Τένις: Μπόρις Μπέκερ, η κατάρρευση ενός αυτοκαταστροφικού ειδώλου

Από το Νο1 του κόσμου στον… πάτο, ο Μπόρις Μπέκερ αυτοκαταστράφηκε και βρίσκεται μπροστά σε ένα τέλμα, που μπορεί να τον στείλει ακόμα και για 7 χρόνια στη φυλακή!

«Μπουμ-μπουμ Μπέκερ», αυτό ήταν το παρατσούκλι του γιου της Ελβίρα και του Καρλ Χάινζ Μπέκερ. Ο ξανθομάλλης Μπόρις, γεννημένος τον Νοέμβριο του 1967 στο Λάιμεν της Γερμανίας, έφτασε να γίνεται 17 χρόνια και 227 μέρες αργότερα ο νεαρότερος τενίστας που κατακτούσε το Wimbledon, αλλά το ανεξάντλητο ταλέντο του δεν αρκούσε για να του εξασφαλίσει μία ζωή χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Μέχρι την ηλικία των 22 τα έχει κερδίσει όλα. «Όταν έχεις κατακτήσει τόσες φορές το Wimbledon, το US Open, το Davis Cup, έχεις γίνει το Νο1, ψάχνεις για κάτι ανώτερο αλλά αυτό δε βρίσκεται στο τένις» τονίζει, σε μία δήλωση που κάνει τόσο «κρότο», όσο και η αναμενόμενη, αν κοιτάξει κανείς τα μοτίβα της πορείας του, πτώση. Οι κατηγορίες για έλλειψη κινήτρου δίνουν και παίρνουν την περίοδο εκείνη, με τον Μπέκερ ωστόσο να προσθέτει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και δύο τίτλους στο Australian Open έως το 1996.

Όπως και στο τένις όμως, το σερβίς σου δε γίνεται συνεχώς να ακουμπάει τη γραμμή και να χρεώνεται μέσα, κάποια στιγμή θα αστοχήσεις. Ο Μπέκερ ισορρόπησε αρκετά σε αυτήν τη γραμμή του μέσα-έξω, αλλά σαν τον Κρις Γουίλτον, τον ήρωα του Γούντι Άλεν στην ταινία match point, είδε το φιλέ της διαφάνειας να σταματάει το μπαλάκι της ασυδοσίας…

Ένας συγκλονιστικός τενίστας μαθημένος να ζει στην πολυτέλεια

«Είμαι ο πρώτος Γερμανός και νομίζω πως αυτό θα αλλάξει το πως βλέπουμε το τένις στη Γερμανία. Δεν είχαν ποτέ ένα είδωλο και τώρα ίσως τους έδωσα ένα» λέει με αλαζονικό ύφος, το οποίο σταμάτησε να δικαιολογείται εντός των τενιστικών κορτ, αφού ο «εκρηκτικός» του χαρακτήρας και το πάθος του για τις γυναίκες, τον γκρεμίζουν από τις κορυφές που πάτησε, με τις 6 major κατακτήσεις.

Αρχές της δεκαετίας του ’90 ποζάρει γυμνός με τη γυναίκα του, Μπαρμπάρα Φέλτους σε περιοδικό της χώρας του και το τένις μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ξαφνικά στη ζωή του εμφανίζεται η Άνγκελα Ερμάκοβα. Με τη Ρωσίδα αποκτούν απόγονο εν μία νυκτί σε τουαλέτα Λονδρέζικου εστιατορίου, ενώ η γυναίκα του κυοφορούσε ήδη το 2ο παιδί τους.

Η Φέλτους τον χωρίζει και με δικαστική απόφαση παίρνει 15 εκατομμύρια από εκείνον, που ξοδεύει άλλο 1,5 για να βρει στη μητέρα του τρίτου του παιδιού, αυτού με την Ερμάκοβα, ένα υπερπολυτελές σπίτι στο Λονδίνο. Οι χορηγοί που είχαν πέσει πάνω του ελέω του σπάνιου ταλέντου έχουν ήδη καταλάβει το πόσο αυτοκαταστροφικός είναι, αφού τους άσους τους κρατάει μόνο για το κορτ και στη ζωή του υποπίπτει σε διπλά λάθη.

Ο Μπέκερ… έβγαλε γλώσσα

Ο Άντρε Άγκασι μιλάει για το τένις και τον τρόπο που το τένις είναι ένα παιχνίδι επίλυσης προβλημάτων. Ο ιδιόρρυθμος Μπέκερ τον είχε κερδίσει τρεις φορές και δεν του επέτρεπε με κανέναν τρόπο να πλησιάσει το ασταμάτητο σερβίς του, εκτός από τη στιγμή που… έβγαλε γλώσσα.

Ο Μπέκερ είχε έμφυτη την τάση της αυτοκαταστροφής, ακόμα και αν πράγματα συνέβαιναν υποσυνείδητα. Διαβάζοντας τον Γερμανό, ο Άγκασι αντιλήφθηκε πως δείχνει με τη γλώσσα του πού θα σερβίρει, πριν το κάνει και αυτό του άνοιξε το πεδίο για να κερδίσει τα 9 από τα επόμενα 11 παιχνίδια τους. Για τον Αμερικανό δεν ήταν πλέον δύσκολο να πράξει κάτι που κανείς δεν μπόρεσε με τέτοια επιτυχία, να «σπάσει» το σερβίς του Μπέκερ, αλλά έπρεπε να βρει τρόπο να διαφυλάξει το μυστικό αυτό, ώστε να συνεχίσει ο Γερμανός να πέφτει στην παγίδα.

Η ψεύτικη πτώχευση τον φέρνει αντιμέτωπο με ποινή… φυλάκισης

Το αγαπημένο του χτύπημα μετά το βαρύ σερβίς του έρχεται όταν βουτάει στο γρασίδι. Τεντώνοντας το πελώριο κορμί του, πάντοτε έβαζε ρακέτα σταματώντας οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούσε να του δημιουργήσει το μπαλάκι περνώντας τον. Στα οικονομικά του δεν είχε τρόπο να βάλει ένα τέτοιο φρένο!

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα παράγει περισσότερα προβλήματα από ό,τι κέρδη και η λουξ ζωή του δε δύναται να συνεχιστεί. Οι αρχές της Γερμανίας τον αναγκάζουν να πληρώσει ένα ποσό μεγαλύτερο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002 για φοροδιαφυγή, αφού ο ίδιος δήλωνε κάτοικος Μονακό, ενώ ζούσε στο Μόναχο…

Τον Ιούνιο του 2017 θα κυρήξει την πτώχευσή του, με το δικαστήριο του Λονδίνου να τον κρίνει από το απόγευμα της Παρασκευής (8/4) ένοχο για τέσσερα αδικήματα, από τα 24 συνολικά. Ο Μπέκερ κατηγορείται πως αποκρύπτει την περιουσία του, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών και τα τρόπαια από το Λονδρέζικο slam για να μην αποπληρώσει τα πάμπολλα χρέη του. Ο Γερμανός δηλώνει εξαπατημένος από τους δικηγόρους που τον συμβούλευσαν να πράξει τα παραπάνω και βρίσκεται μπροστά σε ποινή φυλάκισης έως 7 χρόνια.

Η υπόθεση θα τελεσιδικήσει στις 29 Απριλίου, με τον «Μπουμ Μπουμ» μέχρι τότε να κινείται ελεύθερος μετά την εγγύηση που κατέβαλλε. Περιμένοντας με αγωνία στην υποδοχή, είναι σειρά του να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει το σερβίς των «αντιπάλων» του. Ο άνθρωπος που ισοπέδωσε τους πάντες με τις… βόμβες του, αντιμετωπίζει match point και τα πράγματα δεν κρίνονται από τη δική του ρακέτα, εκτός και αν διαβάσει αυτός τη… γλώσσα όσως στέκονται πια απέναντί του!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News