Εθνική Πόλο Ανδρών: Οι 5+1 λόγοι που τη διατηρούν στην κορυφή του κόσμου
Τι ομάδα κι αυτή; Η εθνική πόλο των ανδρών! Επί επτά συναπτά έτη παράγει επιτυχίες. Η σημερινή πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη με το θριαμβευτικό 16-11 επί των ΗΠΑ, σηματοδότησε την πέμπτη πρόκριση της γαλανόλευκης στην τετράδα μεγάλης διοργάνωσης.
Σε παγκόσμια ήταν 3η το 2015, και 4η το 2017, σε ευρωπαϊκά 4η το 2016 και σε Ολυμπιακούς Αγώνες 2η το 2021. Αν οι ρεπόρτερ του μπάσκετ αυτοανακήρυξαν την εθνική καλαθοσφαίρισης «επίσημη αγαπημένη», τότε το πόλο, που δεν σταματά να παράγει επιτυχίες, θα μπορούσε να ήταν η «αιώνια αγαπημένη», αν το δημοσιογραφικό λόμπι στην υδατοσφαίριση ήταν εξίσου ισχυρό.
Πώς καταφέρνει όμως το πόλο, να διατηρείται ψηλά και να παράγει συνεχώς ταλέντα που την κρατούν στην ελίτ για τόσα χρόνια; Με ποιον τρόπο φέρνει μόνιμα διακρίσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, την ώρα που άλλα ομαδικά σπορ, όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και τα τελευταία χρόνια ακόμα και το μπάσκετ, αγωνιούν για το αύριο και την παραγωγή ταλέντων;
Σύμφωνα με όσους αδιαφορούν, αγνοούν ή ζηλεύουν το πόλο, αυτό συμβαίνει επειδή ασχολούνται λίγες χώρες με το άθλημα. Η αλήθεια είναι ότι το πόλο δεν παίζεται οργανωμένα σε τόσες πολλές χώρες, όπως στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ ή στο χάντμπολ, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί καμία επιτυχία. Για παράδειγμα και στη Ρουμανία παίζουν πόλο και στην Ολλανδία και στη Γερμανία, στην Αυστραλία κι αλλού, αλλά την Ελλάδα δεν μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστά, το άθλημα έχει στην Ελλάδα πολλά όπλα που συντηρούν τη δυναμική του και το κρατούν ψηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πόλο Ανδρών: «Έπνιξε» τις ΗΠΑ και πέρασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Η δεξαμενή
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ξεκινούν τον αθλητισμό από το πόλο, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό από τους αθλούμενους προέρχεται από την κολύμβηση. Οι περισσότεροι πολίστες ξεκίνησαν ή εκπαιδεύτηκαν στο κολύμπι που τροφοδοτεί συνεχώς το «ξαδερφάκι» του με υλικό. Παιδιά που έχουν δυνατό κορμό ή δεν πετυχαίνουν ανταγωνιστικούς χρόνους στην κολύμβηση ή κυνηγούν μόρια για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή απλά βαρέθηκαν να… μετράνε πλακάκια, το πιο πιθανό είναι να μεταπηδήσουν στο πόλο, διατηρώντας, έτσι, την επαφή με το νερό.
Οι κυψέλες
Τα σωματεία που καλλιεργούν την υδατοσφαίριση δεν είναι τόσο πολλά όσο σε άλλα ομαδικά σπορ, αλλά το πράττουν χρόνια και το κάνουν πολύ καλά! Η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο, ο Εθνικός, ο Πανιώνιος, ο Ηλυσιακός και οι δύο αιώνιοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Αττική, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης στη Θεσσαλονίκη, και τα Χανιά, η Χίος και οι δύο όμιλοι της Πάτρας (ΝΟΠ και ΝΕΠ), βγάζουν συνεχώς ταλέντα και τροφοδοτούν τις εθνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ξεπηδούν κι άλλοι σύλλογοι και σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι τα κολυμβητήρια (με τα προβλήματά τους) έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι ισχυρές ομάδες έχουν τόσα πολλά παιδιά, ώστε μπορούν να κατεβάσουν δύο και τρεις ομάδες σε τουρνουά.
Οι προπονητές
Στο πόλο δεν «πετούν» στις ακαδημίες παλαίμαχους απλά για να τους δώσουν ένα μεροκάματο. Το επίπεδο των προπονητών είναι πολύ υψηλό και οι απαιτήσεις στις προπονήσεις μεγάλες. Αν παρακολουθήσετε μια προπόνηση πόλο πιθανόν να σοκαριστείτε από τον κώδικα επικοινωνίας των προπονητών με τους αθλητές, όμως κανείς δεν παραπονιέται. Το πόλο είναι «σκληρό» άθλημα, δεν υπάρχει ευγένεια και πληθυντικός.
Η ομοιογένεια
Αντίθετα με άλλα σπορ, στο πόλο οι διεθνείς αγωνίζονται σε συγκεκριμένα κλαμπ, κυρίως στον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη. Ο πρώτος έχει την οικονομική δυνατότητα να τους αποκτά και η δεύτερη τη μεγάλη κυψέλη που τους παράγει. Αυτή η Εθνική διαθέτει αρκετούς (πέντε) παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, αλλά και πάλι οι τρεις (Κάκαρης, Παπαναστασίου, Αργυρόπουλος) ανήκουν στην ίδια ομάδα, τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.
Η προετοιμασία
Η διαμόρφωση της αγωνιστικής περιόδου στο πόλο ευνοεί τις πιο συχνές μαζώξεις των εθνικών ομάδων, ενώ γίνονται και αρκετά κοινά καμπ με εθνικές ομάδες, που κρατούν τους παίκτες σε εγρήγορση, αλλά και σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις.
Οι δημόσιες σχέσεις
Ό,τι κι αν έχει ειπωθεί για τη μακροχρόνια θητεία του Δημήτρη Διαθεσόπουλου στην ηγεσία, η παρουσία του πρώην προέδρου της ΚΟΕ στο μπιρό της FINA επί σειρά ετών, βοήθησε στο να χτίσει η ελληνική ομοσπονδία αρμονικές σχέσεις με τους διεθνείς φορείς. Άλλωστε, το πόλο είναι ένα άθλημα που μεγάλο μέρος της δράσης εξελίσσεται υποβρύχια και οι διαιτητές μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση ενός αγώνα.
Όλα τα παραπάνω όπλα ίσως αποδεικνυόντουσαν άσφαιρα, αν δεν υπήρχε η ατομική θέληση, το ταλέντο και η σκληρή δουλειά. Και οι Έλληνες πολίστες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν όλα αυτά σε υπερθετικό βαθμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται