Bέλιμιρ Ζάετς: Γιατί θα έκοβε την μπάλα - Το κονιάκ του Φέργκιουσον και ο... κομμουνισμός

Στην Κροατία κυκλοφόρησε πρόσφατα η αυτοβιογραφία του Βέλιμιρ Ζάετς με τον τίτλο «Ζέκο». Στο βιβλίο των τετρακοσίων σελίδων ο πρώην άσος και προπονητής του Παναθηναϊκού κάνει σημαντικές αποκαλύψεις, κάποιες από τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την παρουσίαση της έκδοσης.

Θα «έκοβε» την μπάλα

Ο Ζάετς πήγε στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ (παρεμπιπτόντως το βιβλίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την κατάκτηση του τίτλου της στην τότε Γιουγκοσλαβία) σε ηλικία 12 χρονών. Γρήγορα έγινε αντιληπτό το ταλέντο του. Στα 18 του όμως θέλησε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και γράφτηκε στο κολέγιο. Τελικά μετά από την παρότρυνση όλων στην ομάδα άλλαξε γνώμη και τα… υπόλοιπα είναι ιστορία

Το κονιάκ του Φέργκιουσον

Την περίοδο που ήταν προπονητής της Πόρτσμουθ (2004-05) πριν από ένα παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Άλεξ Φέργκιουσον μπήκε στα αποδυτήρια την ώρα που έκανε τακτική στους παίκτες και τον κάλεσε να πιούνε ένα κονιάκ. Είχε μάλιστα κονιάκ από την Korcula (νησί της Κροατίας που φημίζεται για το ποτό της), που αγόρασε όταν ήταν στην Κροατία εκείνο το καλοκαίρι. Ο Ζάετς είπε ότι έκανε χαλαρή κουβέντα με τον Σκωτσέζο προπονητή.

Ο κομμουνισμός

Την εποχή που ήταν προπονητής ο Βλάτκο Μάρκοβιτς στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ ο Βέλιμιρ Ζάγετς ήταν ο πρώτος που έβαλε στο μανίκι του περιβραχιώνιο του αρχηγού με τα χρώματα κόκκινο-άσπρο-μπλε. Μέχρι τότε φορούσε ένα κόκκινο ή ένα κίτρινο. Είπε ότι κάποιος το έφερε στην προετοιμασία που έκανε η ομάδα στο εξωτερικό και αμέσως το υιοθέτησε. «Είχε συμβολισμό» είπε και αποκάλυψε ότι κανείς δεν του ζήτησε ποτέ να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Ένωση ούτε ποτέ τον ρώτησε αν είναι μέλος της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News