Το «όχι αιμομιξίες» στο Κολωνάκι, το λαχείο κι ο Λουκάς Μπάρλος γλιτώνει από τη... σκεπαστή

Σαν σήμερα: Ένα «όχι στην αιμομιξία» στο Κολωνάκι και το λαχείο έσωσε τον Λουκά Μπάρλο από τη… σκεπαστή

Καλοκαίρι του 1987. Η τότε αριστοκρατική Αθήνα έψαχνε τραπέζι στο θρυλικό Tops στο Κολωνάκι. Ο αποκαλούμενος και άρχοντας του Κολωνακίου, Μαρίνος Καλίνογλου είχε μετατρέψει από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, μια αποθήκη ξυλείας, στο πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο της Αθήνας.

Εκεί, το μεσημέρι, μια παρέα, θαμώνες του Tops, έκανε αρκετή φασαρία και γι’ αυτό έφταιγε ένα λαχείο. Ο εφοπλιστής Γιώργος Σταθάκης είχε αγοράσει τέσσερις δεκάδες του Λαϊκού Λαχείου  και συνομιλούσε με τους άλλους τρεις της παρέας. Ήταν ο πολιτικός και ιδρυτικός στέλεχος του ΠΑΣΟΚΓιώργος Κατσιφάρας, ο φίλος του επιχειρηματίας και εργολάβος, Χρήστος Αρφάνης και ο Λουκάς Μπάρλος, επιχειρηματίας και 23ος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ, μεταξύ 1974 και 1981.

Το δάνειο για τη σκεπαστή

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Γιώργος Σταθάκης που είχε πληρώσει τα λαχεία, είπε στους άλλους τρεις: «Όλοι μαζί κι ότι γίνει». Κάποιος από την παρέα αντέδρασε λέγοντας «όχι αιμομιξίες. Ο καθένας από ένα». Αυτό έγινε τελικά και η δεκάδα που κέρδισε ήταν αυτή που έβαλε στην τσέπη του ο Λουκάς Μπάρλος. Στις 11 Ιουλίου –σαν σήμερα- 1987, στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» δημοσιεύτηκε η είδηση. Ο Λουκάς Μπάρλος είχε κερδίσει το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 120 εκατομμυρίων δραχμών. Σε μια εποχή μάλιστα που αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Είχε μπει  πλούσιος στα διοικητικά δρώμενα της ΑΕΚ, αλλά είχε αποχωρήσει με προβλήματα. Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για δάνειο που είχε πάρει από την Ιονική και Λαϊκή τράπεζα για την κατασκευή της σκεπαστής εξέδρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Είχε υποθηκεύσει το σπίτι του.

Τελικά, το λαχείο τον έσωσε. Επένδυσε σε μετοχές τραπεζών, κάλυψε τα χρέη και γλίτωσε το σπίτι του. Συνεταιρικά με τον Μάνο Κουτούδη –θαμώνας του Κολωνακίου, συνεργάτης κατά καιρούς του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, φίλος του Σωκράτη Κόκκαλη, αργότερα και του Μάκη Ψωμιάδη– άνοιξε το «Boschetto» στο Άλσος Ευαγγελισμού. Ήταν το πολυτελές εστιατόριο, το οποίο η κοσμική Αθήνα γνώρισε την αυθεντική ιταλική κουζίνα.

Το χάλκινο για την Κ15

2021: Η ελληνική ομάδα πόλο Κ15 επικρατεί της Κρατίας με 11-7 στον μικρό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο στην Πορτογαλία και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

2000: Ο 29χρονος Conrad McRay, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στο καμπ των Ορλάντο Μάτζικ.

1999: Ο David Coulthard σημειώνει την πρώτη νίκη Βρετανού οδηγού από το 1995 στο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στο Silverstone της Αγγλίας. Ο Michael Schumacher, στη στροφή Στόουν ξέφυγε από την πορεία του και με ταχύτητα 200χλμ προσέκρουσε μετωπικά στο τριπλό στρώμα ελαστικών που κάλυπταν τον τοίχο, με αποτέλεσμα να πάθει κάταγμα στην δεξιά κνήμη και να μείνει έξω για δύο μήνες.

1989: Ο Ronald Reagan περιγράφει τo All-Star Game του μπέιζμπολ στην Καλιφόρνια όπου η American League νικάει τη National League με 5-3.

1987: Ο ιδρυτής των “Αγώνων Ομοφυλοφίλων” Thomas F. Waddell πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών από AIDS.

1982: Η Ιταλία κερδίζει το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ισπανίας, και το τρίτο στην ιστορία της, νικώντας τη Δυτική Γερμανία στον τελικό με 3-1. Ο Paolo Rossi σημειώνει το έκτο του γκολ και ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

1981: Ο Βρετανός Sebastian Coe κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1000 μέτρα με 2:12.18.0. Ο Coe θα καταρρίψει 8 παγκόσμια ρεκόρ και θα στεφθεί δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης.

Πρωταθλήτρια Βαλκανίων

1971: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Βαλκανίων στις Ελπίδες όταν έρχεται ισόπαλη με την ομάδα της Βουλγαρίας (0-0) συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς. Δεύτερη η Βουλγαρία με 6 και τρίτη η Ρουμανία με 4.

1962: Ο Fred Baldasare γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει την Μάγχη (42 μίλια σε 18 ώρες) υποβρυχίως.

1930: O 21χρονος Αυστραλός Don Bradman σημειώνει τον μεγαλύτερο αριθμό runs (τρεξιμάτων) από έναν παίκτη σε μία αγωνιστική ημέρα (309) στο τρίτο αγώνα του Ashes Series εναντίον της Αγγλίας, σπάζοντας το ρεκόρ του Clifford Roach (209). Το παγκόσμιο αυτό ρεκόρ παραμένει μέχρι σήμερα.

1912: Σε διεθνές μίτινγκ στο Βερολίνο ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και ο Μιχαήλ Δώριζας νικούν στα άλματα και στις ρίψεις αντίστοιχα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News