ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ: «Σπουδαίοι αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν!»
Μεγάλη συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου στον Γιάννη Φάκαρο και… SOS προς την Πολιτεία: «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί ακόμη σαν τον Ιακωβίδη!»
Η διοίκηση Σπύρου Καπράλου πήρε πρόσφατα νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τους εκπροσώπους των αθλημάτων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η 4η θητεία του πολύπειρου παράγοντα στο τιμόνι όμως, δεδομένα θα διαφέρει κάπως. Όχι επειδή η δουλειά μέσα στον Ολυμπιακό κύκλο, που αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα, θα κρατήσει αυτή τη φορά μία τριετία, αλλά γιατί ο Σπύρος Καπράλος έχει προαναγγείλει ότι δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2025 και θ’ ασχοληθεί και με τη διάδοχη κατάσταση. Υπολογίστε επίσης, ότι η αθλητική επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό περιλάμβανε και θέματα, που σχετίζονται με την ΕΟΕ (όπως η ισχυροποίηση του λόγου του Έλληνα αθλητή με την παρουσία του σε Επιτροπές της ΕΟΕ και όχι μόνο, αλλά και η δυναμική θέση, που εξέφρασε η Επιτροπή στη βράβευση Ολυμπιονικών στη Βουλή για τα προνόμια) και θα συμφωνήσετε ότι μεγάλη συνέντευξη με τον επί 12ετία πρόεδρό της θα είχε ουσία και ζωηρό ενδιαφέρον. Επισκεφτήκαμε τον Σπύρο Καπράλο στο γραφείο του στο Μέγαρο της ΕΟΕ, στο Χαλάνδρι. Θίξαμε διάφορα ζητήματα στον παλιό πολίστα και νυν πρόεδρο και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και τον βρήκαμε πρόθυμο να συζητήσει τα πάντα. Όχι μόνο τα καλά, αλλά και τα δύσκολα ή και τα άσχημα στην πορεία του.
Μίλησε για την ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης των υψηλά διακεκριμένων αθλητών, τις προτεραιότητες της διοίκησης, το μεγάλο λάθος του, τις σχέσεις με τον Λευτέρη Αυγενάκη τονίζοντας ότι είναι στο καλύτερο σημείο αλλά και τις εσωτερικές αντιπαλότητες στην Ολομέλεια με την επισήμανση ότι ακόμα υπάρχουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.
«Έχω κάνει πολλά για την ΕΟΕ, είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχώρησω μετά το Παρίσι»
Με τη νέα εκλογή σας στην προεδρία, έχοντας σχεδόν όλες τις ψήφους, φάνηκε η απόλυτη αποδοχή στο πρόσωπό σας και μία σύμπνοια. Κρατάτε ωστόσο, μόνο αυτό ή θα θέλατε να δείτε και άλλους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου ή και άλλες στο διοικητικό συμβούλιο; Και το ρωτάμε αυτό διότι είπατε ότι σε αυτή τη θητεία θα προετοιμάσετε και την επόμενη μέρα στην προεδρία.
«Όταν υπάρχουν εκλογές είναι καλό να υπάρχουν και φιλοδοξίες από ανθρώπους να καταλάβουν αξιώματα. Το ίδιο ισχύει και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι θεμιτό νομίζω. Δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι απλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι όσοι έβαλαν υποψηφιότητα για κάποια θέση θα τιμήσουν με το έργο τους την εμπιστοσύνη, που τους έχουν δείξει οι συνάδελφοί μας. Αυτό είναι και το ζητούμενο σε αυτή την περίοδο, γιατί όπως εξήγησα σε όλους, από το έργο του καθενός, από την αποδοχή των συναδέλφων τους και του προσωπικού της ΕΟΕ, καθώς επίσης κι από τη διεθνή παρουσία, που θα έχουν, θα φανεί ποιος είναι ο καταλληλότερος για να έρθει στο τιμόνι της ΕΟΕ στο μέλλον».
– Εσείς γιατί δεν είστε διατεθειμένος να ξαναβάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία;
– Νομίζω ότι έχω κάνει πάρα πολλά στην ΕΟΕ, έχει συνδεθεί το όνομά μου με πάρα πολλά θετικά, που έγιναν στην ΕΟΕ και νομίζω ότι θα είναι η κατάλληλη στιγμή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να περάσω τη σκυτάλη σε κάποιον νεότερο, που θα έχει και αυτός το όραμα για να προχωρήσει η ΕΟΕ ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά.
«Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ξεσκεπάζονται γρήγορα»
– Οι εκλογές στην ΕΟΕ δεν θύμισαν σε τίποτα την ταραχώδη κατάσταση του 2017. Έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ολομέλειας; Γιατί στη δήλωση μετά την τελευταία εκλογή σας πάλι υπόνοιες για εσωτερικές κόντρες αφήσατε ότι οι παράγοντες που ενδιαφέρονται για την επόμενη διοίκηση πρέπει να δείξουν πνεύμα συνεργασίας χωρίς πισώπλατα μαχαιρώματα…
– Στην Ελλάδα είμαστε και το είπα θεωρώντας ότι μερικές φορές πιστεύουν ορισμένοι ότι θ’ ανέβουν κάνοντας χτυπήματα κάτω από τη μέση στους αντιπάλους τους. Δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα αυτά και νομίζω ότι γρήγορα ξεσκεπάζονται κιόλας. Ήταν ενωτικό το κλίμα στις εκλογές και πρέπει να είναι ενωτικό γιατί στην ουσία κανένας δεν έχει να χωρίσει τίποτα εδώ εκτός από τις προσωπικές φιλοδοξίες, που έχουν ορισμένοι. Είμαστε όλοι εδώ, κάθε συνάδελφος εκπροσωπεί ένα ολυμπιακό άθλημα και ο ρόλος της παρουσίας του είναι να δει πως θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το καλό των Ελλήνων αθλητών και του ελληνικού αθλητισμού. Πολλοί το ξεχνούν αυτό πολλές φορές και πρώτα απ’ όλα αδιαφορούν μετά τις εκλογές στην Ολυμπιακή Επιτροπή με αποτέλεσμα να μην έρχονται. Είχαμε πολλά τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Όπως επίσης, όταν καταλαμβάνουν κάποιες θέσεις δεν κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω που απαιτεί η θέση τους. Το πρόσταγμα και το κάλεσμα σε όλους λοιπόν, ήταν «ελάτε να δουλέψετε σκληρά για την ΕΟΕ».
– Μπορείτε να μας περιγράψετε τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης;
– Οι προτεραιότητες είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διευκολύνουμε τον δρόμο των Ελλήνων αθλητών στη μεγάλη τους προσπάθεια για την πρόκριση και μετά τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από τέσσερις μήνες, έχουμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, που θα γίνουν στο Πεκίνο.
Έχουμε ανεβάσει σημαντικά το γόητρο της ΕΟΕ με αποτέλεσμα τη χρονιά που μας πέρασε να οργανώσουμε τη Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Τώρα, σε τρεις εβδομάδες, θα διοργανώσουμε τη Γενική Συνέλευση των Παγκόσμιων Ολυμπιακών Επιτροπών με παρουσία όλου του αθλητικού κόσμου, του προέδρου της ΔΟΕ, της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Σε περίοδο πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας και με τα ταξίδια να συναντούν εμπόδια, την πραγματοποιούμε στο Ηράκλειο της Κρήτης και όλοι ακούγοντας ότι θα κάνει τη συνέλευση η Ελλάδα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να έρθουν. Και βέβαια, το αποκορύφωμα είναι η μετάθεση της Συνόδου της ΔΟΕ το 2025 στην Αθήνα. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί και την εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ. Ήταν να γίνει φέτος η Σύνοδος, αλλά λόγω της πανδημίας δεν έγινε. Μάλιστα, ενώ γνωρίζαμε ότι θα ήταν ο Τόμας Μπαχ, που θα εκλεγόταν για να διανύσει την τελευταία του θητεία, η κούρσα της διαδοχής είναι ανοιχτή και στην Αθήνα το 2025 θα κριθεί ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ. Άρα θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, παγκόσμιο ενδιαφέρον, για εκείνη τη Σύνοδο.
– Τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζετε;
– Τα προβλήματα δεν σταματούν…
– Σίγουρα θα αναφέρετε το οικονομικό. Και πρόσφατα στη Βουλή ζητήσατε…
– Δεν ζήτησα για την ΕΟΕ να το ξεκαθαρίσουμε…
– Ναι, εννοούμε ότι ζητήσατε ένα μερίδιο από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος…
– Ναι, να το ξεκαθαρίσουμε. Η ΕΟΕ έχει καταφέρει να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη στα οικονομικά της. Δέχεται μία επιχορήγηση από το κράτος, η οποία δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 20 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού της και τα υπόλοιπα έσοδα έρχονται από άλλες πηγές και σίγουρα όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο.
– Τι ζητήσατε, λοιπόν;
– Ζητήσαμε δύο πράγματα και τα δύο αφορούν τους αθλητές. Το ένα να πάρει και η ΕΟΕ ένα μερίδιο από τα κέρδη του στοιχήματος και δεσμευτήκαμε ότι όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε στην προετοιμασία των αθλητών μας, άρα θα καταλήξουν στους αθλητές. Ζητήσαμε όμως, κάτι ακόμη για τους αθλητές, έχει μεγαλύτερη σημασία και θεωρώ ότι θα είναι τομή για τον ελληνικό αθλητισμό όταν βλέπουμε ότι το έχουν κάνει κι άλλες χώρες γιατί αντιλαμβάνονται το θέμα.
Όταν ένας αθλητής είναι εν ενεργεία να μπορεί να έχει μία ελάχιστη οικονομική ανταμοιβή προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο δημόσιο και βεβαίως όταν σταματήσει την αθλητική καριέρα να συνεχίσει να εργάζεται, αλλά τότε να εργάζεται κανονικά. Όταν όμως παραμένει σε αθλητική δράση θα βοηθιέται με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσει τις προσπάθειές του χωρίς να είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται τα προς το ζην. Κι έχουμε αθλητές, που δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα, τα ελάχιστα για τα προς το ζην.
«Ο Ιακωβίδης είναι αυτός που βγήκε και μίλησε κι ευτυχώς ακούστηκε»
– Το παράδειγμα με τον αρσιβαρίστα τον Ιακωβίδη είναι πολύ πρόσφατο…
– Ο Ιακωβίδης είναι αυτός που βγήκε και μίλησε κι ευτυχώς ακούστηκε. Υπάρχουν όμως, πάρα πολλές περιπτώσεις νέων αθλητών, οι οποίοι αναγκάζονται ν’ αφήσουν τον αθλητισμό, ενώ είναι σε πολύ υψηλό σημείο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν. Επομένως, αυτή είναι η προσπάθεια και λέω ότι σε αυτούς τους αθλητές, οι οποίοι συνεχίζουν τον αθλητισμό κι έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν από τώρα -και όχι σε 10 χρόνια κι αφού σταματήσουν την αθλητική καριέρα- σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ώστε να συνεχίζουν και αργότερα, όπως προβλέπουν ήδη οι νόμοι, να μπορούν να πάνε στο δημόσιο. Απλά γίνεται πολλή καθυστέρηση και αυτό το κίνητρο έχει χαθεί πια γι’ αυτούς τους αθλητές για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Το …κίνητρο, που τους δίνει η υπάρχουσα νομοθεσία είναι να σταματήσουν τον αθλητισμό.
– Γενικά με τα προνόμια που σήμερα δίνει το κράτος είστε σύμφωνος;
– Τα κίνητρα και τα προνόμια διακρίνονται σε οικονομικά και είναι αυτά που μπορεί το κράτος να δίνει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητές αλλά υπάρχουν και άλλα προνόμια στους αθλητές, που είναι εξίσου σημαντικά, προνόμια, τα οποία δεν δημιουργούν και δεν έχουν οικονομικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα η εισαγωγή τους σε σχολές καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων. Πάντα το παράδειγμα μου είναι γιατί ένας αθλητής να πρέπει να πηγαίνει υποχρεωτικά να γίνεται καθηγητής Φυσικής Αγωγής; Γιατί να τον περιορίζουμε ενώ θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός γιατρός; Να μπει στην ιατρική σχολή κι εάν δεν είναι καλός τότε το σύστημα θα τον αποβάλει και δεν θα προχωρήσει. Αν όμως, είναι καλός; Γιατί να του στερήσουμε τη δυνατότητα να γίνει ένας πολύ καλός γιατρός παράλληλα με την αξία του ως αθλητής;
– Οι σχέσεις της ΕΟΕ με τον Λευτέρη Αυγενάκη πώς είναι αυτόν τον καιρό. Υπήρχαν οι έντονες διαφωνίες σας σε θέματα του αθλητικού νομοσχεδίου, υπήρξε μία αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα σας, τον Μανώλη Κολυμπάδη…
– Οι σχέσεις με την εκάστοτε αθλητική ηγεσία είναι και θα πρέπει να είναι πάντα σχέσεις συνεργασίας γιατί όλοι προσπαθούμε για το καλό του αθλητισμού Μερικές φορές υπάρχουν διαφωνίες και πάντα εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να τις συζητήσουμε και να βρεθούν τρόποι επίλυσης. Και με τον κύριο Αυγενάκη έχουμε διαφωνήσει σε πολλά θέματα, αλλά νομίζω ότι κι αυτός από την πλευρά του έχει κάνει προσπάθεια για να προχωρήσουν τα πράγματα και να βρούμε λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις και αυτός και εμείς έχουμε κάνει πίσω στην προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουμε για το καλό του αθλητισμού. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα.
– Άρα καλύτερες οι σχέσεις σας σύμφωνα με αυτά που μας λέτε….
– Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή περνάμε το καλύτερο σημείο σχέσεων με την αθλητική ηγεσία.
Στην πρόσφατη τοποθέτησή σας στη Βουλή σταθήκατε και στο θέμα ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τα κέρδη του στοιχήματος και το χαρακτηρίσατε ευτυχές γεγονός.
«Ευτυχές γεγονός βέβαια, γιατί πρέπει να θυμηθούμε την εποχή του παλιού ΠΡΟΠΟ όπου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έπαιρνε ένα ποσοστό. Υπήρχαν μετά οι χορηγίες του ΟΠΑΠ, που ήταν ένας τρόπος για να χρηματοδοτεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όταν σταμάτησαν αυτά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ σταμάτησε να έρχεται κι ένα σημαντικό ποσοστό χρημάτων στον αθλητισμό. Μπορεί να πηγαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να πηγαίνει στο βαθύ πηγάδι του κράτους, αλλά δεν έρχεται στον αθλητισμό. Και θεωρώ ότι αυτός ο νόμος, που πέρασε ο κύριος Αυγενάκης με τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος, που χρήματα θα πηγαίνουν και στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι μία τομή. Και πολύ σημαντικό. Το θέμα είναι να το δούμε να εφαρμόζεται, να δούμε πως θα μοιραστούν τα χρήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος χρειάζεται αυτό το οξυγόνο γιατί χωρίς χρήμα δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα. Και βλέπουμε ότι στο εξωτερικό οι ανταγωνιστές μας, οι άλλες χώρες δίνουν πολλά χρήματα για τον αθλητισμό τους και τον υψηλό αθλητισμό τους, ενώ εδώ αυτά τα χρήματα συνεχώς μειώνονται. Άρα αυτό το οξυγόνο που θα έρθει από τα κέρδη του στοιχήματος, εάν και όταν έρθει κι ελπίζω να έρθει γρήγορα, θ’ αποτελέσει τονωτική ένεση για τον υψηλό αθλητισμό».
«Ευεργετικές οι χορηγίες από στοιχηματικές εταιρίες, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή η μάστιγα της χειραγώγισης αποτελεσμάτων»
– Γενικά βλέπουμε τις στοιχηματικές εταιρείες να εισέρχονται όλο και περισσότερο σε χορηγίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πιστεύετε ότι δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο αυτό για τη φυσιογνωμία του ερασιτεχνικού αθλητισμού;
– Νομίζω ότι ήταν ευεργετικό που μπήκαν οι στοιχηματικές εταιρείες και βοήθησαν τους αθλητές μας σε μια περίοδο που δεν υπήρχε καθόλου βοήθεια. Από την άλλη μεριά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την καινούργια μάστιγα του αθλητισμού, γιατί μάστιγα δεν είναι μόνο το ντόπινγκ. Μάστιγα είναι σήμερα η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και βεβαίως εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ αυστηροί όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο γίνεται. Ήδη σαν πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών κάναμε από το Τόκιο συζητήσεις με τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΟΕ, της Ιντερπόλ και ετοιμάζουμε τον Νοέμβριο μεγάλο σεμινάριο πάνω στο θέμα της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αγώνων. Σε σεμινάριο, που οργανώνουν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Άρα είναι κάτι που μας απασχολεί και βεβαίως το στοίχημα είναι παντού. Και γι’ αυτό υπάρχουν κανόνες που θα τους παρουσιάσουμε και στους αθλητές και στις ομοσπονδίες.
– Μένω στις χορηγίες των αθλητών, κομμάτι στο οποίο έχετε αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια. Έχετε πει ότι πολλές χορηγίες έχουν ήδη ανανεωθεί για το Παρίσι.
– Μεγάλο ευτύχημα ότι παρά την πανδημία, παρά το ότι πολλές εταιρείες δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυτή τη χορηγία τους προς την Ολυμπιακή Επιτροπή, ανανέωσαν τη συμφωνία μαζί μας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτό όμως, που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, είναι ένα: Ότι θα παρουσιαστεί το τι έχει κάνει η ΕΟΕ για τους αθλητές σαν υπόδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν κι άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές από τη ΔΟΕ. Για το πρόγραμμα «Υιοθετείστε ένα αθλητή» από τη και μετά, αλλά και για την είσοδο των αθλητών στη διακυβέρνηση της Ολυμπιακής Επιτροπής με την αλλαγή του καταστατικού μας. Για παράδειγμα τώρα έχουμε τρεις αθλητές, οι οποίοι μετέχουν από την αρχή στις διαδικασίες του εκλέγειν και εκλέγεσθε σαν μέλη της Ολομέλειας της Ολυμπιακής Επιτροπής…
– Ναι, με προλάβατε γιατί ήθελα να επισημάνω ότι δυναμώνει και ο λόγος των αθλητών…
– Βεβαίως. Αυτό είναι κάτι διεθνές, αλλά εμείς δώσαμε κι ένα παράδειγμα: ότι στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή μετέχει ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών. Ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Αθλητών εκλέγονται από τους ίδιους τους αθλητές και δεν διορίζονται και δεν τοποθετούνται. Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αθλητών μετέχουν σε επιτροπές της ΕΟΕ και δύο από αυτά τα μέλη μετέχουν στην επιτροπή, που αφορά ακόμα περισσότερο τους αθλητές και είναι η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Είναι η επιτροπή, που αποφασίζει το πως διαχειρίζονται οι πόροι που πηγαίνουν για την προετοιμασία των αθλητών. Άρα από παντού υπάρχει και ακούγεται η φωνή των αθλητών. Των αθλητών ποιων; Αυτών που εκλέγουν οι συνάδελφοί τους, οι υπόλοιποι αθλητές.
Άρα με αυτόν τον τρόπο νομίζουμε ότι ακούμε αυτό που γίνεται και διεθνώς πρωτοπορούμε και εδώ και είναι στο χέρι των Αθλητών να εκμεταλλευτούν αυτή την εμπιστοσύνη, που τους δείχνουμε και είμαι βέβαιος ότι έχουν δείξει μία ωριμότητα μέχρι τώρα και θεωρώ ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα είναι προς όφελος και του ελληνικού αθλητισμού. Για παράδειγμα εμείς τους λέμε «προχωρήστε και πείστε και τους αθλητές όλων των αθλημάτων να δημιουργήσουν συλλόγους αθλητών ώστε και αυτοί να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους που θα πηγαίνουν στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών παρά να τοποθετούνται εκεί αθλητές που είναι αρεστοί των διοικήσεων.
– Με το χέρι στην καρδιά είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό των ελληνικών μεταλλίων στο Τόκιο (λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις γνωστές και αντικειμενικές δυσκολίες στην προετοιμασία) ή θέλατε κάτι παραπάνω;
– Πάντα θέλεις κάτι παραπάνω και στον αθλητισμό αν δεν το θέλεις το παραπάνω τότε είσαι καταδικασμένος. Στο Τόκιο είχαμε και ατυχίες, είχανε και περιπτώσεις αθλητών που ενώ περιμέναμε ότι θα πάνε καλύτερα δεν τα κατάφεραν, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Πάντα υπάρχουν τα καλά και τα κακά. Δεν θα κρύψω όμως ότι ήταν μεγάλη ικανοποίηση ότι είδαμε για πρώτη φορά μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα στους άνδρες. Ήρθε χρόνια μετά το γυναικείο στο ίδιο άθλημα το 2004, είναι το μοναδικό ανδρικό μετάλλιο, που έχει πάρει ποτέ η χώρα και είχε μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό.
«Ντροπή να παραμένει κλειστό το κολυμβητήριο του Ζαππείου, από τα λάθη μας στην Ολυμπιακή Επιτροπή»
– Πάντως, τα παιδιά του πόλο στάθηκαν στις ελλείψεις κολυμβητηρίων και άλλοι αθλητές ανέφεραν προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Θέλω να πω επισημάνθηκαν ξανά διάφορες ελλείψεις, ο νέος Ολυμπιακός κύκλος είναι τώρα πιο μικρός και δεν ξέρω πόσο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι η ΕΟΕ.
– Η έλλειψη αγωνιστικών χώρων ασφαλώς δημιουργεί θέματα. Εμείς σαν ΕΟΕ έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, δικό μας, που λέγεται κολυμβητήριο Ζαππείου. Το κολυμβητήριο Ζαππείου έκλεισε το 2016 και είναι ντροπή που παραμένει κλειστό. Κι έχουμε μεγάλη ευθύνη και εμείς. Δυστυχώς έχουμε βασιστεί τόσα χρόνια στη Νομαρχία και την Περιφέρεια που με υποσχέσεις έχουν πει ότι θα το φτιάξουν…
– Όπου έκανε χρόνια προπονήσεις η εθνική ομάδα πόλο…
– Και όχι μόνο το πόλο, ο Γιαννιώτης και πολλοί άλλοι αθλητές έχουν περάσει από το Ζάππειο. Δυστυχώς αυτή είναι μία πονεμένη ιστορία με πολλές καθυστερήσεις και νομίζω ότι ήταν ένα από τα λάθη. που κάναμε σαν Ολυμπιακή Επιτροπή. Με έπεισαν οι συνάδελφοι μου ότι αφού θα το φτιάξει το ελληνικό δημόσιο -γιατί και την Περιφέρεια σαν ελληνικό δημόσιο τη βλέπουμε- να μην προχωρήσουμε σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να το δώσουμε σε κάποιον ιδιώτη να το φτιάξει και να το λειτουργήσει. Είναι κρίμα ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας να είναι κλειστό, ερείπιο και κάθε φορά που περνάω με πιάνει η καρδιά μου γι’ αυτό.
– Μπορεί να υπάρξει λύση στο μέλλον;
– Δεν θα πάω κόντρα σε μία απόφαση που πήρε η πλειοψηφία της Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά αν μπορέσει να βρεθεί μία άλλη λύση θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να ανοίξει το κολυμβητήριο μία ώρα αρχύτερα.
– Και ήθελα να κλείσω ζητώντας σας και αυτοκριτική, δηλαδή να μου πείτε λάθη και παραλείψεις σας από τις αρχές του 2009, που είστε στην προεδρία. Κι από την άλλη πλευρά τι θεωρείτε μεγαλύτερη επιτυχία σας.
– Στα λάθη και τις παραλείψεις βάζω ξεκάθαρα το κολυμβητήριο του Ζαππείου. Έπρεπε να έχουμε πάρει μέτρα πολύ γρηγορότερα και διαφορετικά. Από την άλλη μεριά και σε αντίλογο σε αυτά, το Καλλιμάρμαρο, που ήταν κλειστό, όχι μόνο το λειτουργήσαμε, όχι μόνο βοηθάει για την ολυμπιακή Παιδεία των νέων και των μαθητών, που το επισκέπτονται κάθε μέρα, αλλά έχει γίνει και μεγάλη πηγή εσόδων για την ΕΟΕ. Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό που καταφέραμε και πείστηκε επιτέλους το κράτος και από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μάς έκανε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό μας μείωσε σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας και μας έδωσε μία ευελιξία, που μας βοηθάει στον τρόπο λειτουργίας μας καθημερινά. Ότι καταφέραμε και την οικονομική ανεξαρτησία της ΕΟΕ. Το 2008, πριν αναλάβω, παίρναμε ετήσιο προϋπολογισμό πέντε εκατομμύρια από το κράτος συν επτά εκατομμύρια για την Ολυμπιακή προετοιμασία και τώρα, τη χρονιά που μας πέρασε, τα πέντε εκατομμύρια έγιναν 565.000 και τα επτά έγιναν μηδέν. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά μας στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι καλύτερα από αυτά που είχαμε στο Πεκίνο το 2008 με τα τρία μετάλλια και στο Λονδίνο το 2012 με τα δύο και κανένα από αυτά δεν ήταν χρυσό. Και φυσικά ξεχωρίζουμε και το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν αθλητή» και τα έξι μετάλλια, που ήρθαν από αθλητές, που συμμετείχαν σε αυτό.
– Είμαι καλυμμένος κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ, δεν ξέρω αν εσείς θέλετε να προσθέσετε κάτι.
– Θέλω να πω κάτι που διαπιστώνω ως πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και πάντα σκέφτομαι τι γίνεται στην Ελλάδα. Είμαστε ανάμεσα στις χώρες, όπου πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού ασχολείται καθημερινά με το να αθλείται. Έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας στους νέους και πρέπει η πολιτεία να ενθαρρύνει και να δημιουργήσει τους χώρους ώστε να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται. Το πιο ουσιαστικό είναι να μπορέσεις να κάνεις προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Να βγάλεις τον κόσμο έξω, να αθληθεί. Το αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα γενικά οι χώρες στην Ευρώπη, καθώς μόνο το 50 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού αθλείται συστηματικά. Εμείς είμαστε στις χώρες που κατεβάζουμε τον μέσο όρο… Η άθληση έχει σημασία για τη σωματική και την ψυχική υγεία του κόσμου, αυτά τα αντιμετωπίσαμε τώρα με τον κορωνοϊό και είναι ευκαιρία να κάνουμε μία αλλαγή στον τρόπο ζωής του κόσμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Πρώτα η λύσσα, μετά το «λύσιμο»
- Εθνική Ελλάδος: Αιώνιος σεβασμός στους ήρωες του Λονδίνου
- Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο ορεξάτος Γιαζίτσι
- Υπεράνω Όλων: Αν οι άνθρωποι του αθλητισμού ενεργούν έτσι τι να περιμένουμε από άσχετους;
- Εθνική Ελλάδας: «Με την δύναμη της ψυχής σου» - Ραγίζει καρδιές το βίντεο για το έπος του Γουέμπλεϊ, στην μνήμη του Μπάλντοκ