ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Μπορεί να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας στο πινγκ πονγκ;

Από το 2008 οι Κινέζοι κατακτούν όλα τα χρυσά μετάλλια στον κορυφαίο θεσμό, γενικά από το 1988 είναι δικά τους τα 28 από τα 32 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια και καμία άλλη εθνική αποστολή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει τέτοια επιτυχία.

Το βασικό ερώτημα, που θέτουν οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και σε αυτό το Ολυμπιακό τουρνουά, είναι αν μπορεί κάποιος να σταματήσει το απίστευτο σερί της Κίνας, που από το 2008 κατακτά όλα τα χρυσά μετάλλια. Κάθε φορά εμφανίζονται ανταγωνιστές, αλλά εδώ αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να κάνει το καθοριστικό βήμα και να «χτυπήσει» τους κορυφαίους του είδους. Φυσικά η υπόθεση της παντοδυναμίας της αχανούς ασιατικής χώρας προκαλεί και μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ασχολήθηκε και η ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων κι ας δούμε διάφορα στοιχεία που παρέθεσε:

# Στο ξεκίνημα του Ολυμπιακού τουρνουά αύριο στο Tokyo Metropolitan Gymnasium η οικοδέσποινα χώρα Ιαπωνία θα ηγηθεί στην προσπάθεια να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας, η απαράμιλλη επιτυχία της στο άθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

# Καμία εθνική αποστολή σε οποιοδήποτε άθλημα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι τόσο σταθερή όσο η Κίνα. Η ασιατική υπερδύναμη έχει κατακτήσει τα 28 από τα 32 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια από την εισαγωγή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Εμφανίζει ποσοστό νικών 87,5%. Η κυρίαρχη ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ υπήρξε πρωταθλήτρια στις 23 από τις 30 φορές (76,7%).

# Η Κίνα έχει διατηρήσει στο Τόκιο τα δύο τρίτα της εθνικής ομάδας ανδρών, που είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. Τον Μα Λονγκ, που είναι και σημερινός 1ος Ολυμπιονίκης του απλού και τον Σου Σιν. Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Φαν Ζεντόνγκ συμπληρώνει την τριάδα της Κίνας, κάνοντας και την παρθενική του Ολυμπιακή εμφάνιση στο απλό.

# Ο Μα θα μπορούσε να φύγει από το Τόκιο ως ο πιο παρασημοφορημένος παίκτης επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τρία χρυσά μετάλλια από τις δύο τελευταίες διοργανώσεις, πρέπει να κερδίσει την πρωτιά και στα δύο αγωνίσματα, στα οποία παίρνει μέρος (απλό και ομαδικό) για να ξεπεράσει τη συμπατριώτισσά του Γουάνγκ Ναν, η οποία κατέκτησε στην καριέρα της τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο από τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες.

# Το νούμερο 1 του κόσμου, η Τσεν Μενγκ, θα ηγηθεί της γυναικείας ομάδας της Κίνας. Η νεαρή παγκόσμια πρωταθλήτρια (και νούμερο 3 του κόσμου) Σουν Γινγκσά θα εμφανιστεί επίσης και στο απλό σε single, ενώ η πολύπειρη Λιου Σιβέν εκτός από το ομαδικό θα παίξει και στο μικτό διπλό με τον Σου.

# Το μικτό διπλό θα κάνει το Ολυμπιακό ντεμπούτο του στο Τόκιο 2020. Χρονικά μάλιστα, εκεί θα κριθεί θα είναι το πρώτο από τα πέντε χρυσά μετάλλια του αθλήματος. Με την είσοδο του διπλού μικτού θα υπάρχει πλέον παρουσία όλων των αγωνισμάτων, έστω μία φορά, σε αυτά τα 33 χρόνια, που βρίσκεται η επιτραπέζια αντισφαίριση στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Από τη Σεούλ το 1988 μέχρι την Αθήνα το 2004 είχαμε το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες. Στο Πεκίνο το 2008 έγινε πρώτη φορά το ομαδικό και τώρα στην Ιαπωνία εμφανίζεται και το διπλό μικτό.

# Πιθανώς η καλύτερη πιθανότητα να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας είναι με το νούμερο 2 του παγκοσμίου ranking list τη Μίμα Ίτο. Η βραχύσωμη Γιαπωνέζα μάλιστα, θ’ αναλάβει τριπλό βάρος στο κυνήγι του πρώτου χρυσού μεταλλίου της χώρας της στο άθλημα, καθώς θ’ αγωνιστεί σε ομαδικό, απλό και διπλό μικτό.

# Η Ιαπωνία, δεύτερη δύναμη στην κατάταξη των μεταλλίων επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναμένεται να προσφέρει στην Κίνα τη μεγαλύτερη πρόκληση. Οι οικοδεσπότες είναι νούμερο 2 στα seeds του ομαδικού γυναικών και 3 στα seeds του ομαδικού ανδρών. Ο Τομοκάζου Χαριμότο, το νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι επικεφαλής της ανδρικής ομάδας της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται στο ίδιο μισό του ταμπλό με το νούμερο 2 των seeds τη Γερμανία.

Μάλιστα, ο Γιοσιχίτο Μιγιαζάκι διευθυντής ανάπτυξης στην ιαπωνική ομοσπονδία του αθλήματος, δήλωσε με περίσσεια αισιοδοξία ότι «θα υπάρξει η ευκαιρία για χρυσό σε όλα τα αγωνίσματα εκδηλώσεις». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η Ιαπωνία ελπίζει να μιμηθεί την επιτυχία της Δημοκρατίας της Κορέας στην έδρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, όταν οι οικοδεσπότες κέρδισαν δύο χρυσά μετάλλια.

# Ο Ματίας Φαλκ από τη Σουηδία αντλεί έμπνευση από τις πολλές αναταραχές σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς οι αντίπαλοι προσπαθούν να σταματήσουν την Κίνα από το τέταρτο καθαρό «σκούπισμα», δηλαδή το να κερδίσουν κάθε χρυσό μετάλλιο του αθλήματος για 4ους στη σειρά Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έκπληξη θα έρθει από τη σουηδική ομάδα», είπε. «Πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση για να τους νικήσουμε, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή είναι η χρονιά για να το κάνουμε».

# Ο Φαλκ ήταν ο πρώτος μη Κινέζος παίκτης, που έφτασε στον τελικό ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος από το 2003 όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό ανδρών το 2019.

# Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης Τίμο Μπολ παίρνει μέρος στους 6ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του και είναι ένας από τους λίγους παίκτες στο Τόκιο, που ξέρει τι χρειάζεται για να νικήσει την Κίνα στα μεγαλύτερα γεγονότα. «Μεγάλο ρόλο παίζει ο ρυθμός», είπε ο 40χρονος πρωταθλητής Ευρώπης. «Όσο περισσότερο παίζω σε ένα τουρνουά, τόσο παίρνω το καλύτερο, οπότε νομίζω ότι αν μπορώ να προχωρήσω μακριά, έχω τον σωστό ρυθμό για να μπω σε αυτή την πρόκληση και να το κάνω μία πρόκληση. Δεν είναι εύκολο, υπάρχει λίγο άγχος στην αρχή, αλλά αυτό είναι το σημείο κλειδί για μένα».

# Ο προπονητής της κινεζικής Ταϊπέι και πρώην αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες Τσιανγκ Πενγκ Λουνγκ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η πανδημία το έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις ομάδες να αμφισβητήσουν την παγκόσμια τάξη.

«Το πλεονέκτημα της Κίνας είναι ότι είναι μια τεράστια ομάδα, διαθέτει ένα μεγάλο γκρουπ ατόμων για τις προπονήσεις της. Οι Κινέζοι μπορούν να φιλοξενήσουν τις δικές τους διοργανώσεις», είπε και συμπλήρωσε: «Άρα αυτή η πανδημία δεν τους επηρεάζει πολύ, επηρεάζει περισσότερο τις άλλες ομάδες. Αντίθετα με το να είσαι εξισορροπιστής, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απόστασης».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News