ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: Αυτό που είδε ο Πατρίκ Μουράτογλου
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ρίχνεται στη μάχη του Australian Open και ο Λευτέρης Ελευθερίου γράφει για τη μετατροπή ενός ακατέργαστου αθλητή σε έναν από τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου!
Οι προπονητές του τένις δεν έχουν διαφορά από εκείνους του κολεγιακού μπάσκετ στο recruit: δηαδή τη στρατολόγηση των αθλητών και την περαιτέρω συνεργασία. Από τον κανόνα ουδείς ξεφεύγει, ούτε καν αυτός ο Πατρίκ Μουράτογλου, που τώρα θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής τένις στον κόσμο. Ο λογαριασμός του στο instagram, δε, είναι από τους πλέον τίμιους, διότι προσφέρει αληθινές συμβουλές για τους τενίστες, μέσω παραδειγμάτων από άλλους αθλητές, χωρίς να χρειαστεί συν τω χρόνω να εκβιαστεί ο χρήστης με κάποια συνδρομή ή να πρέπει να πατήσει μια άλλη διεύθυνση που θα τον παραπέμψει αλλού.
Ο Γάλλος με το τουρκικό επώνυμο και τις ελληνικές ρίζες, γιος του Πάρη Μουράτογλου, επιχειρηματία εκ Κωνσταντινουπόλεως που ασχολείτο με την ενέργεια και έδρευε στη Γαλλια, ήξερε από μικρός τι ήθελε να γίνει. Για το τένις είχε μεγάλη αγάπη και παρ’ ότι ομολόγησε ότι δεν κατάφερε να πείσει τους γονείς του να τον αφήσουν να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στην εφηβεία του, όταν και ήταν νούμερο 6 σε όλη τη χώρα, το 1992 και αφού ακολούθησε για μία χρονιά το δρόμο του εμπορίου, που ήθελε ο πατέρας του,τον έπεισε να τον βοηθήσει να ανοίξει την ακαδημία τένις που ήθελε και, από πολύ μικρός -και σε ηλικία που δεν επιτρεπόταν, πια, να ονειρεύεται καριέρα ως αθλητής- έπιασε δουλειά ως κόουτς.
Η πρώτη σπουδαία επιτυχία του άργησε λίγο, αλλά είχε έντονο το ελλαδίτικο άρωμα.
Καθόλου αθλητής
Ο Μάρκος, μια καρδιά που καίει
Η περιγραφή για το νεαρό Μάρκο Παγδατή, όταν έφτασε στην ακαδημία του ύστερα από πρόσκληση του Μουράτογλου για μία εβδομάδα στη Γαλλία, ήταν ότι επρόκειτο για ένα παιδί που «ήταν καθόλου αθλητής». Αν ο πλέον 51χρονος τεχνικός είναι σεσημασμένος για κάτι, το ένστικτό του παίρνει τη θέση. Στο 13χρονο Κύπριο είδε προοπτικές, εκείνες που τον έβαλαν στο τουρ οριστικά και αμετάκλητα και που το έστειλαν στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, ύστερα από τον επικό ημιτελικό με τον Νταβίντ Ναλμπαντιάν. Ήταν το 2006, όταν, ντυμένος σε άσπρη και λαχανί απόχρωση, ο Ρότζερ Φέντερερ πανηγύρισε κλαίγοντας μπροστά στον Ροντ Λέιβερ το έκτο Major του. Ο Παγδατής έκανε μια καριέρα λαμπρή, από το 2003, που έγινε επαγγελματίας, ως το 2019 που αποχώρησε, κάτι που στα τέλη του 20ού αιώνα θα αποκαλούσαν… παραμύθα όσοι το άκουγαν, για να κάνουν λογοπαίγνιο με τον τόπο καταγωγής του.
Ο Μουράτογλου, ωστόσο, μέσω του Παγδατή είδε τη… χρηματιστηριακή αξία του να ανεβαίνει: Με τον Κύπριο αρχικά πανηγύρισε το πρώτο Major το 2003, στην κατηγορία των αγοριών στη Μελβούρνη, και έπειτα από κάποιους τενίστες και τενίστριες, που ξεμπέρδεψε τους αθλητικούς και ψυχολογικούς κόμπους τους, βρέθηκε στην… ευχάριστη θέση, το καλοκαίρι του 2012, να ασχολείται με τα «ψυχολογικά» της Σερένα Ουίλιαμς, αφού εκείνη αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο ενός Major για πρώτη φορά στην καριέρα της, από τη Βιρζινί Ραζανό στο Ρολάν Γκαρός του 2012. Με τη Σερένα ο Μουράτογλου πανηγύρισε πρώτα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο, το 2012, και έπειτα τον πέμπτο, τον έκτο και τον έβδομο τίτλο της στο Γουίμπλεντον, τα τέταρτο, πέμπτο και έκτο US Open της, το δεύτερο και το τρίτο Ρολάν Γκαρός της και τα έκτο και έβδομο Αυστραλιανά Όπεν της, συν τρεις τίτλους στα WTA Finals. Ο Γάλλος έφτιαξε μια σχέση ζωής με την Αμερικανίδα, μάλιστα φήμες έκαναν λόγο για ειδύλλιο μεταξύ των δύο πλευρών αν και, στην πραγματικότητα, ήταν ο συνιδρυτής του Reddit, Αλέξις Οχάνιαν, που είχε κερδίσει την καρδιά της.
Αργός και αδύναμος
Ο Τσιτσιπάς και η επόμενη μέρα
Ύστερα από μία χρονιά στην οποία έπαιξε τον πρώτο τελικό Major της καριέρας του, στο Ρολάν Γκαρός, αλλά και που προκάλεσε θυμηδία με απόψεις και εικόνες, ακόμα και αυτήν, την τελευταία, που άκουγε τον ύμνο της Ρωσίας, από όπου κατάγεται η μητέρα του, Γιούλιγια, τρώγοντας χαβιαρι (το οποίο, πάντως, κατά κόρον καταναλώνεται στη χώρα), ο Πατρίκ Μουράτογλου αποφάσισε παραμονή Χριστουγέννων, μέσα από ένα βίντεο στο instagram, να μιλήσει για τον Στέφανο Τσιτσιπά, και να θυμηθεί την έναρξη της συνεργασίας του μαζί του το 2015, όταν έφτασε με τον πατέρα του, Αποστόλη, στην ακαδημία του.
Ρώτησε, λοιπόν, όπως περιγράφει έναν προπονητή να του πει τη γνώμη του για το νεαρό Έλληνα, που στα 17 του δεν είχε βρει ακόμη τον τρόπο να φτιάξει τις συνθήκες για διεθνή καριέρα. Ο προπονητής τού είπε: «Είναι αργός, τα επίπεδα ενέργειάς του είν αι πολύ χαμηλά, δεν τον βλέπω ως έναν παίκτη ψηλού επιπέδου στο μέλλον, επειδή παίζει καλά, αλλά όχι κάτι σπουδαίο, ενώ υστερεί και στο επίπεδο φυσικής δύναμης και αντοχής».
Ο Μουράτογλου δεν είχε την τέλεια εικόνα για τον Έλληνα τενίστα, αλλά ήξερε ότι αυτά τα νέα ήταν καλά για τον ίδιο. Ο Τσιτσιπάς ήθελε να γίνει επαγγελματίας και να μπει στο τουρ, αφού τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών και του κοινωνικού status quo, είχαν κάνει θυσίες για να φτάσει εκεί. Μπορεί να έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε, αλλά είναι βέβαιο ότι η οικογένεια Τσιτσιπά έπαιζε, αν όχι το ύστατο, ένα από τα τελευταία χαρτιά της ώστε το παιδί να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καριέρα.
Αυτό που δεν φαίνεται
Τι μπορεί να γίνει
Η υπενθύμιση του Μουράτογλου στον προπονητή που ρώτησε, σε περίπτωση που ισχύει, καθώς η περιγραφή έγινε από τον ίδιο, ήταν προφητική. «Του είπα ότι κοιτάζει αυτά που ο Στέφανος δεν έχει, αντί να εστιάζει σε αυτά που διαθέτει», θυμήθηκε ο Γάλλος προπονητής. Ο Μουράτογλου έβλεπε έναν τενίστα που στα παιχνίδια ήταν καλύτερος από ό,τι στις προπονήσεις, που τα χτυπήματά του ήταν καλά εξαρχής, δηλαδή χωρίς προσπάθεια, και αυτό σήμαινε ότι αν έβαζε τα πόδια του στο κόλπο θα «γίνονταν θανατηφόρα». «Διαλέξαμε ένα σπουδαίο ταλέντο», είπε ο Μουράτογλου, «με πολύ χώρο για βελτίωση».
Δεν μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο στην πρόβλεψή του. Ο Τσιτσιπάς δεν είχ αγγίξει το ταβάνι του, πολλώ δε μάλλον να το σκαλίσει. Από τη στιγμή που ο τότε 17χρονος αθλητής έμοιαζε καλύτερος στα παιχνίδια, για τον Μουράτογλου αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής που όλοι οι σπουδαίοι πρωταθλητές έχουν.
Πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη της συνεργασίας τους και ενώ φαινομενικά δεν συνέβαινε κάτι, ο τότε 47χρονος Γάλλος ένιωθε όλο και πιο σίγουρος για τον αθλητή του. Στις 23 Οκτωβρίου του 2017, ο Μουράτογλου έκανε στο facebook μία ανάρτηση με τον πίνακα της κατάταξης της ΑΤΡ, στον οποίο ο Τσιτσιπάς δέσποζε στο νούμερο 95, πάνω από τον Γιάνκο Τιπσάρεβιτς και τον Μάρτον Φούκσοβιτς. Ο Μουράτογλου έγραψε, τότε, πως «ως μισός Έλληνας, είμαι ειδικά πολύ χαρούμενος και περήφανος που το ίδρυμά μου Τσαμ’ Σιντ και η ακαδημία τένις Πατρίκ Μουράτογλου έχουν γίνει μέρη αυτού: ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Έλληνας στην Ιστορία που έφτασε το Τοπ100 της ΑΤΡ. Φανταστικό επίτευγμα και το πρώτο σημάδι για ένα μακρύ ταξίδι που έχει μόλις αρχίσει».
Τρία χρόνια μετά, ο Μουράτογλου μπορεί να πάρει λίγο χρόνο ώστε να χαμογελάσει, επειδή όλοι οι συντελεστές του εγχειρήματος «Τσιτσιπάς» έκαναν τόσο καλά τη δουλειά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια