Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι τίτλοι είναι οδηγός, από το Μόντε Κάρλο ως το... Παρίσι

Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι τίτλοι είναι οδηγός, από το Μόντε Κάρλο ως το… Παρίσι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τον πρώτο της χωμάτινης σεζόν του τένις απέναντι στον Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα!

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει το repeat του Στέφανου Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο, που δίνει τεράστια ώθηση στην ψυχολογία του για τη χωμάτινη σεζόν και το… Παρίσι!

Με τον Ρούμπλεφ πέρσι ήταν αυτός στον ρόλο του πρωτάρη, διεκδικώντας το πρώτο του Masters. Ο Τσιτσιπάς ξεπέρασε το εμπόδιο και χρειάστηκε να πατήσει σε γνώριμα εδάφη, στο Μόντε Κάρλο που νιώθει σαν στο σπίτι του για να πετύχει ξανά, επικρατώντας 2-0 (6-3, 7-6) του Νταβίντοβιτς Φοκίνα! Ο Έλληνας τενίστας πέτυχε το πολυπόθητο repeat και επανέλαβε την περσινή του επιτυχία στο πρώτο χωμάτινο Master της σεζόν, κατακτώντας παράλληλα έναν τίτλο μετά από σχεδόν έναν χρόνο.

Το χώμα είναι η επιφάνειά του και φέτος είναι η χρονιά του, όπως επισημαίνουμε εδώ και δύο πλέον εβδομάδες, αφού όλες οι συγκυρίες τον φέρνουν ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί (παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμα) για το Παρίσι και το Roland Garros.

Το μόνο που έπρεπε ο ίδιος να κάνει ήταν να παραμείνει πιστός στο πλάνο του και μέσω των παιχνιδιών, του αγωνιστικού ρυθμού που θα βρει στα πόδια του να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, όπως και έκανε απέναντι στον Νταβίντοβιτς Φοκίνα!

Μόνο με τίτλους ο Τσιτσιπάς θα χτίσει στην ψυχολογία του

Η λέξη φαβορί είναι πολύ βαριά και ειδικά στο τένις μπορεί να καθίσει στους ώμους σου ασήκωτη και να σε παρασύρει. Ευτυχώς για τον Τσιτσιπά η άμμος δεν ήταν κινούμενη και παρότι βρέθηκε ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό στον προημιτελικό με τον Σβάρτσμαν, είχε την ικανότητα να παραμείνει συγκεντρωμένος και… ζωντανός, ασχολούμενος μόνο με το τένις του!

Για να μπεις ως ένας από τους πιθανούς διεκδικητές σε Grand Slam, πρέπει πρώτα να έχεις κάνει θόρυβο και αυτός γίνεται μόνο με τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε έχτισε και τη δική του κυριαρχία στη χωμάτινη επιφάνεια ο Ραφαέλ Ναδάλ, που μετρά 11 τίτλους στο Μόντε Κάρλο.

Αυτός ο τίτλος πέραν όλων των άλλων είναι και η σφραγίδα πως ο Τσιτσιπάς βρίσκεται εδώ, διψασμένος αλλά και έτοιμος για το δικό του ξεπέταγμα. Αν ο πρώτος major τίτλος έρθει στις αρχές Ιουνίου είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε, όμως ο Στεφ μπαίνει σε αυτήν την κούρσα αντοχής έχοντας ένα σημαντικό προβάδισμα από τους διώκτες του πλέον, αφού απέδειξε πρωτίστως στον ίδιο ότι μπορεί να ανταποκριθεί.

Το κλειστό κλαμπ που ανήκει ο Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο

Μόλις αντιλήφθηκε πως τα drop shot δε θα είναι αποδοτικά απέναντι στον Νταβίντοβιτς Φοκίνα, όπως ήταν με τον Ζβέρεφ, τα… έκοψε μαχαίρι. Παίρνοντας διαρκώς τις επιθέσεις του από το forehand μετά το πρώτο σερβίς, απλώς έπρεπε να περιμένει το σημείο που θα λυγίσει ο πρωτάρης αντίπαλός του σε τελικούς.

Ένα από τα καλύτερα forehand στο χώμα απλώς έκανε τη δουλειά, ανοίγοντας το κορτ από άκρη σε άκρη και τα λάθη του Φοκίνα ήρθαν ως φυσικό απότοκο. Μπορεί στο δεύτερο σετ ο Ισπανός να κατάφερε με περισσότερη σύνεση να μοιράσει τα χτυπήματά του και να σημαδέψει το backhand του Τσιτσιπά, αλλά ακόμα και αυτό δεν αρκούσε αφού το σερβίς του Στεφ φώναζε «παρών».

Ναι, δεν έκλεισε το παιχνίδι όταν είχε προβάδισμα, ναι και πάλι του έγινε πιο δύσκολο από όσο φαινόταν αλλά… συμβαίνει, αυτό είναι το τένις. Δεν αγωνίζεται κάποιος μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στην απέναντι και η τακτική του Φοκίνα στο backhand τον κράτησε ως το tiebreak, δίνοντας ακόμα πιο πανηγυρικό τόνο, πέφτοντας μαχόμενος!

Με αυτόν τον τίτλο ο Τσιτσιπάς μπαίνει και σε ένα κλειστό κλαμπ, αφού έγινε ο έκτος τενίστας που υπερασπίζεται τον τίτλο του στο Μόντε Κάρλο. Ποιοι είναι οι άλλοι πέντε; Φερέρο, Ναστάζε, Μούστερ, Μποργκ και φυσικά ο Ράφα Ναδάλ. Ωραία παρέα για να είσαι μέλος της…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News