Παρασκήνιο: Ο νέος δρόμος για την κάθαρση

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα δείχνουν και το εναλλακτικό πλάνο για την πάταξη της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γράφει στη SportDay της Κυριακής ο «τρελός… του χωριού».

Θυμάστε τι σας έλεγα χθες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, που μπορεί να παίξουν ρόλο και στο ποδόσφαιρο; Ε, ούτε βουλωμένο γράμμα να διάβαζα. Είδα στο ιντερνέτ, που έλεγε κάποτε και ο αείμνηστος ο φίλος μου, ο Σάκης, μία συνέντευξη του υφυπουργού, του Μπούγα.

Εξηγούσε σε μία ωραία παρουσιάστρια, Πολύζου λεγόταν αν δεν κάνω λάθος, τι αλλάζει στον ποινικό κώδικα για τις περιπτώσεις διαφθοράς. Ανέφερε, λοιπόν, ότι έως τώρα, τα νομικά πρόσωπα δεν είχαν ευθύνη για τις πράξεις ακόμα και των νόμιμων εκπροσώπων τους. Υπήρχε ένα κενό στον νόμο.

Στο αθλητικό δίκαιο, βέβαια, οι κυρώσεις επιβάλλονται και στις ομάδες για τις πράξεις των παραγόντων. Αλλά εδώ στέκομαι στον ποινικό κώδικα και τον νέο δρόμο που ανοίγει.

Προσέξτε, πήγε ο φίλος μου ο Αλέξης και προχώρησε σε ξεκάθαρες καταγγελίες για τη δράση  εγκληματικής οργάνωσης. Σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης, ωστόσο, παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως εκείνη η απόφαση, που ανέφερε ότι δεν αποδείχθηκε σχέση μεταξύ της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη με τον Γιαννάκη. Θα εκδιδόταν η ίδια απόφαση και σε αίθουσα
δικαστηρίου; Προφανώς, όχι.

Ακόμα όμως και να αποδεικνυόταν η σχέση Παπαδόπουλου και ΑΕΚ, η ομάδα, η εταιρεία θα γλίτωνε τις κυρώσεις.

Μετά τις παρεμβάσεις Φλωρίδη και Μπούγα στον ποινικό κώδικα, τα πράγματα έρχονται τούμπα. Η ΠΑΕ κινδυνεύει με βαρύτατο πρόστιμο, ακόμα και με λουκέτο. Και μη βιαστεί να πει κάποιος ότι κάτι τέτοιο συνιστά παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, διότι θα του υπενθυμίσω πόσες έρευνες, συλλήψεις και καθαιρέσεις έχουν γίνει σε Βέλγιο, Πορτογαλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία απ’ τις διωκτικές αρχές του κράτους. Ακόμα και μέσα στην ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ έχουν μπει κατά καιρούς αστυνομικοί για ελέγχους με εντολή του τοπικού εισαγγελέα. Δίνει, δηλαδή, εναλλακτική ο Φλωρίδης για την πάταξη της διαφθοράς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News