο γρήγορη στο να το καλύψει κάθετα. Για την Σάκκαρη αυτό φανερώθηκε ως ευκαιρία και με τα drop shot που επιχείρησε από τα μέσα του 2ου σετ, μπόρεσε να αλλάξει τη μορφή του αγώνα.

Πήρε πίσω το μπρέικ φέρνοντας το σετ στην ισορροπία (4-4) αλλά αυτή η… σταγόνα που έπεφτε με όλο και περισσότερη δύναμη στο μέτωπό της, την οδήγησε σε υπερβολική χρήση του drop shot. Για να πετύχει ένα τέτοιο χτύπημα πρέπει να περάσει με ακρίβεια πάνω από το φιλέ, ώστε να μην έχει αναπήδηση που θα επιτρέψει στην αντίπαλο να προλάβει το μπαλάκι.

Αυτού του είδους ο… τζόγος γύρισε μπούμερανγκ στην Σάκκαρη, αφού σε δύο πολύ κρίσιμους πόντους, στο 15-15 του 9ου game (δέχτηκε το τελευταίο μπρέικ) και στο δικό της μπρέικ πόιντ στο τελευταίο game, είδε την έμπνευσή της να μένει στο φιλέ και τις ελπίδες της για ανατροπή να εξανεμίζονται.

Ναι μεν αυτό το «βασανιστήριο» έβγαλε για λίγο την Μαρία έξω από τις ράγες, αλλά το παιχνίδι με την Σαμπαλένκα της δίνει μία δεύτερη ευκαιρία, αφού συνεχίζει να κρατάει την πρόκριση στα δικά της χέρια ό,τι και να γίνει. Αυτός ήταν εξ αρχής και ο στόχος, αφού στο WTA Finals υπάρχει και η πολυτέλεια της ήττας σε ένα παιχνίδι. Την Δευτέρα τα σπουδαία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News