Ρουν - Τσιτσιπάς: Όνειρο ήταν το Roland Garros... και πάει

Ρουν – Τσιτσιπάς: Όνειρο ήταν το Roland Garros… και πάει για τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Μετά από τις δύο οριακές του νίκες στους πρώτους δύο γύρους του Roland Garros, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είδε το καλό να μην τριτώνει και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, χάνοντας 3-1 σετ (7-5, 3-6, 6-3, 6-4) από τον Χόλγκερ Ρουν.

Ο 19χρονος Δανός πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη της μικρής έως τώρα καριέρας του, απέναντι στον περσινό φιναλίστ της διοργάνωσης, βάζοντας φρένο σε οποιοδήποτε όνειρο για το πρώτο major της καριέρας του και θα συναντήσει έναν άλλον Σκανδιναβό, τον Κάσπερ Ρούουντ στα προημιτελικά.

Εκμεταλλευόμενος πλήρως την αδυναμία του Τσιτσιπά να προλάβει τα ντροπ σοτ, όντας αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή και κρατώντας αρκετά ψηλά τους δείκτες των σερβίς του, ο Ρουν έπαιξε καταπληκτικό τένις ολοκλήρωσε την εποποιία του. Για τον Στεφ ήταν μία ακόμα κακή μέρα στη δουλειά, αφού στο Παρίσι δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει τα καλό του πρόσωπο και τα πλεονεκτήματα που έχει σε αυτήν την επιφάνεια, στην οποία πρόλαβε φέτος να κατακτήσει ένα τρόπαιο (Μόντε Κάρλο) και να παίξει έναν τελικό (Ρώμη).

 

Από το πρώτο σετ κυνηγούσε ο Τσιτσιπάς

Το παιχνίδι μπορεί να ξεκίνησε με τις ιδανικές συνθήκες για τον Τσιτσιπά, ωστόσο τα πράγματα πολύ γρήγορα άλλαξαν. Το προβάδισμα με 3-1 εξανεμίστηκε άμεσα, αφού ο Έλληνας τενίστας επιδόθηκε σε ένα μπαράζ λαθών (14 στο σετ) και πήγε σφιχταγκαλιασμένος μαζί με τον Δανό ως το 5-5.

Ο Ρουν παρότι δεν μπορούσε να εξαργυρώσει με παιχνίδι κοντά στο φιλέ την ανωτερότητά του, μπόρεσε να προστατεύσει ιδανικά το backhand του και να πάρει τις κρίσιμες μάχες από τη βασική γραμμή, φτάνοντας τελικά στο break μετά από 11 game. Με επεισοδιακό τρόπο και αρκετές διαφωνίες για ένα σημάδι που τελικά ήταν μέσα, αλλά και μόλις 5/14 πόντους πίσω από το δεύτερο σερβίς, το φυσικό απότοκο του 7-5 το πρώτο σετ στον Ρουν και έβαλε τον Τσιτσιπά ξανά σε θέση να ψάχνει την ανατροπή, όπως και στον πρώτο γύρο απέναντι στον Μουζέτι.

Το τσιπάκι για τον Τσιτσιπά αλλάζει νωρίς στο δεύτερο σετ. Ο Ρουν έχει τριπλό break point αλλά δεν μπορεί να φύγει μπροστά με 0-2. Τα ντροπ σοτ έρχονται πλέον κατά κύματα από την αντίπαλη πλευρά του κορτ και δυσκολεύουν τον Έλληνα τενίστα, που επιβιώνει στο game με ένα μεγάλο forehand το οποίο ακολούθησε ένα εξίσου ισχυρό σερβίς. Σταδιακά ο Τσιτσιπάς ελέγχει τα ράλι της βασικής γραμμής και είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί το κενό απόδοσης στο service game του Ρουν, για το 5-3. Ένας άσος τελικά θα υπογράψει την ισοφάριση για τον Στεφ, σε ένα σετ που έκανε μόλις πέντε λάθη και παραχώρησε έξι πόντους στο σερβίς, τους τρεις εκ των οποίων στο ξεκίνημα…

 

Ο τρομερός Ρουν κατάφερε να επανέλθει και να τελειώσει το παιχνίδι

Τα λάθη και η αστάθεια όμως για τον Τσιτσιπά επέστρεψαν. Ο Ρουν κατάφερε και πάλι να πλήξει το δεύτερο σερβίς του και ένα καταστροφικό game (δύο διπλά λάθη), έβαλε τον Σκανδιναβό μπροστά με break και 2-4. Σχεδόν σε κανένα σημείο ο Έλληνας τενίστας δεν κατάφερε να ελέγξει τα ντροπ σοτ και να κυνηγήσει τις μπάλες, στεκόμενος βαθιά πίσω από τη βασική γραμμή και με αυτόν τον τρόπο έμενε εκτεθειμένος όταν δεν προλάβαινε να επιτεθεί πρώτος. Παρότι βρέθηκε στο 15-30 την ώρα που ο Ρουν σέρβιρε για το σετ, το backhand τον πρόδωσε τον Στεφ. Δύο λάθη από εκείνη την πλευρά της ρακέτας, με το ένα σε σετ πόιντ, ανάγκασαν τον Τσιτσιπά να λυγίσει στην πίεση και να βρεθεί πίσω στο σκορ ξανά με 2-1.

Το πρώτο σερβίς είναι ένα παραδοσιακό «όπλο» του Ρουν και η κατακόρυφη άνοδός του αποτέλεσε για τον Τσιτσιπά σημαντικό πρόβλημα στον δρόμο για την επιστροφή. Κλήθηκε να σβήσει και τρία break points (που έμοιαζαν με match point) ξανά πολύ νωρίς στο σετ, την ώρα που ο Δανός έβαζε όλο και περισσότερη πίεση από τη βασική γραμμή. Το break τελικά ήρθε λίγο αργότερα για το 2-3 και κάπου εκεί φάνηκε να τελειώνουν όλα, αφού ο Ρουν πραγματικά έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα το τένις του. Ακόμα και από το backhand που θεωρητικά είναι το αδύνατό του σημείο, ο Δανός άνοιξε το κορτ, άλλαξε τον ρυθμό των ράλι και με αρκετό βάθος έμοιαζε πλέον να μην έχει αντίπαλο στο κορτ. Ο Τσιτσιπάς βρήκε ευκαιρία να πάρει πίσω ένα break και να φτάσει κοντά στο δεύτερο, αλλά το σερβίς του Ρουν τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση και τον τοποθέτησε στα προημιτελικά, καθώς κατέκτησε το τέταρτο σετ με 4-6, για να συναντήσει πλέον τον Ρούουντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News