Μιλγουόκι Μπακς: Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που έφεραν τον αποκλεισμό
Απερχόμενοι πρωταθλητές, πια, οι Μπακς γνώρισαν τη συντριβή 109-81 στη Βοστώνη και η προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων δεν κράτησε πολύ. Αποκλεισμός στους ημιτελικούς της Ανατολής, όπως πρόπερσι.
Το τότε 1-4 από τους Χιτ έγινε 3-4 από τους Σέλτικς, η κόντρα που έβαλαν ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη, μεγάλη όμως ήταν και η αγωνιστική μεταμόρφωσή τους από πέρυσι – προς το χειρότερο. Με μία εύλογη δόση υπερβολής, διότι αφενός η εικόνα τους στο Game 7 με τους «Κέλτες» τους αδικεί, αφετέρου έχουμε δει αρκετούς άλλους πρωταθλητές να «πέφτουν» με πολύ ηχηρότερο τρόπο, πάμε να δούμε τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα της ομάδας του Γιάννη και του… Θανάση. Ο Αντετοκούνμπο έκανε ό,τι μπορούσε, μα συμπαράσταση δεν έβρισκε.
Οκνηρία: λίγες και… κακές προσθήκες
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Εν προκειμένω, πάνω και από την τεχνική ηγεσία. Από τον τζένεραλ μάνατζερ Τζον Χορστ, κορυφαίο GM το 2019 και «σχεδιαστή» του συνόλου που έφτασε στον τίτλο το 2021, μα και αποτυχόντα στον σχεδιασμό της «βερσιόν» 2021-22. Για τον Πι Τζέι Τάκερ δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια ανανέωσης (ΟΚ, κι ας υπήρχαν λιγοστά περιθώρια ελιγμών λόγω σάλαρι καπ) και ο κορυφαίος αμυντικός πήγε στο Μαϊάμι – και διόλου τυχαία, βρίσκεται σήμερα ξανά στους East finals…
Ηρθαν ο Γκρέισον Αλεν που είχε μόνο αναλαμπές, ο Ρόντνεϊ Χουντ και ο Σέμι Οτζελέγε που έφυγαν γρήγορα και δεν θυμάται κανένας το πέρασμά τους, ενώ για τον Τζορτζ Χιλ που επανήλθε, είναι σαφές πως έχει περάσει η μπογιά του. Μέσα στη χρονιά υπέγραψε ολιγοήμερα συμβόλαια ο ΝτεΜάρκους Κάζινς κι έδινε σημαντική βοήθεια, περιέργως όμως αποχώρησε δίχως να λάβει και εγγυημένο τέτοιο. Επέστρεψε κάποια στιγμή και ο Γουές Μάθιους που αποτέλεσε ξαναζεσταμένο φαγητό, κατέφτασε και ο Σερζ Ιμπάκα που «εξαφανίστηκε» στην ποστ σίζον. Ηταν φανερό πως αν χτυπούσε κάποιο σημαντικό γρανάζι, λύσεις αναπλήρωσής του δεν θα υπήρχαν. Και χτύπησε. Ο Κρις Μίντλετον…
Αλαζονεία: έμεινε στα ίδια ο κόουτς Bud
Όχι ότι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ έκανε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του, δηλαδή. Ο έμπειρος κόουτς μάλλον επαναπαύτηκε στα περσινά μεγαλεία και δεν άλλαξε παρά ελάχιστα πράγματα στην ομάδα του. Δίχως νέες ιδέες ως προς τα συστήματα και δη στην επίθεση, στην οποία το σύνηθες ήταν να παίρνει την μπάλα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και να μπουκάρει, παίρνοντας παραμάζωμα τους άτυχους αντιπάλους του (και να «σπάει» την μπάλα στους ακροβολισμένους σουτέρ, όταν έπεφταν δύο και τρεις πάνω του), με εμμονές στην άμυνα.
Κυρίως αυτήν με τον Μπρουκ Λόπεζ να παίζει drop, μένοντας χαμηλά. Κοντά στη ρακέτα. Και «δίνοντας», δηλαδή, εμφανώς το τρίποντο. Πόσες και πόσες φορές χθες δεν εκτέλεσε ολομόναχος ο Γκραντ Γουίλιαμς, με τον λευκό σέντερ τελευταία στιγμή να κουνάει από μακριά τα χέρια του αλαφιασμένος, κινούμενος προς τον φόργουορντ των Σέλτικς όταν ήταν πια αργά…
Λαιμαργία: καταβρόχθιζε μόνο ο Γιάννης
Αν δεν έβγαινε προς το τέλος της πρώτης περιόδου, ο Αντετοκούνμπο ήταν ικανός να κάνει τριπλ νταμπλ από τότε ακριβώς. Μέχρι το δέκατο λεπτό, ο αθεόφοβος είχε συνεισφέρει και τους 24 πόντους της παρέας του (όταν οι γηπεδούχοι είχαν συνολικά 14), έχοντας σκοράρει ο ίδιος τους 10 και προσφέρει τους υπόλοιπους με τις 6 τελικές πάσες του! Δεν είναι καλό όμως κάποιος να τρώει πολύ και γρήγορα, με βουλιμία. Οι Μπακς δεν γινόταν να συνεχίσουν να προηγούνται, αν δεν έβρισκαν κι άλλους τρόπους παραγωγής. Δεν βρήκαν, το ματσάκι γύρισε, σύντομα χάθηκε και η επαφή με το σκορ.
Ο «Greek freak» έγινε ο πρώτος ΝΒΑer στην ιστορία με 200 πόντους, 100 ριμπάουντ και 50 ασίστ σε μια σειρά πλέι οφ, σπανίως εντούτοις ένας-δυο κερδίζουν τους πέντε. Στο ύψος του στάθηκε στους ημιτελικούς της Ανατολής και ο Ντρου Χόλιντεϊ, παρά την αστοχία του. Τρίτος σταθερός πόλος, δεν βρέθηκε.
Απληστία: τρίποντα, πολλά (άστοχα) τρίποντα…
Σε συνέχεια των προηγουμένων, τα «ελάφια» είχαν 4/33 τρίποντα. Ποσοστό 12,1%, το χειρότερο της ιστορίας τους (με μίνιμουμ 25 προσπάθειες)! Είναι και το δεύτερο χειρότερο για οποιαδήποτε ομάδα σε ποστ σίζον, με μίνιμουμ τις 30. Ειδικά οι περιφερειακοί είχαν 0/19 σουτ τριών πόντων, με τους βασικούς Χόλιντεϊ, Αλεν και Μάθιους να συνδυάζονται για 0/13… Όλα αυτά, στο παιχνίδι στο οποίο η Βοστώνη έσπασε τα κοντέρ με 22/55. Οι νικητές σημείωσαν δηλαδή 54 περισσότερους πόντους από τα 7,25 μ., ενώ τα 53 περισσότερα τρίποντα των Σέλτικς στη σειρά συνιστούν ρεκόρ για οποιαδήποτε σε πλέι οφ του ΝΒΑ! Από τη μία, οι Μπακς έδιναν προκλητικά το τρίποντο στον Γκραντ Γουίλιαμς, ο οποίος ήταν άστοχος μεν, σουτάροντας παντελώς ελεύθερος έβαλε επτά (σε 18 προσπάθειες) δε. Από την άλλη, δεν είχαν οι ίδιοι ρέγουλα σχετικά, εκσφενδονίζοντας «τούβλα» σωρηδόν. Είχαν και 7/29 στο Game 6, με μοναδικό εύστοχο τον… Αντετοκούνμπο (2/3). Οφειλαν να βρουν άλλους τρόπους να φτάσουν στο καλάθι, το πικ εν ρολ τους όμως ήταν ανύπαρκτο, οι περισσότεροι παίκτες τους δεν ξέρουν να κινούνται έξυπνα μακριά από την μπάλα (παρά την περιμένουν για catch ‘n’ shoot εκτέλεση), οπότε…
Λαγνεία: πρώτο συνθετικό το γεροντο-
Γεροντολαγνεία, δηλαδή. Εξι παίκτες του Μπουντενχόλζερ είναι πάνω από 31 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας καλό θα είναι να πέσει το καλοκαίρι. Προφανώς, ως πρωταθλητές, οι Μπακς έκαναν φέτος κινήσεις με γνώμονα να ξαναπάρουν τον τίτλο και όχι να γίνουν πιο νεανικοί. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι κατάλαβαν γιατί έπρεπε να γυρίσει στα 36 του ο Τζορτζ Χιλ – και μάλλον κανένας γιατί «εξαφανίστηκε» ξαφνικά από το ροτέισιον ο τίμιος Τζεβόν Κάρτερ, που είχε δώσει σημαντικές λύσεις στους προημιτελικούς με τους Μπουλς. Ο Χιλ ήταν εμφανώς ανέτοιμος και από έναν πρόσφατο τραυματισμό, μα «εξοβέλισε» τον Κάρτερ (που ίδρωσε για συνολικά 6’ στα πέντε τελευταία ματς) και ο ίδιος έμεινε άποντος στις τέσσερις από τις πέντε εμφανίσεις του, μοιράζοντας (δύο) ασίστ μόνο σε μία εξ αυτών. Κι ας απολάμβανε από 11 έως 23 λεπτά… Ανεξήγητος κι ο παραγκωνισμός του οσονούπω 33χρονου Σερζ Ιμπάκα στην ποστ σίζον – ή μάλλον η έλευσή του τον Φεβρουάριο, αφού και στους Κλίπερς λόγω πλάτης είχε παίξει λίγο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Κονγκολέζος (και διεθνής με την Ισπανία) φόργουορντ-σέντερ. Αναφέρθηκε ήδη και η επιστροφή μεσούσης της σεζόν και του 35χρονου σούτινγκ γκαρντ Μάθιους, που επιθετικά δεν απειλεί πλέον, παρά μόνο με μερικά spot σουτάκια.
Ζηλοφθονία: καλύτερη η άμυνα των «Κελτών»
Το «κλειδί» των Μπακς στην περσινή πορεία έως τον τίτλο ήταν η άμυνα, που κράτησε… 2+1 φορές το Μαϊάμι κάτω από τους 100 πόντους (το +1 είναι για τους 99 που έγιναν 107 κατόπιν παράτασης) και άλλες τρεις το Μπρούκλιν (τις δύο κάτω και από τους 90). Οι δε τελικοί έληξαν θριαμβευτικά με το 105-98 (…) επί του Φοίνιξ. Στις επτά αναμετρήσεις με τους Σέλτικς αυτές τις ημέρες, τα «ελάφια» τους κράτησαν κάτω από τους 100 μονάχα στην εναρκτήρια. Αντιθέτως, οι «Κέλτες» κράτησαν χαμηλά εκείνα τρις (με παθητικό 86, 95, 81 πόντων), έκοψαν τη δημιουργία και το τρίποντο, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά γιατί ήταν και στη ρέγκιουλαρ σίζον η ομάδα του ΝΒΑ με το μικρότερο παθητικό και το καλύτερο defensive rating. Ζηλευτή η άμυνα της ομάδας τού (σχετικού εξπέρ, σε αυτό το κομμάτι εξειδικευόταν τόσα χρόνια που ήταν ασίσταντ κόουτς σε άλλους συλλόγους) Ιμε Ουντόκα. Κι ας τραυματίστηκε (βασικά υποτροπίασε στο εγχειρισμένο γόνατό του) ο βασικός σέντερ Ρόμπερτ Γουίλιαμς, αμυντικάρα από τις λίγες… Δεν έπαιξε καν στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια ο δεινός ριμπάουντερ (9,6) και μπλοκέρ (2,2), μα το κενό του δεν φάνηκε ιδιαίτερα.
Οργή: η σιωπηρή και η δημιουργική
Bobby Portis snapped the goggles ? pic.twitter.com/oK53FgD26H
— Action Network (@ActionNetworkHQ) May 15, 2022
Υπάρχει η οργή που προκάλεσε ο Αλεν στους Μπουλς και το κοινό τους, όταν τραυμάτισε σοβαρά στην κανονική περίοδο τον Αλεξ Καρούσο και αντιμετωπίστηκε με μόνιμη γιούχα (που πέρασε… εντός των τειχών του Μιλγουόκι, ως τρολάρισμα πλέον) στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Υπάρχει η σιωπηρή, ίσως υποβόσκουσα οργή, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητά. Είδαμε χθες και τον Μπόμπι Πόρτις να σπάει τα γυαλιά του από τα νεύρα κάποια στιγμή. Υπάρχει η πιο φανερή, σαν εκείνη που εκδηλώθηκε διά δηλώσεων μετά το Game 3, εξαιτίας των διπλάσιων βολών που είχαν κερδίσει οι Σέλτικς (34-17 και παρά το ότι το ματς το είχαν κερδίσει οι Μπακς, με το φάουλ μάλιστα στον Μάρκους Σμαρτ που του έδωσε δύο βολές και όχι τρεις, όπως θα ‘πρεπε). Το θέμα με τα «ελάφια» είναι να καταστήσουν την οργή από τον φετινό πρόωρο αποκλεισμό και δημιουργική. Υπάρχει και αυτή, που πρέπει να τους κάνει να πεισμώσουν και να επιστρέψουν δριμύτεροι τη νέα χρονιά. Με πιο προσεγμένες μεταγραφικές κινήσεις, με βαθύτερο ρόστερ, με περισσότερη βοήθεια τέλος πάντων στον Γιάννη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΕΛΤΙΚΣ – ΜΠΑΚΣ: Σε έβδομο παιχνίδι στη Βοστώνη δεν γλιτώνει κανείς, ούτε ο Γιάννης!
ΣΕΛΤΙΚΣ-ΜΠΑΚΣ: Moνομαχία κάτω από τον πράσινο ήλιο του ΝΒΑ με Τέιτουμ και Γιάννη
ΙΜΕ ΟΥΝΤΟΚΑ: Μια βαρετή ιδιοφυΐα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται