Κλάους Ούρμπαντσικ - Έσωσε ανθρώπους, τον ακρωτηρίασαν, σταμάτησε το ποδόσφαιρο
Σαν σήμερα: Κλάους Ούρμπαντσικ – Έσωσε δεκάδες ανθρώπους, ακρωτηριάστηκε μέρος του ποδιού του, σταμάτησε το ποδόσφαιρο – 4 Ιουλίου.
To 1971 η ποδοσφαιρική ομάδα Χάλεσερ, η οποία σήμερα αγωνίζεται στη Γ’ κατηγορία της Γερμανίας, μετείχε στην DDR-Oberliga, την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Μάλιστα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1971 η αποστολή είχε καταλύσει στο ξενοδοχείο Hotel ‘t Silveren Seepaerd, στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Η Χάλεσερ είχε υποδεχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου την Αϊντχόβεν στον πρώτο αγώνα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA 1971–72. Το πρώτο ματς είχε λήξει 0-0 και ο επαναληπτικός αγώνας είχε οριστεί στις 28 του ίδιου μήνα. Μόνο που δεν έγινε ποτέ.
Το Hotel ‘t Silveren Seepaerd ήταν ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο στην πλατεία Stationsplein στο Αϊντχόβεν. Περίπου στις 5:30 το πρωί, ένας οδηγός λεωφορείου είδε καπνούς και φλόγες στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Ειδοποίησε έναν αχθοφόρο όμως ο καπνός τους εμπόδισε να μπουν στο ξενοδοχείο. Η πυροσβεστική έφτασε λίγα λεπτά αργότερα. Ήδη αρκετοί επισκέπτες ήταν ξαπλωμένοι στον δρόμο καθώς είχαν πηδήξει από τα παράθυρα του ξενοδοχείου. Αρκετοί παρέμεναν παγιδευμένοι στους επάνω ορόφους. Οι πυροσβέστες επικεντρώθηκαν αρχικά στην προσπάθεια να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενοίκους του ξενοδοχείου πριν σβήσουν τη φωτιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζουζέπε Φαρίνα – Φλέρταρε με τον θάνατο, τον βρήκε πηγαίνοντας να αντικαταστήσει τον Ιβ Μοντάν
Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έγινε ποτέ γνωστή. Περίπου στις 7:45 το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Από τα 86 άτομα που έμεναν στο ξενοδοχείο, τα 11 σκοτώθηκαν, δύο από αυτά στην προσπάθειά τους να βγουν έξω. Άλλοι 19 ένοικοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Η Χέμι Χάλε στο ξενοδοχείο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μάντικας, τεράστιος αθλητής, στη φυλακή για εμπρησμό, παράλυτος, του έκοψαν το πόδι
Η αποστολή της Χάλεσερ, -η ομάδα ήταν περισσότερο γνωστή ως Χέμι Χάλε (Chemie Halle)- είχε φτάσει στο ξενοδοχείο την προηγούμενη ημέρα. Ένας από τους παίκτες του Chemie Halle, ο 21χρονος μέσος Wolfgang Hoffmann, πέθανε στη φωτιά, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Volker Jany, αλλά κυρίως ο διεθνής αμυντικός Κλάους Ούρμπαντσικ (Klaus Urbanczyk) βοήθησαν τους περισσότερους που κατάφεραν να σωθούν. Παρέμειναν στο φλεγόμενο κτίριο για όσο διάστημα επέτρεπαν οι συνθήκες προκειμένου να ξυπνήσουν όσους κοιμόντουσαν στα δωμάτιά τους και τους βοήθησαν να φύγουν. Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε, αναγκάστηκε να πηδήξουν από ένα παράθυρο του τρίτου ορόφου στα σεντόνια που από κάτω κρατούσαν οι πυροσβέστες. Ο Κλάους Ούρμπαντσικ, για πολλούς ο κορυφαίος ανατολικογερμανός δεξιός μπακ – γεννημένος στις 4 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1940, υπέστη τρομερούς τραυματισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να τελειώσει την καριέρα του. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου του αφαιρέθηκαν κομμάτια σπασμένων γυαλιών και του ακρωτηριάστηκε μέρος του δεξιού του ποδιού ενώ χρειάστηκε επείγουσα μετάγγιση αίματος. Έμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο για να αναρρώσει. Η Χέμι Χάλε αποχώρησε από το τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Ο Κλάους Ούρμπαντσικ σταμάτησε το ποδόσφαιρο και το 1973 έγινε προπονητής. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χάλεσερ.
Οι Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Χριστοφορίδης, κουβαλούσε βαλίτσες, θύμα μπούλινγκ, «έδιωξε» τον Χίτλερ
2016: Παρουσιάζεται και κυκλοφορεί και βιβλίο του Γιώργου Λιβέρη «Οι Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες 1896 – 2012» που περιλαμβάνει σε 781 σελίδες τα σύντομα βιογραφικά των 1.573 Ελλήνων Πρωταθλητών που έχουν αγωνισθεί σε όλες τις Ολυμπιακές διοργανώσεις.
2015: Ο Παντελής Δέδες, παλαιός μπασκετμπολίστας και επί δεκαετίας αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 79 ετών. Παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΧΑΝΘ και του Παναθηναϊκού (με τον οποίο κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδας στη δεκαετία του ’60), έγινε γνωστός τόσο για την ενασχόλησή του με τα κοινά του μπάσκετ όσο και ως ένας από τους πρωτεργάτες του αθλητικού δικαίου στην Ελλάδα. Το 1995 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που διορίστηκε διαιτητής στο Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο CAS της Λωζάννης, μετά από πρόταση του τότε Γενικού Γραμματέα της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, θέση την οποία κράτησε έως το θάνατό του.
2008: Ο 37χρονος Τάκης Γκώνιας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου, του Ηρακλή, κλπ., γίνεται μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ (PGA of Greece).
Σήκωσέ το, το τιμημένο
2004: Ελλάς – Πορτογαλία 1-0 στον τελικό του EURO και οι διοργανωτές ταπεινώνονται για δεύτερη φορά από την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ. Ο σκόρερ Άγγελος Χαριστέας, με 3 γκολ θα βρεθεί στην τρίτη θέση των σκόρερ και ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα ανακηρυχθεί MVP της διοργάνωσης. Τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν το γεγονός της κατάκτησης του Euro με εκτενή αφιερώματα και το σύνθημα «σήκωσέ το, το γαμημένο, δεν μπορώ να περιμένω», στο ρυθμό του τραγουδιού “Τα Καβουράκια” του Βασίλη Τσιτσάνη, που είχε ακουστεί στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη σεζόν, αποδεικνύεται προφητικό.
2004: Διεξάγονται τα Τσικλητήρεια στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου κατά τη διάρκεια των οποίων καταρρίπτονται δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε μισή ώρα: 9:01.59 από την Gulnara Samitova στα 3000 Φυσικά Εμπόδια και 4.88 από την Sveltana Feofanova στο άλμα επί κοντώ. Επειδή αμέσως μετά την λήξη του μίτινγκ ξεκινά ο μεγάλος τελικός ποδοσφαίρου του Euro, ο Μίνως Κυριακού έχει εγκαταστήσει γιγαντοοθόνη ώστε οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν τον αγώνα..
1999: Ο μέσος της Μάντσεσερ Γιουνάιτεντ David Beckham παντρεύεται την Victoria Adams των Spice Girls σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο κάστρο Λάτρεστοουν του Δουβλίνου. Τα αποκλειστικά δικαιώματα του γάμου πουλιούνται στο περιοδικό “OK” έναντι 500 εκατομμυρίων δρχ.
Ο θρίαμβος του Σάμπρας
1999: Ο Pete Sampras κερδίζει στον τελικό τον Andre Agassi με 3-0 σετ και κατακτά το Wimbledon για έκτη φορά σε 7 χρόνια. Ο Sampras με την νίκη του αυτή ισοφαρίζει το ρεκόρ του Roy Emerson με 12 τίτλους Grand Slam.
1999: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 8.994 πόντους πετυχαίνει ο Τσέχος Thomas Dvorak στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Πράγα, καταρρίπτοντας αυτό του Αμερικανού Dan O’Brien με 8.891 πόντους.
1999: Η ομάδα beach volley των Σφυρή και Καραντάσιου κατακτά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Ξυλόκαστρο νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 17-15.
1988: Η FIFA αποφασίζει στη Ζυρίχη την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1994 στις ΗΠΑ, ημέρα που η Αμερική γιορτάζει την επέτειο της Ανεξαρτησίας της.
1988: Η Jana Novotna, φιναλίστ το 1993 και 1997, κατακτά τον πρώτο της τίτλο στο Wimbledon νικώντας στον τελικό τη Natalia Tauriat με 6-4, 7-6. Η Novotna θα αφιερώσει τον τίτλο στην για 9 χρόνια προπονήτριά της Hana Mandlikova, η οποία στη δεκαετία του ’80 είχε κερδίσει 4 τίτλους του Grand Slam αλλά ποτέ αυτόν του Wimbledon.
1988: Ο Stephan Edberg κατακτά τον πρώτο του τίτλο στο Wimbledon νικώντας τον Boris Becker.
1982: Ο Jimmy Connors κερδίζει τον John McEnroe με 3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια (4 ώρες, 16 λεπτά) τελικό ανδρών στην ιστορία του Wimbledon.
Τον σταμάτησε ο John McEnroe
1981: Ο John McEnroe κερδίζει τον Bjorn Borg στον τελικό του Wimbledon σταματώντας ένα σερί 5ετίας του Σουηδού που είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του William Renshaw στα τέλη του 1880.
1975: Η Ελλάδα κερδίζει τη Μάλτα με 4-0 στην Τούμπα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών (Μαύρος, Αντωνιάδης, Ιωσηφίδης, Παπαϊωάννου).
1961: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 στη Λεωφόρο την Σάντος του Pele, την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Διαμαρτυρίες προκαλεί η τιμή του εισιτηρίου που ορίστηκε στις 35 δραχμές, τιμή τριπλάσια των 10 δραχμών που κοστίζει ένα εισιτήριο την περίοδο αυτή.
1954: Η Γερμανία κερδίζει στον τελικό με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία του Puskas στη Βέρνη και κατακτά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ελβετίας. Ο Sandor Kocsis δεν σκοράρει στον τελικό αλλά ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ με 11 γκολ. To παράδοξο είναι ότι στα προκριματικά η Ουγγαρία είχε συντρίψει τη Γερμανία με 8-3 στις 20/6 ενώ, ταυτόχρονα σταματάει ένα σερί 33 αγώνων χωρίς ήττα της ουγγρικής ομάδας, που έχει ξεκινήσει από τις 14/5/1950, και αποτελεί διεθνές ρεκόρ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
1938: Η Γαλλίδα τενίστρια Suzanne Lenglen που κέρδισε 6 φορές το Wimbledon και 31 πρωταθλήματα από το 1914 μέχρι το 1926, πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών. Ήταν η πρώτη γυναίκα διασημότητα και μία από τις πρώτες αθλήτριες αστέρια. Ένα μήνα πριν το θάνατό της διαγνώστηκε με λευχαιμία και 3 εβδομάδες μετά τυφλώθηκε..
1938: Η 39χρονη, 6 φορές νικήτρια του Wimbledon και του Roland Garros, Suzanne Lenglen πεθαίνει από λευχαιμία. Στο Wimbledon εμφανιζόταν με στολή που άφηνε ακάλυπτα τα χέρια της και φορούσε έναν κεφαλόδεσμο που έμεινε γνωστός με το όνομά της.
1914: Διεξάγεται το πρώτο Grand Prix μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ (300 μίλια – Dodge City, Kansas).
1910: Ο 32χρονος Jack Johnson γίνεται ο πρώτος μαύρος πυγμάχος που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο νικώντας τον Jim Jeffries.
1888: Διοργανώνεται για πρώτη φορά διαγωνισμός rodeo στο Prescott της Αριζόνα.
1884: Διεξάγονται οι πρώτες ταυρομαχίες στην Αμερική, στο Dodge City του Κάνσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'