Μαρία Σάκκαρη: Ως αουτσάιντερ στο μεγαλύτερο παιχνίδι της καριέρας της
Σάκκαρη – Σφιόντεκ: Το μεγαλύτερο παιχνίδι στην καριέρα της Μαρίας Σάκκαρη είναι αυτός ο τελικός του Indian Wells, απέναντι στην Ίγκα Σφιόντεκ. Η υπομονή, η διαχείριση συναισθημάτων και το… κλάμα!
Μαρία Σάκκαρη και Ίγκα Σφιόντεκ, ένα ζευγάρι που έχει παίξει ήδη τέσσερα πάρα πολύ εντυπωσιακά παιχνίδια και θα αγωνιστεί με φόντο τον τίτλο στον τελικό του Indian Wells το βράδυ της Κυριακής.
Ήταν 9 Ιουνίου του 2021 όταν η Μαρία Σάκκαρη μπήκε στο κορτ του Philippe Chatrier για τον προημιτελικό του Roland Garros. Τότε η Σάκκαρη αποτελούσε μία υπολογίσιμη δύναμη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο τουρ, αλλά ακόμα δε συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις τοπ τενίστριες του κόσμου. Παρόλα αυτά είναι τέτοιο το παιχνίδι της που μπορούσε να κάνει ζημιά στην καλή της μέρα και για αυτό είχε αρκετές νίκες απέναντι σε top-10 τενίστριες.
Η Σφιόντεκ είναι η κάτοχος του Roland Garros και απόλυτο φαβορί για το repeat, αλλά ο «τυφώνας» Σάκκαρη γράφει ιστορία και με 2-0 προκρίνεται στον ημιτελικό ενός major, ενώ μέχρι τότε είχε μόλις έναν 4ο γύρο στην Αυστραλία. Είναι η δική της νίκη-δήλωση πως ανήκει στην ελίτ και θα κοιτάξει κατάματα όποια ξαναβρεί στο διάβα της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ίγκα Σφιόντεκ: Με δύναμη κωπηλάτη, ακούει AC/DC, τένις για να νικά την αδερφή της, «απειλεί» τη Σάκκαρη
Η αρχή ενός κύκλου που θα κλείσει το βράδυ απέναντι στην Σφιόντεκ, καθώς η νικήτρια θα στρογγυλοκαθίσει στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και η Σάκκαρη δεν είναι πλέον αυτή που μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε στη μέρα της, αλλά μία τενίστρια που με βάση το ranking βρίσκεται στο top-3 και μετράει 7 ημιτελικούς στις τελευταίες 10 διοργανώσεις και ήδη 16 νίκες με δύο τελικούς μέσα στο 2022.
Με την Σφιόντεκ μπορεί να έχει το προβάδισμα στο h2h, έχοντας κερδίσει τρεις φορές σε τέσσερις αναμετρήσεις, αλλά η Πολωνή είναι αυτή που μπαίνει ως φαβορί για τον τίτλο στην Καλιφόρνια.
Τα χτυπήματα εδάφους και το… χαλινάρι της Σφιόντεκ
Οι δύο αντιμέτωπες στον τελικό του Indian Wells μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους στον τρόπο που καταμερίζουν τις ευθύνες. Τόσο η Σφιόντεκ όσο και η Σάκκαρη θέλουν να βλέπουν τους πόντους να κρίνονται από τη δική τους ρακέτα. Η Ελληνίδα έκανε μία τρομερή διαχείριση στον ημιτελικό με την Μπαντόσα και περιορίζοντας στο μέτρου του δυνατού τα λάθη, έλεγξε τον ρυθμό με το forehand από τη βασική, για να ολοκληρώσει με 26 winners.
Από την άλλη η Σφιόντεκ είναι η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, μαζί με την Μπάρτι, αφού όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί κυνηγώντας τις γραμμές, αλλά μπορεί και να κρατήσει τον εαυτό της μακριά από τις υπερβολές. Έχει τον τρόπο να μείνει σε παιχνίδι υπομονής, πολύ περισσότερο από την Σάκκαρη και να αναγνωρίσει την ευκαιρία για να επιτεθεί από τη βασική γραμμή.
Άλλωστε ακόμα και το θέμα της εμπειρίας γέρνει υπέρ της την πλάστιγγα, αφού η Σάκκαρη θα βρεθεί για πρώτη φορά σε έναν τελικό Masters, κάτι που πρέπει να αφαιρέσει γρήγορα από το μυαλό της για να μπει εξ αρχής συγκεντρωμένη στον στόχο.
Το σερβίς της Μπαντόσα άνοιξε τον δρόμο στην Σάκκαρη
Η Σάκκαρη έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της στα χτυπήματα εδάφους στον ημιτελικό με την Μπαντόσα. Μάλιστα διέγνωσε από πολύ νωρίς την αστάθεια της Ισπανίδας στο να τοποθετήσει στο κορτ τα πρώτα της σερβίς και θέλησε να υποδεχθεί ένα βήμα μέσα από την baseline τα δεύτερα για να εντείνει την πίεση.
Τοποθετώντας όλο και περισσότερο βάρος στην Μπαντόσα, την ανάγκασε να ρισκάρει, διότι διαφορετικά της επέστρεφε winner ή έπαιρνε την κυριαρχία στον πόντο. Έτσι οδήγησε την νεαρή Ισπανίδα σε μόλις 6/24 πόντους πίσω από το δεύτερο σερβίς, με 7 διπλά λάθη, δημιουργώντας 11 ευκαιρίες για break.
Η Σφιόντεκ από τη γραμμή του σερβίς είναι «not great not terrible» που θα λεγε και ο Ντιάτλοφ. Δεν είναι σε καμία περίπτωση η καλύτερη σέρβερ του τουρ, αλλά δύσκολα θα βρεθεί σε τόσο κακή μέρα, όπως η Μπαντόσα, ενώ έχει τη δεξιότητα να τελειώσει τους πόντους στο φιλέ. Για την Σάκκαρη το να μείνει στο ίδιο επίπεδο έντασης από την επιστροφή θα αποτελέσει το κλειδί, καθώς πρέπει να βρει ευκαιρίες στο αντίπαλο σερβίς, που θα δώσουν και ψυχολογική ώθηση, πέραν από το χειροπιαστό του σκορ.
Το κλάμα πριν τον τελικό σημαίνει πολλά…
Μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Πάουλα Μπαντόσα, η Μαρία Σάκκαρη τόνισε στην on-court συνέντευξη τύπου πως δούλεψε πολύ σκληρά για να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα και ο τελικός, πράγμα που κανείς δεν το αμφισβητεί, αφού αποτελεί μία από τις πιο εργατικές τενίστριες.
“I work my entire life to get to this, to the late stages of the tournaments. It means a lot to me.” ?@mariasakkari | #IndianWells pic.twitter.com/J8D9yrW1J9
— wta (@WTA) March 19, 2022
Μέσα στη συναισθηματική φόρτιση του επιτεύγματος η Σάκκαρη δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Δεν ήταν λίγο αυτό που πέτυχε, ούτε μπορούσε να της εγγυηθεί κανείς πως η δουλειά της θα την φέρει στον τελικό του Indian Wells.
Όμως πριν από έναν τελικό το κλάμα σημαίνει πιθανότατα πως μέσα σου έχεις αδειάσει. Έχεις τρυπήσει το ταβάνι σου και στον επόμενο γύρο δεν μπορείς να φτάσεις το πικ σου. Το σώμα μπορεί να θέλει, αλλά το μυαλό δε γίνεται να ακολουθήσει. Μένει να δούμε αν η Μαρία διαψεύσει το παραπάνω, έχοντας κρατήσει το καλύτερο για το τέλος, στον μεγαλύτερο τελικό της καριέρας της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα