ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: «Μπορώ και το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο»
«Έξτρα κίνητρο για μένα να φέρω ξανά μετάλλιο για τον ελληνικό ανδρικό στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 21 χρόνια», δήλωσε σήμερα στο sportday.gr ο πρωταθλητής Ευρώπης του μήκους, στην αναχώρηση της Ολυμπιακής ομάδας για την Ιαπωνία.
Την πτήση για την Ιαπωνία πήραν νωρίς το πρωί οι 16 από τους 20 αθλητές και αθλήτριες, που στελεχώνουν την Ολυμπιακή ομάδα στίβου. Με πολύ καλή διάθεση και αισιοδοξία κι ας γνωρίζουν ότι λόγω του κορονοϊού θα συναντήσουν ειδικές συνθήκες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έχουν τη μορφή, που όλοι θα θέλαμε. Ανάμεσα στους Έλληνες πρωταθλητές και ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος ενσαρκώνει τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού στίβου για μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση. Το sportday.gr ήταν στο αεροδρόμιο και ο Γιάννης Φάκαρος μίλησε μαζί του για τη νέα πρόκληση που τον περιμένει.
Χωρίς περιστροφές ο πρωταθλητής Ευρώπης του μήκους στον ανοιχτό (2018) και τον κλειστό στίβο (2021) τόνισε ότι στόχος του είναι το μετάλλιο και μπορεί ν’ ανέβει και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Παραδέχτηκε επίσης, ότι η προοπτική να χαρίσει στον ελληνικό ανδρικό στίβο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 21 χρόνια, τον εξιτάρει.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν κι εγώ νιώθω αρκετά έτοιμος για ν’ ανταπεξέλθω. Το μόνο που σκέφτομαι τώρα είναι να έχουμε ένα άνετο ταξίδι, να κυλήσει καλά και η παραμονή μας, πρώτα στο Μισάτο και να μην ταλαιπωρηθούμε με τις προπονήσεις εκεί. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα γίνουν αυτοί οι Αγώνες θα είναι σίγουρα περίεργες και πρωτόγνωρες, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε και θα πρέπει να προσαρμοστούμε», ανέφερε αρχικά ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι στις αποκλειστικές δηλώσεις που μας έκανε.
«Με όπλο την καλύτερη επίδοση φέτος»
Όταν του επισημάναμε ότι εκφράζει τις προσδοκίες του φίλαθλου κοινού για μετάλλιο, τόνισε: «Ελπίζω κι εγώ σε ένα μετάλλιο. Είναι δύσκολο, παίζουν ρόλο διάφορα πράγματα σε μία κορυφαία διοργάνωση, αλλά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να τα καταφέρω. Σαφώς πάω με όπλο το γεγονός ότι έχω την υψηλότερη επίδοση φέτος στον κόσμο (σ.σ. 8.60) και στο μέσο όρο φέτος τα άλματά μου είναι πάλι τα καλύτερα, αλλά είναι και ιδιαίτερες οι συνθήκες σ’ έναν τελικό. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί κούραση, μπορείς κάποιος να χάσει τον ρυθμό του, γι’ αυτό όλες αυτές τις ημέρες θα κοιτάξω να δουλέψω σωστά ώστε να είμαι έτοιμος από κάθε άποψη. Η ζέστη δεν θα μας επηρεάσει εμάς πιστεύω γιατί είμαστε συνηθισμένοι.
Τώρα η υψηλή υγρασία, ναι, είναι μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες για τις οποίες μίλησα. Η δεκαήμερη προετοιμασία στο Μισάτο θα μας βοηθήσει πολύ και στην προσαρμογή και θα έχουμε και αρκετό χρόνο για ξεκούραση».
Ο ελληνικός στίβος έχει να κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο στους άνδρες από το 2000 και την επιτυχία του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ. Ο Τεντόγλου παραδέχεται ότι το έχει κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού του: «Σίγουρα είναι έξτρα κίνητρο για μένα να φέρω ένα μετάλλιο για τον ελληνικό ανδρικό στίβο μετά από τόσα χρόνια. Είναι εφικτό να έρθει και το χρυσό μετάλλιο και θα το κυνηγήσω. Πάω στο Τόκιο με αυτοπεποίθηση και πρώτα απ’ όλα θέλω να βγάλω στον αγώνα αυτό που μπορώ».
«Το σώμα και το μυαλό παίζουν πρώτα ρόλο»
Ο Τεντόγλου, που θα μετάσχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκαθαρίζει ότι είναι συνδυασμός αρκετών πραγμάτων το να έρθει η επιτυχία σε τελικούς τέτοιων διοργανώσεων. Αναφέρθηκε επίσης στους άλτες, που ξεχωρίζει όπως και στα μέτρα, που κατά τη γνώμη του θα κριθούν μετάλλια.
«Δεν υπάρχει καθόλου η τύχη για μένα σε τόσο μεγάλους αγώνες. Προσωπικά βάζω σε προτεραιότητα το σώμα και το μυαλό. Αυτά τα δύο πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση. Θέλεις να έχεις ψυχραιμία, θέλει να έχεις θετική σκέψη αλλά είναι και θέμα μαγκιάς να φτάσεις στα μετάλλια! Ελπίζω να τα βγάλω όλα στον αγώνα.
Αν δεν έρθει η διάκριση κανένας δεν πρέπει να μιλάει για ατυχία. Μάλλον θα έχει εμφανίσει αδυναμία σε κάποιον από τους τομείς που προανέφερα, κάτι δεν θα έχει δουλέψει σωστά. Θεωρώ ότι το 8.50 θα δώσει σίγουρα μετάλλιο. Δεν ξέρω αν οι τρεις πρώτες θέσεις κριθούν και σε χαμηλότερα άλματα, πάντως όπως έχουν δείξει κι άλλοι μεγάλοι τελικοί το 8.50 δίνει μετάλλιο.
Από τους αντιπάλους μου θεωρώ πολύ δυνατούς τον Τζαμαϊκανό Γκέιλ, τον Ιάπωνα Χασιόκα, τον Αμερικανό Χάρισον και τον Κουβανό Ετσεβαρία. Θα είναι απειλητικοί, αλλά επαναλαμβάνω το βασικό είναι να είμαι απολύτως καλά εγώ, σωστά προετοιμασμένος και τότε θα μπορώ να βγάλω τα μεγάλα άλματα».