Τσιτσιπάς - Σάκκαρη: Η πρώτη... Κυριακή τελικών από τις πολλές που έρχονται
Τσιτσιπάς – Σάκκαρη: Η πρώτη… Κυριακή τελικών από τις πολλές που έρχονται είναι αυτή για τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη, που αγωνίζονται με διαφορά μίας ώρας και όχι μίας ημέρας, όπως συνέβη στο παρελθόν!
Η πρώτη… Κυριακή τελικών από τις πολλές που έρχονται είναι αυτή για τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη, που αγωνίζονται με διαφορά μίας ώρας και όχι μίας ημέρας, όπως συνέβη στο παρελθόν!
Ήταν 4 Μαΐου του 2019 όταν η Μαρία Σάκκαρη ανέτρεψε το εις βάρος της 2-6 του πρώτου σετ και με 6-4, 6-1 επικράτησε της Γιοχάνα Κόντα στον τελικό του Ραμπάτ για να κρατήσει στα χέρια της τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της καριέρας της μέχρι σήμερα.
Μία ημέρα αργότερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνιζόταν απέναντι στον Πάμπλο Κουέβας, που παρά τα μαγικά του στο φιλέ ηττήθηκε από τον Έλληνα τενίστα, στον τελικό του Εστορίλ. Ο Τσιτσιπάς μετράει 7 τίτλους στη μέχρι τώρα καριέρα του αλλά κανέναν σε τελικό ATP 500, παρά τις 7 προσπάθειες. Για την Μαρία Σάκκαρη ο δρόμος προς τον τίτλο σταματούσε πάντοτε σε… καταραμένους ημιτελικούς, με εξαίρεση τον τελικό της Οστράβα πριν από λίγους μήνες, όπου έπεσε πάνω στην αυριανή της αντίπαλο και καλή της φίλη, Ανέτ Κονταβέιτ.
Σε αυτή τη συναστρία που ζει το ελληνικό τένις, θα βρεθούν ξανά την ίδια εβδομάδα σε τελικούς, αυτήν τη φορά όχι με διαφορά μίας μέρας, αλλά μίας ώρας, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό «1» που είχαν δίπλα από το όνομά τους στο εκάστοτε ταμπλό. Το πρώτο σερβίς θα κάνει η Σάκκαρη (15:30) στην Αγία Πετρούπολη, ενώ θα ακολουθήσει ο Τσιτσιπάς (16:30) στο Ρότερνταμ!
Το σερί της Κονταβέιτ και η εμπειρία της Σάκκαρη
Το rivalry μεταξύ των Κονταβέιτ και Σάκκαρη μπορεί να παραμένει μόνο στο κορτ, αλλά είναι εξόχως εντυπωσιακό και παιγμένο ήδη 12 φορές στο tour, με την απόλυτη ισορροπία να κάθεται στο 6! Τόσες είναι οι φορές που έχει κερδίσει η μία την άλλη, με την Εσθονή να κλείνει εντυπωσιακά την περσινή σεζόν, επικρατώντας στην Οστράβα αλλά και στον ημιτελικό του WTA Finals και την Σάκκαρη να παίρνει μία σημαντική πρόκριση λίγους μήνες νωρίτερα, στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με την Εσθονή να έχει στην… πλάτη της 19 συνεχόμενες νίκες σε indoor τουρνουά και τρεις κατακτήσεις σε Οστράβα, Μόσχα, Κλουζ, η Σάκκαρη ψάχνει κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο απέναντί της το τελευταίο διάστημα. Γνώριζε και η ίδια πως έπρεπε να ανεβάσει το επίπεδό της για να βρεθεί ως τον τελικό και έχοντας περάσει από αρκετές πνευματικές δυσκολίες, τόσο με τη Μέρτενς, όσο και με την Μπέγκου κέρδισε πρώτα πόντους στη δική της αυτοπεποίθηση και μετέπειτα ξεπέρασε τα εμπόδια στο κορτ. Άλλωστε η πορεία της έως τον τελικό αποτελεί μία απόδειξη της κατάταξής της. Η Σάκκαρη είναι Νο7 στον κόσμο (θα επιστρέψει στο 6 αν κατακτήσει τον τίτλο) και παίζει ως τέτοιο, αφήνοντας πίσω τους σκοπέλους των πρώτων γύρων χωρίς να παίζει στα κόκκινα, απλά και μόνο διαχειριζόμενη σωστά τις καταστάσεις.
Στη γρήγορη επιφάνεια της Αγίας Πετρούπολης δεν υπάρχει χρόνος για συνεχόμενες άμυνες, ειδικότερα απέναντι σε μία από τις πιο επιθετικές τενίστριες στο tour. Η Κονταβέιτ θέλει να χτυπήσει νωρίς τις μπάλες, στην άνοδο, κάτι που κάνει συνεχώς και στο αντίπαλο σερβίς, πληγώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δεύτερα της Μαρίας στην Οστράβα.
Η Σάκκαρη, της οποίας ο τετρακέφαλος ήταν προληπτικά δεμένος στον ημιτελικό και η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία, αναζητά τους εύκολους πόντους και το πρώτο σερβίς της, προτού μπλέξει με τα βαριά χτυπήματα από τη βασική γραμμή, κάτι που απεναντι στην Κονταβέιτ δεν της έχει βγει σε καλό στις τελευταίες αναμετρήσεις τους. Όποια καταφέρει να επιτεθεί πρώτη για να επιβάλλει τον ρυθμό της στα ράλι, θα είναι και αυτή που θα ξεκινήσει με τα λευκά πιόνια στην σκακιέρα της «Sibur Arena».
Ο Τσιτσιπάς απέναντι στους δαίμονες του Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ
Παρόμοια ήταν και η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Ρότερνταμ. Μία ιντριγκαδόρικη πρεμιέρα με τον Νταβίντοβιτς-Φοκίνα που αποτίναξε από τους ώμους το άγχος του φαβορί. Το κυνικό τένις έδωσε τη θέση του σε έναν πολύ καλό προημιτελικό, όπου με τον Ντε Μινόρ απλοποίησε την κατάσταση, για να ακολουθήσει η ανατροπή κόντρα στον Λέχετσκα.
Πρώτα από όλα πνευματικά και ο Τσιτσιπάς, μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε παιχνίδια που δεν του πήγαν όλα πρίμα, για να φτάσει ως τον τελικό, αποδεικνύοντας και αυτός πως δεν είναι τυχαία το Νο1 του τουρνουά. Απέναντι στον Τσέχο χρειάστηκε να αλλάξει ρότα στο κορτ, να επιστρέψει πρώτα σε μεγαλύτερη ποσότητα και μετά με ποιότητα τα σερβίς του αντιπάλου του. Όταν ανέβασε επίπεδο και στα δικά του, η δουλειά είχε ήδη γίνει. Κόντρα στον Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ θα φανεί ποιο από τα αρνητικά σερί θα σπάσει, οι 7 χαμένοι τελικοί του Τσιτσιπά στα ATP 500 ή οι 8 του Αλιασίμ στο τουρ.
Ο Καναδός δεν έχει κανένα ασημικό ώστε να γυαλίζει στη συλλογή του, αφού οι 8 του απόπειρες έπεσαν στον κενό, όμως με τον Τόνι Ναδάλ τον τελευταίο -αρκετό- καιρό στο τιμόνι, φαίνεται πως… αλλάζει τσιπάκι, για να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον έφερναν ως έναν από τους κορυφαίους της γενιάς του.
Στο Australian Open έπεσε πάνω στον τοίχο Μεντβέντεφ και απώλεσε match point. Με έναν άλλο Ρώσο, τον Ρούμπλεφ, ο Αλιασίμ έγινε ο πρώτος που του σπάει το σερβίς στο Ρότερνταμ, ανατρέποντας το εις βάρος του 1-0 στα σετ. Στον τελικό θα φανεί αν θα αγωνιστεί όπως πάντα, με αυτήν την ορμητικότητα και το θράσος που έχουν τα χτυπήματά του, τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν το όριο ή θα πιεστεί με φόντο τον τίτλο, έχοντας στο νου του και τις 5 ήττες στις 7 μεταξύ τους αναμετρήσεις με τον Στέφανο.
Το ημερολόγιο δε δείχνει Μάιο του 2019, αλλά Φεβρουάριο του 2022. Μπορεί εκείνη η διπλή επιτυχία της Μαρίας και του Στέφανου να ανήκει στο μακρινό παρελθόν, αλλά από τότε και οι δύο έχουν κάνει όχι απλώς βήματα αλλά άλματα προόδου. Η Σάκκαρη θα ανεβεί πρώτη στο πάλκο, με τον Τσιτσιπά να ακολουθεί και το φινάλε της ημέρας θα δει κανέναν, έναν ή και τους δύο να κρατούν το τρόπαιο. Ό,τι και να γίνει το Νο7 των γυναικών και το Νο4 των αντρών καθημερινά δείχνουν στο κορτ πως ο αριθμός δεν είναι απλώς μία στάμπα που ήρθε ως πυροτέχνημα δίπλα στο όνομά τους και ανάλογες Κυριακές σαν αυτήν της 13ης του Φλεβάρη θα έχουμε και άλλες, ακόμα και αν για τους προληπτικούς αυτήν αποδειχτεί γρουσούζικη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»