ΝΑΔΑΛ – ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ 3-2: Θεός Ναδάλ, σήκωσε το 21ο σε επικό τελικό 5,5 ωρών!

Με μια ανατροπή που ταιριάζει στην τενιστική ιδιοφυΐα του Ράφα Ναδάλ. ο Ισπανός νίκησε έπειτα από ένα έπος 5 και πλέον ωρών τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στον τελικό του όπεν της Αυστραλίας και έκανε δικό του τον 21ο γκραν σλαμ της καριέρας του.

Με μια ανατροπή που ταιριάζει στην τενιστική ιδιοφυΐα του πιο επιτυχημένου, πλέον, τενίστα όλων των εποχών, ο Ράφα Ναδάλ νίκησε έπειτα από ένα έπος 5,5 ωρών τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στον τελικό του όπεν της Αυστραλίας με 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 και έκανε δικό του τον 21ο γκραν σλαμ της καριέρας του. 

Ο Ισπανός στη μακρινή Μελβούρνη, που τον έχει πληγώσει τέσσερις φορές σε τελικό στο παρελθόν, γύρισε από το 0-2 απέναντι στον σούπερ φορμαρισμένο Ρώσο, Νο 2 του ταμπλό και σήκωσε το τρόπαιο Down Under μόλις για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αλλά αρκετή για να τον φέρει ένα γκραν σλαμ πάνω από τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που τόσο έλειψε από το φετινό τουρνουά.

Το ματς ήταν μια τιτανομαχία, που αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ανέδειξε την αντοχή του 35χρονου Ναδάλ στα ράλι και στη μεγάλη διάρκεια του αγώνα, απέναντι σε έναν αντίπαλό που είχε να αντιμετωπίσει και ένα κοινό που ήταν φανερά υπέρ του Ισπανού και προέβη συχνά σε πόλεμο νεύρων ενδιάμεσα των σερβίς του Ρώσου, ο οποίος γι’ αυτό το λόγο ζήτησε την παρέμβαση του διαιτητή.

Στο καθοριστικό πέμπτο σετ ο Ναδάλ είχε τις αντοχές και το καθαρό μυαλό για να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο ψηλά στον μεταμεσονύχτιο ουρανό της Μελβούρνης, παρ’ ότι δεχτηκε μπρέικ στο 5-4 και με το σκορ 30-0 υπέρ του. Σέρβιρε με καινούργιες μπάλες και με love game έκλεισε το ματς για την πρώτη φορά στην ιστορία του Australian Open, που ο νικητής επιστρέφει από δύο σετ κάτω.

1o σετ

Ο Ναδάλ δυσκολεύτηκε, αλλά κράτησε τα δύο πρώτα service game την ώρα που ο Μεντβέντεφ κατακτούσε τα αντίστοιχα δικά του με σχετική άνεση. Στο 2-2 όμως ήρθε το μπρέικ με love game (!) και ακολούθησε άλλο ένα παρόμοιο στο 4-2, που κλείδωσε το πρώτο σετ για τον Ρώσο με 6-2 σε 42’, με συνολικούς πόντους 31-17 και μόλις 5 αβίαστα εκ μέρους του.

2o σετ

Μετά την εύκολη απώλεια του πρώτου σετ, ο Ναδάλ προσπάθησε να τεστάρει τον Μεντβέντεφ στα ράλι, αλλά ο Ρώσος επέστρεφε στο ξεκίνημα το μπαλάκι ασταμάτητα χωρίς να κάνει λάθος. Ο Ναδάλ συνέχισε να ακολουθεί το πλάνο του και, στο 2-1 υπέρ του, έφτασε σε διπλό μπρέικ-πόιντ μετά από ράλι 40 χτυπημάτων (!). Ο Μεντβέντεφ «έσβησε» το πρώτο με άσο, αλλά όχι και το δεύτερο στέλνοντας άουτ το μπαλάκι.

Με love game ο Ναδάλ έφτασε στο 4-1, αλλά ο Μεντβέντεφ πήρε πίσω το μπρέικ στο 4-2, βγαίνοντας αυτός νικητής από τα ράλι. Ο Ισπανός με μια ποικιλία χτυπημάτων με το forehand, slice και dropshot, έφτασε και σε δεύτερο μπρέικ και στο 5-3, αλλά έπειτα από ένα απίστευτο γκέιμ που περιλάμβανε μέχρι και διακοπή, μετά την εισβολή φιλάθλου στο κορτ, ο Μεντβέντεφ έσωσε το σετ-πόιντ και πέτυχε κι αυτός με τη σειρά του δεύτερο μπρέικ.

Ο Ναδάλ κράτησε δύσκολα το σερβίς του για το 6-5 και το σετ οδηγήθηκε στο τάι-μπρέικ, όπου ο Ισπανός πέταξε και πάλι στα σκουπίδια δύο μίνι-μπρέικ με τον Μεντβέντεφ να βγάζει απίστευτες επιστροφές στο σερβίς και να αντέχει ξανά στα ράλι για το 7-5 έπειτα από 84 λεπτά συγκλονιστικής μάχης.

Ουσιαστικά ο Μεντβέντεφ ζορίστηκε επειδή είχε μόλις 41% στο δεύτερο σερβίς, ωστόσο και πάλι είχε λιγότερα λάθη (13-20).

3ο σετ

Ο Ναδάλ μπήκε δυνατά και έφτασε και πάλι κοντά στο μπρέικ, αλλά ο Μεντβέντεφ άντεξε και υπερασπίστηκε το σερβίς του. Οι πόντοι ερχόντουσαν πια με… αίμα και ιδρώτα, αφού η κούραση δύο εξαντλητικών εβδομάδων είχε αφήσει τα σημάδια της στο κορμί των δύο μονομάχων.

Στο 3-2 εις βάρος του ο Ναδάλ βρέθηκε να αντιμετωπίζει το 0-40, αλλά με πείσμα, dropshot και γρήγορο ανέβασμα στο φιλέ «έσβησε» και τα τρία μπρέικ-πόιντ και με ένα εντυπωσιακό ράλι ισοφάρισε, 3-3. Κι όχι μόνο αυτό. Στο 4-4 βρέθηκε πάνω με 40-15 έπειτα από παιδαριώδες λάθος του ακατανόητα χαλαρού Μεντβέντεφ, που είχε και πάλι χαμηλά ποσοστά στο δεύτερο σερβίς (46%)  και πέτυχε το μπρέικ για το 5-4, για να κλείσει αμέσως μετά με άνεση το τρίτο σετ και να μειώσει σε 2-1 σε 64 λεπτά.

4ο σετ

Το τέταρτο κεφάλαιο του αγώνα ήταν πολύ κουραστικό και έντονο ψυχολογικά, με τον Μεντβέντεφ να λειτουργεί υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης από τον Ναδάλ, το κοινό και τον ίδιο του τον εαυτό. Τα ποσοστά του Ρώσου έπεσαν σε αυτό το σετ στο 60% στο πρώτο και 42% στο δεύτερο σερβίς, έναντι 72% και 53% του Ναδάλ. 

Στο ξεκίνημα ο Ναδάλ και πάλι κράτησε με δυσκολία, αλλά και πολλές δυνάμεις το σερβίς του, για να ισοφαρίσει σε 1-1, σε ένα γκέιμ που ξεπέρασε σε διάρκεια τα 10 λεπτά. Αμέσως μετά, έχοντας κλονίσει το ηθικό του αντιπάλου και αφού τον κούρασε με τα βαθιά χτυπήματα και τις αλλαγές σε drop shot στο προηγούμενο γκέιμ, κατάφερε αυτός το μπρέικ, μετά από διπλό λάθος του Ρώσου. 

Όμως, και πάλι ο Μεντβέντεφ πήρε το μπρέικ πίσω και ισοφάρισε σε 2-2, για να αντιδράσει εκ νέου ο Ισπανός σε ένα σετ rollercoaster και αμέσως μετά να φτάσει στο 4-2. Με love service game και νέο μπρέικ, ο Ρώσος μείωσε σε 4-3, αλλά έχασε διπλή ευκαιρία να πάρει και το δεύτερο μπρέικ πίσω και ο Ναδάλ με τον δεύτερο άσο του έγραψε το 5-3. Με love service game έκλεισε το σετ με 6-4 σε 62 λεπτά και έστειλε το ματς στο πέμπτο σετ. 

5ο σετ

Με το ρολόι να δείχνει 4 ώρες και 40 λεπτά, ο Ράφα Ναδάλ έβγαλε έναν απίστευτο forehand-winnerdown the line, για να «σπάσει» το σερβίς του Ντανιίλ Μεντβέντεφ και να πάρει το προβάδισμα σε ένα καθοριστικό σημείο με 3-2. Με το forehand να εξαπολύει… ρουκέτες και καλό πρώτο σερβίς ο Ισπανός διεύρυνε το προβάδισμά του σε 4-2 έπειτα από ένα ακόμα επικό γκέιμ που κράτησε 13 λεπτά, κι αφού έσωσε τρία μπρέικ-πόιντ.

Ο Ναδάλ υπερασπίστηκε και το επόμενο σερβίς του για το 5-3. Ο Μεντβέντεφ όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μείωσε σε 5-4 και με το σκορ 30-0 εναντίον του, έκανε το μπρέικ που έστειλε το ματς σε έβδομο σετ.

Ο αλύγιστος Ισπανός απάντησε με νέο μπρέικ στην τρίτη του ευκαιρία στο επόμενο γκέιμ με τον Μεντβέντεφ να λαθεύει στη διαγώνιο και σερβίροντας με καινούργιες μπάλες κατέκτησε τη μεγάλη νίκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News