ΑΕΚ: Το προφίλ της Βελέζ Μόσταρ

Ο πόλεμος, το βαλκανικό Κύπελλο, ο Μπάγεβιτς και το Stadion Grbavica, στο Σεράγεβο, όπου η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τους Βόσνιους για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League

Στη σλαβική μυθολογία, δύο από τις κύριες θεότητες ήταν ο Περούν και ο Βέλες. Ο Περούν ήταν, ανάμεσα σε άλλα, εκείνος που εξουσίαζε τον κόσμο των ζωντανών. Και ο Βέλες, ένας χθόνιος θεός, ο άρχοντας του Κάτω Κόσμου. Ο ένας θεός της τάξης, ο άλλος θεός του χάους. Κατά συνέπεια, θα έμοιαζε φύσει αδύνατο, η Βελέζ, η οποία πήρε το όνομά της από τον θεό Βέλες, να μην έχει στην ιστορία της (και) στιγμές χάους!

Αν κάποιος επισκεφθεί το Μόσταρ, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει, εκτός από τον ποταμό Νερέτβα, η γέφυρα του οποίου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το βουνό Βελέζ, που επίσης πήρε το όνομά του από τον θεό Βέλες. Η πόλη, που αριθμεί περισσότερους από 100.000 κατοίκους, είναι κτισμένη στους πρόποδές του. Μια πόλη ταλαιπωρημένη από πολέμους, αλλά και μια πόλη, που στο τέλος της ημέρας, πάντα έβρισκε τον τρόπο να μένει όρθια.

 

Το καμάρι της πόλης

Όπως ακριβώς και το καμάρι της. Η ποδοσφαιρική ομάδα, Βελέζ Μόσταρ, αντίπαλος της ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Με έτος ίδρυσης το 1922, όπως προαναφέρθηκε, πήρε το όνομά της από τον θεό Βέλες και την πόλη Μόσταρ. Στην πορεία της στον χρόνο, έζησε το απόλυτο… χάος: πολέμους, απώλεια της φυσικής της έδρας, υποβιβασμούς. Αλλά κατέκτησε δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, ένα βαλκανικό Κύπελλο, ενώ το 1975 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Πέρυσι, τερμάτισε στην τρίτη θέση της Premijer liga, πίσω από την πρωταθλήτρια Μπόρατς Μπάνια Λούκα και το 2ο Σεράγιεβο, κερδίζοντας το εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό γύρο, όπου απέκλεισε την Κόλερεϊν από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η φυσική έδρα και το Stadion Grbavica

Η φυσική και ταυτόχρονα ιστορική της έδρα είναι το «Bijeli Brijeg», χωρητικότητας 9.000 θεατών. Ωστόσο, κατά τον διαχωρισμό των εδαφών Βόσνιων και Κροατών, μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, αναγκάστηκε να μετακομίσει. Εκει αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια η HŠK Zrinjski Mostar, που επίσης συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, αλλά είναι σύλλογος, που έχει κροατικές ρίζες! Η Βελέζ αγωνίζεται στο «Rođeni Stadium», χωρητικότητας 7.000 θεατών, όμως το συγκεκριμένο γήπεδο δεν πληρεί τις προδιαγραφές της UEFA.

Έτσι, όπως έχει ήδη ενημερώσει τους «κιτρινόμαυρους» η Βελέζ, το εκτός έδρας παιχνίδι της Ένωσης για τον δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στο Σεράγιεβο και για την ακρίβεια στο Stadion Grbavica. Ένα γήπεδο χωρητικότητας  περίπου 13.000 θεατών, που αποτελεί την έδρα της Ζελέσνιτσαρ. Πρόκειται για τη μία από τις δύο έδρες της Εθνικής Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς η άλλη είναι το Μπίλινο Πόλιε, στη Ζένιτσα. Το 2018 αντικαταστάθηκε πλήρως ο χλοοτάπητάς του κι εγκαταστάθηκε σύστημα απορροής, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση σκεπάστρου και στην ανατολική του εξέδρα.

 

Στην Ευρώπη μετά από 33 χρόνια!

Προπονητής της είναι ο 38χρονος Φέντια Ντούντις, ο οποίος σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα (αγωνιζόταν ως επιθετικός) το 2016. Στο «τιμόνι» της Βελέζ βρίσκεται από το 2019 και η περσινή τρίτη θέση στο πρωτάθλημα θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία, καθώς η Βελέζ κέρδισε τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια! Τελευταία φορά που είχε πάρει μέρος σε διοργάνωση της UEFA ήταν τη σεζόν 1988 – 1989, στο πρώην Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όταν είχε αποκλείσει στους δύο πρώτους γύρους ΑΠΟΕΛ και Μπελενένσες για να χάσει και τα δύο ματς του τρίτου γύρου από τη σκωτσέζικη Χαρτς.

Ο Μπραντάο και οι… άλλοι

Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της, σύμφωνα με το tranfermarkt, κοστολογείται στα 4.7 εκατ. ευρώ. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι σχετικό, με δεδομένο ότι ένας από τους πιο ακριβούς της ποδοσφαιριστές (κοστολογείται στις 500.000 ευρώ!) θεωρείται ο Σαμίρ Ράντοβατς, ο οποίος πέρασε και δεν… ακούμπησε από τα ελληνικά γήπεδα. Ο 25χρονος κεντρικός μέσος είχε φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, στη Super League 2, τη σεζόν 2019 – 2020, ωστόσο «έγραψε» όλες κι όλες 4 συμμετοχές (δύο στο πρώτάθλημα και δύο στο Κύπελλο), καθώς δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αργύρη Γιαννίκη. Εκείνος, πάντως, που θεωρείται το μεγάλο «αστέρι» της είναι ο Μπραντάο. Ο 25χρονος Βραζιλιάνος αγωνίζεται στην επίθεση είτε αριστερά, είτε ως κεντρικός επιθετικός, ενώ είχε σκοράρει τα δύο γκολ (με εκτελέσεις πέναλτι) στο πρώτο ματς απέναντι στην Κόλερεϊν και το ένα από τα δύο στο 2-1 της ρεβάνς.

Ο Μπάγεβιτς και το βαλκανικό Κύπελλο

Προφανώς, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος, όταν ακούει Βελέζ Μόσταρ, είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Ντούσκο γεννήθηκε το 1948 σε αυτή την πόλη κι έπαιξε ποδόσφαιρο εκεί πριν πάει στην ΑΕΚ το 1977. Επέστρεψε ξανά στο Μόσταρ το 1981, φόρεσε τη φανέλα της Βελέζ για άλλα δύο χρόνια κι από το 1983 έως και το 1987 κάθισε στην τεχνική της ηγεσία. Το 1988 ήρθε ξανά στην ΑΕΚ, αυτή τη φορά ως προπονητής, για να γίνει τα χρόνια που ακολούθησαν, αν όχι ο πιο, τότε σίγουρα, ένας από τους πιο μεγάλους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη «σύνδεση» των δύο ομάδων. ΑΕΚ και Βελέζ έχουν κοντραριστεί ξανά στο παρελθόν, σε διοργάνωση μιας άλλης εποχής, στο Βαλκανικό Κύπελλο! Είχαν συναντηθεί, σε αυτό, τη σεζόν 1980 – 1981, σε όμιλο τριών ομάδων (η τρίτη ήταν η Φλαμουρτάρι). Οι τρεις ομάδες είχαν πετύχει από δύο νίκες, ολοκληρώνοντας τον όμιλο με τέσσερις βαθμούς (οι νίκες τότε έδιναν δύο βαθμούς), με τη Βελέζ να περνά ως πρώτη, λόγω της διαφοράς τερμάτων και βέβαια στο τέλος της σεζόν να κατακτά το Κύπελλο. Για την ιστορία, η Βελέζ είχε νικήσει 2-0, την Ένωση, στο Μόσταρ, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επικρατήσει 3-1, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με χατ – τρικ του Θωμά Μαύρου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News