Γιώργος Χελάκης: Η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί με εκδικητικές συμπεριφορές...

Είναι υποχρέωσή της να δίνει ακριβείς πληροφορίες για τους προσαχθέντες, αλλά και για το καθεστώς της κράτησής τους. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στην SportDay του Σαββάτου (9/12)

Το πρώτο και κύριο είναι η ανθρώπινη ζωή. Καμιά ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι και να συνοδευτεί από «ναι μεν, αλλά…». Οι ευχές μας συνοδεύουν τον άτυχο αστυνομικό που χαροπαλεύει. Μακάρι σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει ήδη διαφύγει τον κίνδυνο.

Αποτελεί καθήκον της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τους νόμους της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας για την αποτρόπαια πράξη του. Από πού κι ως πού πάει να ξεκινήσει κάποιος για το γήπεδο έχοντας μαζί του ναυτική χειροβομβίδα. Μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι την είχε για να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στη νίκη; Οποιος πάει προς το γήπεδο με τέτοιο «όπλο» μαζί του δεν σκοτίζεται για το τι θα κάνει η ομάδα του στον συγκεκριμένο αγώνα. Δεν τον ενδιαφέρει καν. Γι’ άλλη δουλειά πάει προς τα εκεί.

Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία στα γήπεδα και τα ανερμάτιστα και διόλου πρωτότυπα επιχειρησιακά σχέδιά της. Η στάση της, αντί να αποτρέπει τη χρήση βίας, τη ενθαρρύνει για να μην πω πως τη φουντώνει. Είναι πολύς ο δρόμος, όμως, που χρειάζεται να διανυθεί για να υποστηρίξει κανείς πως η ναυτική φωτοβολίδα είναι τρόπος αντίστασης στην αστυνομική βία, στην αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Ούτε θα προσχωρήσω στη λογική ότι ο νεαρός αστυνομικός που βρίσκεται στο σώμα για να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα, είναι ο μεγάλος φταίχτης που του αξίζει να τιμωρηθεί. Να ξέρουμε τι κουβεντιάζουμε. Να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί.

Να συνεργαστούν όλοι ώστε να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τετρακόσιες οικογένειες αξίζει να ζουν με την αγωνία χωρίς να τους δίνεται καμιά πληροφορία για τους δικούς τους που κρατούνται στη διεύθυνση μεταγωγών μετά τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ. Πολύ δε περισσότερο όταν κυκλοφορούν φήμες πως τουλάχιστον ορισμένοι απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς και κατά την ώρα της προσαγωγής και κατά τις ώρες της κράτησης.

Σε αυτή την υποχρέωση δεν ανταποκρίθηκε χθες και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Αποφεύγω την κρίση για τον τόσο μεγάλο αριθμών προσαχθέντων, άρα υπόπτων για την τέλεση της συγκεκριμένης πράξης. Αφού έπρεπε να είναι τόσοι πολλοί, η αστυνομία είχε την υποχρέωση να είναι σε θέση να δίνει στους συγγενείς τους πληροφορίες για την κατάστασή τους και το καθεστώς κράτησής τους. Η αστυνομία είναι για να περιφρουρεί, να προασπίζει, να αποτρέπει και να εντοπίζει. Σίγουρα όχι για να εκδικείται… Είναι υποχρέωσή της να δίνει ακριβείς πληροφορίες για τους προσαχθέντες, αλλά και για το καθεστώς της κράτησής τους.

Την Αμερική…

Τα ρεπορτάζ επιμένουν ότι ο Καρβαλιάλ ρίχνει το μεγάλο βάρος του στην ανασταλτική συμπεριφορά του Ολυμπιακού. Εχει διαπιστώσει (αλίμονο) τα αμυντικά κενά και σπεύδει να τα διορθώσει. Καλά κάνει. Δεν ανακαλύπτει την Αμερική. Τόσο καιρό όσοι επιχειρούν να γράψουν αυτό που βλέπουν -κι όχι ανέξοδες υμνολογίες- αναφέρονται στο αμυντικό πρόβλημα των «ερυθρολεύκων». Η περσινή μεγάλη αδυναμία, που όλοι ομολογούσαν ότι είχε ο Ολυμπιακός, συνεχίστηκε και φέτος με την ίδια ένταση. Αυτοί που ήρθαν το καλοκαίρι για να καλύψουν τα κενά δεν αποδείχτηκαν καλύτεροι απ’ αυτούς που βρήκαν, ούτε κι από αυτούς που έφυγαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση Μαρτίνεθ και Κορδόν σημείωσαν μία τρανταχτή αποτυχία. Κλήθηκαν να διαχειριστούν μία δεδομένη κατάσταση και δεν τα κατάφεραν. Βελτιώσεις, να το δεχτούμε, μπορεί να υπάρξουν, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται χωρίς ποιοτική ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας.

Κακά τα ψέματα, ό,τι και να κάνει ο Καρβαλιάλ λύση ικανοποιητική και πάγια δεν θα βρει στο μέτρο που δεν υπάρξουν ενισχύσεις. Κι είναι αλήθεια ότι απ’ την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παικτών που θα επιλεγούν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν η ομάδα του Πειραιά θα γίνει ανταγωνιστική και θα πετύχει τους στόχους της. Στην παρούσα φάση απ’ τον Πορτογάλο προπονητή ο κόσμος των «ερυθρολεύκων» δεν περιμένει θαύματα. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι χρειάζεται η… θεία χάρη για να περάσει ο Ολυμπιακός την Μπάτσκα Τόπολα.

Τα απολύτως απαραίτητα χρειάζονται. Ε, αυτά ακόμα κι ο παραζαλισμένος Ολυμπιακός τα διαθέτει ώστε να βρεθεί στη νοκ άουτ φάση του Κόνφερενς Λιγκ. Με την έννοια αυτή καλώς προχωρεί σε τετ α τετ ραντεβού με τους παίκτες του ο Καρβαλιάλ. Για να περάσει ο Ολυμπιακός τη σερβική ομάδα αρκεί μία ψυχολογική ανάταση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News