ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ATP FINALS: Τα τρία μεγαθήρια και ο... Τσιτσιπάς του 2021

Ο Νορβηγός Κάσπερ Ρούουντ, που αντιμετωπίζει τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, προσπαθεί να μπει στα… παπούτσια του Στέφανου και να σηκώσει το τρόπαιο όπως ο Έλληνας το 2019, ενώ στο άλλο ματς αναμένεται τιτανομαχία ανάμεσα σε Νόβακ Τζόκοβιτς και Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Τελική ευθεία στους ATP Finals στο Τορίνο, με τα 3/4 του ρόστερ των ημιτελικών να καλύπτονται από τα φαβορί. Την τέταρτη θέση, όμως, ήρθε να καλύψει ένας τενίστας-έκπληξη, που εκμεταλλεύτηκε το ντερφορμάρισμα και τον τραυματισμό του Στέφανου Τσιτσιπά και με δύο νίκες στον όμιλο πήρε δικαιότατα την πρόκριση. Πρόκειται για τον Νορβηγό Κάσπερ Ρούουντ, που, αν και πρωτάρης, νίκησε τον Νόρι και τον Ρούμπλεφ και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά.

Οι οιωνοί είναι καλοί για τον Ρούουντ όσον αφορά τις πιθανότητες του να κατακτήσει το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο της χρονιάς. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η ιστορία του θυμίζει έντονα τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη μεγαλειώδη πορεία του στους τελικούς του 2019!

Ο Έλληνας τενίστας κέρδισε τη διοργάνωση ως πρωτάρης, στα 21 του χρόνια με προπονητή τον πατέρα του Απόστολο. Την εβδομάδα εκείνη δεν ανήκε στο ΤΟΠ-5, καθώς ήταν στο Νο 6.

Ο Νορβηγός είναι κι αυτός ρούκι στο θεσμό, είναι περίπου στην ίδια ηλικία, 22 και τον καθοδηγεί τεχνικά ο πατέρας του Κρίστιαν. Στην παγκόσμια κατάταξη είναι στο Νο 8.

To 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κλήθηκε να αποκλείσει τον εξάκις νικητή του θεσμού, Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ρούουντ πρέπει να αφήσει εκτός συνέχειας τον κάτοχο του τίτλου, Ντανιίλ Μεντβέντεφ στο πρώτο σημερινό ημιτελικό (15:00 Cosmotesports 6). Κάπου εδώ αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.

Ο Ρώσος παίζει το καλύτερο τένις της ζωής του και έχει κερδίσει τον Νορβηγό και στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους, το 2020 σε σκληρή επιφάνεια και στο χορτάρι της Μαγιόρκα τον περασμένο Ιούνιο. 

«Έχω χάσει δύο φορές στο παρελθόν, οπότε πρέπει να επινοήσω ένα άλλο πλάνο για να τον κερδίσω. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσω ό,τι έχω και δεν έχω στο κορτ.

Θα μελετήσω τον τρόπο που τον κέρδισε ο Ντομινίκ Τιμ. Δεν είμαστε ίδιοι παίκτες, αλλά και οι δύο παίζουμε με πολύ top-spin στο backhand». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρούουντ κέρδισε τα 11 τελευταία παιχίδια του που κρίθηκαν στο τρίτο ή το πέμπτο σετ!

Η τιτανομαχία

Αν ο Νορβηγός είναι η… σταχτοπούτα της διοργάνωσης, ο άλλος ημιτελικός, ο βραδινός (22:00 Cosmotesports 6) χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές blockbuster. Νόβακ Τζόκοβιτς εναντίον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο Σέρβος, το αδιαφιλονίκητο Νο 1 τα τελευταία εφτά χρόνια, έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Κάμερον Νόρι κερδίζοντας με 6-2, 6-1, σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε περισσότερο με προπόνηση.

Στον μοναδικό του τίτλο το 2018, ο Ζβέρεφ νίκησε τον Τζόκοβιτς στον τελικό, αν και είχε γνωρίσει την ήττα από τον ίδιο παίκτη στη φάση των ομίλων. 

«Περιμένω το ματς πώς και πώς. Έχουν πάντα πολύ ενδιαφέρον τα μεταξύ μας παιχνίδια και κρίνονται στις λεπτομέρειες. Περιμένω να συμβεί κάτι αντίστοιχο και τώρα. Προβλέπω πολλά ράλι και πολύ τρέξιμο. Χρειάζεται ψυχραιμία στους κρίσιμους πόντους», δήλωσε ο Ζβέρεφ, που νίκησε τον Τζόκοβιτς στο Τόκιο στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο, αλλά έχασε στα ημιτελικά του US Open.

Το συνολικό σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι 7-3 για τον Τζόκοβιτς, με ένα 6-1 υπέρ του να «τρέχει» μετά την ήττα του στους ATP Finals το 2018.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News